malý strom do stínu?

host - 236.99 (?) 
19.3.2009 16:08, zobrazeno: 20821x

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme za domem na severní straně 3 metry širokou vydlážděnou terasu, pak metrový (přesně asi 1,2m) pruh země, pak zídku. Mezi zídku a terasu bych ráda měla něco vyššího listnatého (stromek, i třeba úzký keřík nezabírající moc místa do šířky, nebo který by se případně dal pěstovat jako stromek). V létě na ten pruh země svítí sluníčko celé dopoledne, takže je tam polostín, v zimě pochopitelně úplný stín. Výška stromku by měla být do 2 metrů, půda zhutnělá jílovitá a vlhká, ale výsadbovou jámu určitě vyplníme nějakou kvalitnější zeminou. Stromek by měl jít podsadit jinými rostlinami a kořeny by se asi neměly tolik rozrůstat, aby nepoškodily zídku a nezvedly dlažbu. Poradíte ideální strom? Děkuju. Romana

host - 136.39 (?), 20.3.2009 16:38

Pro opravdu zodpovědně vedenou radu by to chtělo posoudit na místě i když z Vašeho popisu je celková situace jasná. Nodvažuji se poradit jenoznačně ale zkuste se podívat na netu na japonské javory, do výšky 2 (2,5) m mne napadá např. acer palmatum Katsura, acer palmatum shishigashira, tyto dva jsou zelené, červené pak acer palmatum Peve dave, acer palmatum Shaina.  Jiným druhem lisnačů by mohly být buky: Fagus sylvatica Sandrode, nebo fagus sylavtica purpurea nana (červený list) a ještě se dajií koupit i specialní duby: quercus palustris swamp pygmy, green dwarf,  nebo haaren. Nicméně buky a duby mají rády slunce...   Asi se teď rozpoutá smršť odsuzujícíh názorů, ale zatím nikdo nic nenapsal... tak aspoň já...

host - 118.10 (?), 20.3.2009 21:04

A což takhle tůje (zerav). Ta se dá stříhat na potřebnou velikost a působí dobře.

host - 96.3 (?), 21.3.2009 4:47

Připojil bych se k těm japonským javorům, buky bych neviděl nejlepší, dělají hluboký stín a pro podrost je to méně vhodné, taky výškově neodpovídají vašemu požadavku. Můžete i jiné javory (Acer griseum, Acer ginalla). Hezký den

Tini

host - 136.39 (?), 21.3.2009 18:45

Jenom jedno doplnění  - Acer griseum může dorůst i více jak 8m. 

host - 236.99 (?), 21.3.2009 13:55

Moc všem děkuju za příspěvky, hlavně hostu, který poradil jako první, už jsem ani v radu nedoufala 

Podívám se na ty zelené javory a duby, ty mne překvapily, tak se na ně kouknu. Červené olistění raději ne, ve stínu by asi na mne působilo trochu ponuře a také chci kolem sebe co nejvíc zeleně.

Pokud ještě někdo vložíte zajímavý tip, budu ráda.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 21.3.2009 18:51

Kdyby jste "nelpěla" na listnáči, tak bych Vám doporučil převislý modřín. Výška dva metry, v létě krásně zelený, v zimě jako listnáč . Mám ho třetím rokem ze severní strany domku v jílovité půdě a daří se mu parádně. 
Martin

host - 136.39 (?), 21.3.2009 20:49

Odkazy na "malé listnáče".

host - 236.99 (?), 22.3.2009 23:35

Díky díky všem.

Martine, zajímavý tip, bylo by možné foto Vašeho modřínu? Nebo alespoň přesný latinský název, děkuju.

host - 230.130 (?), 17.4.2009 15:20

Dobrý den, loni jsem si koupila Acer pseudoplatanus Brilliantissimum. Je opravdu krásný. Listy (zrovna nyní) raší oranžově a poté sezelenají s bílými flíčky. Zimu přežil bez ochrany. Takže bude i poměrně mrazuvzdorný.  Výška v dospělosti cca 2-3 metry. Vřele doporučuji do malé zahrádky. Mám ho v polostínu - naprosto bez problémů. 
Belinda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025