Javor cukrový - tvarování koruny
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.42 (?) 24.2.2015 14:30, zobrazeno: 12740x
Zdravím všechny,
chtěl bych poprosit o radu ohledně tvarovní javoru cukrového. Mám ho asi 4.rokem od malé rostlinky. Bohužel jsem byl nucen ho asi 2x přesadit, ale snažil jsem se to udělat co nejcitlivěji. Minulou zimu mně bohužel vymrznul centrální výhon, nevím, jestli to správně nazývám, a během roku ho nahradili boční výhony, které si momentálně konkurují a roste mně několik centrálních výhonů. Co se týče toho původního, který vymrznul, tak po nějaké době obrazil, ale je tak malý a slabý, protože mu konkurují ty boční, viz.foto.
Moje otázka je, jak mám nyní javor ostříhat, abych měl jen jeden centrální výhon a z javoru rostl pěkný stromeček?
Předem děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.42 (?), 3.3.2015 15:52
Nikdo neví? Jsem z toho dost zoufalý... :-/
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 232.69 (?), 3.3.2015 21:47
Nezoufejte, Ale vezměte na vědomí, že prostě nebudete mít stromek s dokonale rovným kmenem.
Konkrétněji: z hlavních výhonů bych se rozhodl pro ten nejlépe, nejrovněji a nejsilněji rostoucí a ten bych vyvázal k tyčce - z něj bude kmínek. (při rovníní a přitahování k tyčce pozor - javory bývají dost křehké.)
Ostatní výhony bych nyní (ale po zdařilém vyvázání hlavního výhonu) asi o polovinu zastřihl a "použil" bych jejich listovou plochu k dodávání asimilátů - aby stromek měl dostatek listové plochy, rostl a sílil. Během vegetace - asi v červenci, bych tento postranní obrost dále zakracoval, případně postupně odstraňoval řezem na větevní kroužek. Tak si během cca 2-3 let zapěstujete stromuk s vyšším, přiměřeně rovným kmínkem a korunou ve výšce podle Vaší chuti.
Ať se Vám to daří, Vám přeje
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.42 (?), 15.1.2017 14:39
Zdravím po roce, posílám aktuální fotku, nic se nezměnilo. Postanní výhony jsem zakracoval, ale vždycky obrosty, momentálně je stromek ve tvaru, který je katastrofální, postranní výhony primárnímu chtějí konkurovat. Jenom podotýkám, že chci mít klasický tvar stromu, jak když roste tento javor cukrový bez zásahu. Poradíte nyní co s tím?
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 15.1.2017 14:56
Měl jste dělat to co vám poradil skutečný odborník. Necháte to bujet a po roku se ptáte opět, na totéž. Udělejte to, co vám poradl Mr.Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.42 (?), 17.1.2017 10:13
Nevím ale, co je řez na větevní kroužek a stromuk. A je to nejlepší varianta, když ten primární výhon stále roste? Není lepší spíš zkracovat tedka ty postranní a nechat ten primární růst, nebo to už nejde a vždy by mu ty postranní konkurovali?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 151.239 (?), 17.1.2017 21:55
Nemám co dodat ke své původní reakci.
Snad povzdech, že kdybyste jednal už loni, letos jste mohl mít daleko lepší stromek...
Holt, komu není rady,...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.42 (?), 16.2.2017 22:33
Musím se podělit o zajímavý zážitek. Podařilo se mně kontaktovat 2 odborníky přes řez okrasných stromů a je velice zajímavé, že oba dva nezávisle na sobě řekli úplně něco jiného, než tady pan Josef.
Cituji jednoho: "ten terminál nech, koukni na ten strom a výstrihni větve, který ho dovnitr zahušťují.Potom zakrát ty postranní větve, který dorůstají terminal, musí to působit optický pravidelně.Neboj se je vzít třeba o polovinu, uvidíš jak to bude vycházet.Rozhodne to odstřihnout až pod místem, kde se ty postranní větve šílené větví ať to není tak hustý.Nezapomen zamaznout rány steparskym voskem nebo zatiraci pastou.jo, vždy jak budeš stříhat, strihej vždy kousek nad vnější pupen, ne na pupen, kterej roste do koruny."
Tak mě potom zajímá, kdo je tady odborník...
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 16.2.2017 22:52
Pan Josef poradil dobře. Taky bych zakrslý namrzlý terminál nahradil vyvázáním životaschopnější větve. Potlačení konkurujících větví a vyřezání za vegetace je taky rozumná rada. Nechat poškozený namrzlý terminál a okolní silnější větve mu podřídit je rada hodně mimo mísu.
PS: javor má vstřícné pupeny. Reakce na řez nad pupenem je vidlička.
V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|