Zdravím,
roubování břízy není zas tak obtížné, pokud se jedná o kultivar daného druhu. Jde o to se toho nebát. Není potřeba mít úplně čerstvé rouby, ale i s těmi to jde. Já osobně jsem zkoušel roubovat převislý kultivar (Youngii) naší břízy bělokoré (Betula pendula) a hned napoprvé se mi z nějakých sedmi pokusů ujmuly hned tři rouby. Rouboval jsem v první polovině dubna. Chce to ale najít co nejsilnější rouby - jednoleté dřevo a to bývá někdy problém - zvlášť u starších stromů. Proto je někdy lepší nějakou větev na jaře seříznout - dojde ke zmlazení a vyhnání silných výhonů, které už se pro roubování velmi dobře hodí. Roubovat lze za kůru, plátkováním, na kozí nožku nebo sedélkováním. Břízy lze rovněž očkovat, ale to jsem nezkoušel. Pokud chcete rozmnožit nějaký úplně jiný druh břízy je asi opravdu lepší sebrat na podzim semínka. Tam je pak důležitá péče při vysévání. Vysévat se může ještě v zimě, a to na sníh (a zaházet znovu sněhem). Jde o to, aby byl výsev stále ve vlhku - nesmí oschnout - nejlépe někde v stínu nebo zakrýt rohožemi. Přeji hodně štěstí.