Černý bez a výrobky z něj
|
|
|
|
host - 233.50 (?) 9.4.2010 15:00
Pepiku,
bez cerny (ta bezinka s placatymi kvetenstvimi) obsahuje v listech a plodech sambunigrin (glykosid, je jedovaty)... jmenuje se prave podle lat. nazvu bezu cerneho = Sambucus nigra. Po tepelne uprave uz jedovaty neni.
A přidávám recept na výborný bezinkový likér z plodů:
2,5 l bobulí bezinek
1,5 l vody
3 citrony (nakrájet na plátky)
3 hřebíčky
3 kousky skořice
1 cípek badyánu
1 lžička mleté kávy
800 g cukru
0,5 l rumu (nebo 0,25 l lihu... vyzkoušeno mám jen s rumem)
Bezinky, vodu, koření a citrony vařit 15 minut. Poté přecedit. K takto vzniklé šťávě přidat cukr, 5 min vařit, přidat kávu, přejít varem, přidat alkohol a plnit do lahví.
Jak dlouho vydrží nevím, u nás zmizí rychle, takže trvanlivost neznám.
Jinak z květů doporučuji sirup... někdo už recept uvedl.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.16 (?), 11.3.2010 7:51
Vedle bezu, který máme všichni na mysli, existuje ještě bez hroznatý. Má červené plody a květy i plody jsou seskupeny ve tvaru hroznu. Ne ve tvaru placky jako u černého bezu.Tam už by nějaké komplikace mohly nastat. Pak existuje bez chebdí, jedná se o bylinu, nikoli o dřevinu.|Ten je jedovatý.V nadšení ze sběru plodů se pak na detaily nekoukáme. Pro začátek bych vyhledal :bez černý, bez hroznatý (nebo červený),a bez chebdí. A naučil se je rozeznávat.Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.50 (?), 9.4.2010 15:00
Pepiku,
bez cerny (ta bezinka s placatymi kvetenstvimi) obsahuje v listech a plodech sambunigrin (glykosid, je jedovaty)... jmenuje se prave podle lat. nazvu bezu cerneho = Sambucus nigra. Po tepelne uprave uz jedovaty neni.
A přidávám recept na výborný bezinkový likér z plodů:
2,5 l bobulí bezinek
1,5 l vody
3 citrony (nakrájet na plátky)
3 hřebíčky
3 kousky skořice
1 cípek badyánu
1 lžička mleté kávy
800 g cukru
0,5 l rumu (nebo 0,25 l lihu... vyzkoušeno mám jen s rumem)
Bezinky, vodu, koření a citrony vařit 15 minut. Poté přecedit. K takto vzniklé šťávě přidat cukr, 5 min vařit, přidat kávu, přejít varem, přidat alkohol a plnit do lahví.
Jak dlouho vydrží nevím, u nás zmizí rychle, takže trvanlivost neznám.
Jinak z květů doporučuji sirup... někdo už recept uvedl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.17 (?), 18.2.2013 2:51
Mohl by mi nekdo poradit, jas si vypestovat cerny bez z nasusenych bobuli?
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.79 (?), 11.3.2010 9:15
zdravim..bez cerny ani v kvetech ani v plodech neobsahuje jedy..snad jedine, kdyby rostl nekde na skladce nebezpecneho odpadu :-)ale u citlivejsich osob muze zpusobit alergicke reakce/muj mladsi syn se osypa, ale jen pri konzumaci vyrobku z plodu, sirup z kvetu mu nic nedela../a mozna jste slysela, nebo cetla, ze plody maji projimave ucinky a to maji jen nedozrale plody.Pri suseni vlastne vsechny plody dozraji, takze tim jejich projimavost zmizi.Ale ja tento jejich ucinek vyuzivam a delam pro babicku z bezinek kompot do malych sklenicek od presnidavky.Ona totiz trpi castou zacpu.Protoze je diabeticka, pridavam trochu sladidla.jinak delam nalev asi pul kg cukru na litr vody.Oprane zrale bezinky oberu od stopek, je lepsi pry to otrhat za pomoci vidlicky prave kvuli moznosti kontaktni alergie a vubec nevadi, ze mezi pekne zralymi se objevi nejaka cervena..steriluji pri 80 stupnich asi 20 minut.Kompot se da chutove temer srovnat s boruvkovym, az na vetsi seminka a moznost opacneho ucinku /boruvky stavi..Majka z Hamru na Vysocine
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 206.136 (?), 11.3.2010 10:15
Robil som z bazy lekvár, aj kečup. Chuť je zaujímavá, môžem napísať recept, ak by bol záujem.
Baza obsahuje glykozid sambunigrin, je mierne jedovatý, ale dá sa bez problémov odstrániť tepelnou úpravou plodov, myslím že postačí 10 minút.
Ináč, okrem sirupu z kvetov a maškŕt z plodov, je baza (bazové drevo) vhodná aj na výrobu píšťal a fujár :-)
PeterNR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 11.3.2010 10:35
Zadejte si do vyhlédávače "bezinkový likér", dělala jsem ho, ale rcp jsem si neopsala s tím, že podle potřeby znovu najsu na netu. Je prý proti 99 nemocem, i kdyby nebyl, je velmi chutný a pitný. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|