Dobrý den. Myslím, že se mohu k Vašemu dotazu vyjádřit. Jednak mám sad švestek a taky jsem na toto téma psal nějakou práci. Ale i tak si nedělám patent na rozum! Používám tento čas řezu. Všechny druhy řezu, kterých je několik, provádím v době těsně před květem, nebo přímo v květu! Právě teď moje slivoně krásně raší a ještě jsem na ně nechytl! Ale tento termín platí všeobecně pro všechny peckoviny! Nezakracuji na tzv. "větevní kroužek", což je místo kde se běžně zakracují jádroviny, ale klidně nechávám "čípek", což je prostě kousek větve. Skutečně se to lépe hojí. Tohoto jevu se využívá hlavně u Zahnova řezu a já jsem to prostě zkusil u své výsadby a je to skvělé. Další řez je možné použít pro zkrácení příliš bujně roztoucích letorostů, což jsou nové přírůstky vyrostlé v jednom roce. Ty zakracuji zhruba o 1/3 a tento řez způsobuje, že se vytvoří bohatá násada květních pupenů, které ale pokvetou až v dalším roce. Peckoviny kvetou na jednoletém dřevě, to je třeba při řezu mít na mysli. Jiný řez nepoužívám.
Mám ale zkušenost, že jedno velké ovocnářství neřeže téměř vůbec a nechávají vývoj korun na stromu samotném. Váha plodů potom ohýbá větve a ty zpětně obrůstají. Je to pro mne zvláštní způsob, ale skutečně to provádí ovocnáři na rozloze 25ha!
Pěkný den Vám přeje Stanislaw:-)