úprava vrby
|
|
|
|
host - 1.251 (?) 5.2.2008 14:55
Viděl jsem staré vrby jívy, co majitel ořezal na holý kmen a větve, a ten holý kmen potom uschl a jíva vyrazila znova až zespodu. Proto bych radil ořezávat tak postupně 3 roky, aby vždy byly na jívě nějaké koncové větve. Problém je taky v tom, že jíva je sice životaschopný, ale poměrně krátkodobě žijící strom. Pokud má kmen průměr 15 - 20 cm, větší už nebude a bude pomalu schnout, ořezání to podstatně urychlí. Možná bude lepší tu jívu nechat tak, někde najít maličké jívy - na nějaké výsypce nebo tak někde, přesadit vedle staré jívy a případně naroubovat, pokud pěkně kvete. Potom tu starou zřezat. Je možné si taky nové jívy napěstovat, semena jívy jsou takové chmýří, co se uvolňuje na konci května z samičích jehněd. Dělá se to tak, že se na zahradě na slunce dá do nějaké prohlubně igelit a zaháže hlínou a zalitím vytvoří se tak mokřinka. Do té se zapíchají větve od jívy uřezané těsně předtím, než jíva začne uvolňovat ochlupená semena. Je třeba udržovat pořád vlhkost a už na podzim se objeví malé rostlinky jívy, které se dají přesazovat.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
T.N. - (1) - 75.250 (?), 15.1.2008 9:35, zobrazeno: 42793x
Zajímalo by mě, kdy je možné ořezat vrbu. Loni v únoru jsem ze starého stromu udělal 2metrový solitér a doufal, že se zazelená. Letos měl krásnou korunu asi 3m v průměru. Je možné vrbu řezat každý rok a na jakou délku od kmenu. Děkuji T.N.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.61 (?), 1.2.2008 17:45
Mám krásnou vrbu jívu, ale strašně vysokou. Myslíte, že bych ji mohla uřezat a nechat jen krátký kmen? Nevím, jestli obrazí. Poraďte. Jana
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.203 (?), 1.2.2008 21:36
Většina vrb se vyznačuje dobrou regenerační schopností. Nicméně zvažte jak jí chcete ořezat, protože se může stát, že budete potahována za zničení estetického vzhledu. Za další řezy by ani u vrby až na výjimky neměly být větší než 10 cm v průměru. Větší řezy se již hůře zavalují, často během hojivého procesu rány (zahojení kalusem) jimi do stromu proniknou infekce které dřevina nedokáže oddělit od zdravých pletiv. Řez v předjaří, můžete provést, ale počkal bych až odkvete. přeci jenom v předjaří je nedostatek pylu pro včely. Potom počítejte s tím, že pokud ji chcet udržet v rozumném rozměru musíte jí pravidělně řezat. Technik je mnoho. Buď klasicky na hlavu nebo třeba jako "keřové rybízy" - každý rok vyřezat 1/3 výhonů. Prvé dva roky je to trochu problém co řezat, potom se řežou jen tříleté výhony. Řežte - stříhejte na větevní límec.
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 5.2.2008 14:55
Viděl jsem staré vrby jívy, co majitel ořezal na holý kmen a větve, a ten holý kmen potom uschl a jíva vyrazila znova až zespodu. Proto bych radil ořezávat tak postupně 3 roky, aby vždy byly na jívě nějaké koncové větve. Problém je taky v tom, že jíva je sice životaschopný, ale poměrně krátkodobě žijící strom. Pokud má kmen průměr 15 - 20 cm, větší už nebude a bude pomalu schnout, ořezání to podstatně urychlí. Možná bude lepší tu jívu nechat tak, někde najít maličké jívy - na nějaké výsypce nebo tak někde, přesadit vedle staré jívy a případně naroubovat, pokud pěkně kvete. Potom tu starou zřezat. Je možné si taky nové jívy napěstovat, semena jívy jsou takové chmýří, co se uvolňuje na konci května z samičích jehněd. Dělá se to tak, že se na zahradě na slunce dá do nějaké prohlubně igelit a zaháže hlínou a zalitím vytvoří se tak mokřinka. Do té se zapíchají větve od jívy uřezané těsně předtím, než jíva začne uvolňovat ochlupená semena. Je třeba udržovat pořád vlhkost a už na podzim se objeví malé rostlinky jívy, které se dají přesazovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.61 (?), 9.2.2008 13:38
Pane Vysloužile, děkuji Vám za radu. Po ořezání zkusím nějaké výhonky zasadit, kdyby se třeba jíva nevzpamatovala. Mám počkat až olistí? Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.246 (?), 1.4.2008 14:26
Dobrý den, měla bych také jeden dotaz. A to zda-li máte zkušenost s pletením košíků z vrby. Vím, že se dá plést s "čerstvě" ořezanými proutky. Můj dotaz se týká toho, jak zacházet s proutky dále... myslím tím, když s nimi budu chtít plést třeba za měsíc za dva... jestli stačí je třeba dva dny před pletením namočit... atd. Kdo má zkušenost, ať prosím poradí.
PS: zatím jsem pletla jenom s pedigem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|