Řízkování břízy

host - 131.51 (?) 
1.12.2008 2:46
Já bych měl jen poznámku k roubování. Lidi jsou zvyklí roubovat ovocné stromy, které si dají leccos líbit. Ale jiné stromy už ani tolik ne. Rouby lípy třeba nelze skladovat, musí se nařezat a hned naroubovat, jinak se nepřijmou, osobně vyzkoušeno. U břízy by to mohlo být podobné, takže bych s tím doporučoval počítat. Jak ale získat nějaký tlustší jednoletý výhonek původní břízy, to nevím, jednoleté větvičky jsou strašně tenké.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 30.12.2008 22:39

ajaj, přesadit břízu, které je 24 let, to není snadné.V okrasných školkách ale pěstují ve volné půdě břízy a pak je vydloubávají.Na to už chce techniku, znalostí a zákrok udělat ve hodné době.Láďa.

host - 185.138 (?), 31.12.2008 10:06

Ve školkách se ale přesazují pravidelně, rostlina je nucena přizpůsobit kořeny. U vzrostlého stromu je takový šok příliš velký.

host - 79.90 (?), 2.2.2009 13:14

Nech to na nějakého odborníka zahrádkáře a on ti to naroubuje.Držím palce

host - 121.155 (?), 16.3.2009 16:10

Zdravím,

roubování břízy není zas tak obtížné, pokud se jedná o kultivar daného druhu. Jde o to se toho nebát. Není potřeba mít úplně čerstvé rouby, ale i s těmi to jde. Já osobně jsem zkoušel roubovat převislý kultivar (Youngii) naší břízy bělokoré (Betula pendula) a hned napoprvé se mi z nějakých sedmi pokusů ujmuly hned tři rouby. Rouboval jsem v první polovině dubna. Chce to ale najít co nejsilnější rouby - jednoleté dřevo a to bývá někdy problém - zvlášť u starších stromů. Proto je někdy lepší nějakou větev na jaře seříznout - dojde ke zmlazení a vyhnání silných výhonů, které už se pro roubování velmi dobře hodí. Roubovat lze za kůru, plátkováním, na kozí nožku nebo sedélkováním.  Břízy lze rovněž očkovat, ale to jsem nezkoušel. Pokud chcete rozmnožit nějaký úplně jiný druh břízy je asi opravdu lepší sebrat na podzim semínka. Tam je pak důležitá péče při vysévání. Vysévat se může ještě v zimě, a to na sníh (a zaházet znovu sněhem). Jde o to, aby byl výsev stále ve vlhku - nesmí oschnout - nejlépe někde v stínu nebo zakrýt rohožemi. Přeji hodně štěstí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz