S množením lípy řízkováním či morušovníky mám mnoho zkušeností - bohužel velice neúspěšných. Je to opravdu problém. Zkoušel jsem to v kteroukoliv dobu (hlavně ty moruše) a prostě se to moc neujme. U lípy jsem sice úspěšný byl, ale ty stromky (dneska jsou už asi 15 leté) silně podrůstají a se semenáčem se nedají srovnat.
Je problém i s přenosem mnohých virových onemocnění. navíc se řízky mají brát z jižní strany a z co možná nejvyšší výšky což je také problém. Pokud o to opravdu tak stojíte, tak se mi ozvěte a já vám pak osobně poradím kde a jak to sehnat. Mám už za léta opravdu ověřené školkaře, kteří mi dodají to co opravdu chci. a není to tak, že to seženete v každém druhém zahradnictví, to máte pravdu. Sehnat kvalitní výpěstek moruše se v současnosti v čechách prostě nedá!!! Ale mám své zdroje a vím kam proto jet. Je to na bázi osobních kontaktů. Asi chápete, že si své zdroje chráním. Nedělám nikomu reklamu,protože se jedná o stejné nadšence jako jsem já a jsou k dispozici sazenice často v VF kvalitě (virus free), jenže ve velmi omezeném množství. Mohu takto získat i jednotlivé odrůdy moruší. Protože se jedná o 2 různé druhy . 1) Nigra - což je v podstatě moruše trnavská - rodí v září a plody má černé velké 4 až 5 cm a je choulostivá na nadmořskou výšku - jen do nejteplejších poloh
2) alba - ta může mít plody barvy bílé, červené, fialové a rovněž černé, ale ty dozrávají v červnu až červenci a plody mají poloviční velikost.
pokud budete mít zájem, tak se mi ozvěte či mi pošlete na vás kontakt a můžeme se domluvit. Zdůrazňuji, že se jedná jen o omezené množství, a je to jen pro lidi, kteří ví co opravdu chtějí a co pak mají.
email: george.kamis@seznam.cz