Množení vajgélie

host - 38.139 (?)
4.6.2007 13:14
tiez mi bolo po strihu luto vyhodit vetvicky, tak som ich dala do zavaracej flasky do vody bez stimulatora a asi po mesiaci (treba trpezlivost) vyliezli korienky. Ide o Weigela florida, ine druhy som neskusala. Vetvicky ale musia byt hrube aspon ako ceruzka(tuzka) a polovyzrete, tj nie celkom drevnate, ale ani nie uplne bylinne. Tie vo vode zhnili. Zo skusenosti: najlepsie je, ak je ponorene aj nejake "ocko", z toho idu korienky najskor. petra
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

David Janošek - (34), 18.5.2007 14:01, zobrazeno: 50462x
Dobrý den
poradí mi někdo, jak nejúspěšněji namnožit vajgélii ? Díky moc

host - 96.200 (?), 21.5.2007 12:38

Dobrý den,

vajgélii množím řízkováním. Před dvěma lety jsem se tímto způsobem pokusila rozmnožit tři druhy. V září, tj. po druhém květu jsem ostříhala nežádoucí větvičky a vzhledem k tomu, že mi jich bylo líto je vyhodit do kompostu, zkusila jsem je "jen tak píchnout" do země - tj. bez jakéhokoli použití stimulátoru apod. Takto si příroda dokázala poradit pouze s jedním druhem, kdy úspěšnost zakořenění byla téměř stoprocentní - bohužel neznám přesný název druhu, ale jedná se o červeně kvetoucí keř se světle zelenými listy. U zbylých dvou druhů (červeno-fialový květ+tmavě zelené až karmínové listy a růžovo-bílý květ+panašované listy) zakořenily pouze dva z celkem cca 10 řízků. Loni jsem pokus zopakovala a se stejným výsledkem.

Stanoviště, kam řízky zapichuji (i z ostatních rostlin), je chráněné s toulavým stínem a udržuji ho neustále vlhké.

Jiné způsoby (ze semínek, hřížením,...) vyzkoušené nemám.

Přeji hodně zdaru při pěstování

Lenka

host - 38.139 (?), 4.6.2007 13:14
tiez mi bolo po strihu luto vyhodit vetvicky, tak som ich dala do zavaracej flasky do vody bez stimulatora a asi po mesiaci (treba trpezlivost) vyliezli korienky. Ide o Weigela florida, ine druhy som neskusala. Vetvicky ale musia byt hrube aspon ako ceruzka(tuzka) a polovyzrete, tj nie celkom drevnate, ale ani nie uplne bylinne. Tie vo vode zhnili. Zo skusenosti: najlepsie je, ak je ponorene aj nejake "ocko", z toho idu korienky najskor. petra

host - 230.20 (?), 5.6.2007 11:00
To s tou vodou je dobrý nápad, vyzkouším! Jinak na odběr a zakořeňování polodřevitých řízků je teď vhodný termín, doporučuji všem knížku V.Waltera: Rozmnožování okrasných stromů a keřů
http://www.ibrazda.cz/detaily/Rozmnozovaniokrasstromu.htm
Za ty dvě stovky stojí.
Co se týče hřížení, pokoušel jsem se asi před dvěma lety neúspěšně hřížit Weigelii middendorfianu. Asi to nabyla ta správná větvička. A nemáte někdo zkušenost – od loňského podzimu piplám sazenici zlatolisté Weigelia florida Olympiade. A včera – tři mladé výhony jak uštípnuté na zemi. Ptáci?

host - 65.151 (?), 10.8.2007 19:16
Mně se nejlépe osvědčilo ohnout delší výhon, přihodit hlínou a na jaře je krásný zakořeněný řízek.

host - 8.67 (?), 31.8.2007 10:09
Mám 2 své ozkoušené typy - buď, když zastřihávám, dát větvičky do stimulátoru /koupíte v Květince i zahradnictví/ a zapíchnout do hlíny nebo ohnout větvičku do země a nechat alespoň 3 měsíce.

jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?), 7.12.2008 9:22

Ptáci ne, spíše zajíc nebo srna.

helena721 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 255.95 (?), 7.12.2008 13:39

Všechno lépe zakoření v tmavé nádobě než v průhledné - vyzkoušeno.

babča - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 44.120 (?), 7.12.2008 14:25

S tím souhlasím.Od p, Dany jsem dostala radu, že oleandry lépe koření v pivních lahvích a je to tak.Zakořenily všechny.Jana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz