Černý bez a výrobky z něj
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 170.170 (?) 13.3.2010 13:17
Mlynček na korenie je super, máme dva a v jednom melieme čierne a v druhom trojfarebné korenie. Zomelieme len toľko korenia, koľko v tej chvíli spotrebujeme.
Problém vidím v striedaní rôznych korení či kávy v jednom mlynčeku, kvôli vôni a chuti. Takže najčastejšie podrvím malé množstvo v laboratórnej trecej miske, väčšie množstvo rozsekám el. mixérom v nástavci na koreňovú zeleninu, a preosejem, aby som nemal veľké kusy.
Peter
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 170.170 (?), 13.3.2010 13:17
Mlynček na korenie je super, máme dva a v jednom melieme čierne a v druhom trojfarebné korenie. Zomelieme len toľko korenia, koľko v tej chvíli spotrebujeme.
Problém vidím v striedaní rôznych korení či kávy v jednom mlynčeku, kvôli vôni a chuti. Takže najčastejšie podrvím malé množstvo v laboratórnej trecej miske, väčšie množstvo rozsekám el. mixérom v nástavci na koreňovú zeleninu, a preosejem, aby som nemal veľké kusy.
Peter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 14.3.2010 8:43
Nemelu do zásoby, vždy jen tolik, kolik potřebuji. Máme malý el. mlýnek asi 25 let, vozily se z Ruska, pomele i trochu. Melu tak i ostatní koření např. do perníku. Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 11.3.2010 18:22
Z bezinek (a bezových větviček a dalších přísad) se také vaří lektvar na inhalace, když se rýma nastěhuje do čelních dutin. Je to poměrně hnusné, ale zase se pak nemusí chodit na punkce. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
Zera - Bronzový Zahrádkář (88) - 73.236 (?), 13.3.2010 9:37
Tomu lektvaru se u nás doma říkalo "dryják",však taky tak chutnal.Byly to jen rozvařené bezinky i se zrníčky, ty mají dost velký účinek proti horečce.Babička tam přihazovala trochu cukru, abysme to my děti líp pozřely.Je to trpké, nedobré ale při nachlazení to určitě funguje.Rýma i kašel se krásně uvolní.Stačí jen bezinky rozvařit, odpařit,popř.trocha cukru a dát do sklenic.Jsou to vlastně takový povidla.Pak se užívá 3krát denně 1 pol.lžíce.Taky se dá dát do čaje, trochu to vychutit aby to šlo vypít.Dryjákem si babča dělala obklady na koleno, vytahuje horkost.Ne přímo na kůži.Na plátýnko a přiložit.Léčí to revma.Na dryják se dají využít i vylisované bezinky, co zbydou po štˇávě.Přidat pár celých a je to.Léčivé účinky tam prý mají hlavně zrníčka a slupky.R.
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 13.3.2010 19:13
Tak to je jiný lektvar. Ten můj (není tak úplně můj, recept jsem našla před téměř 20 lety v časopise Um, od té doby se u nás podle potřeby používá) je ještě daleko horší, naštěstí se nepije, ale inhaluje.
Dělá se takhle - od každého polévková lžíce:
sušené plody, sušené větvičky (ale klidně i čerstvé), kmín, dubová kůra, k tomu 6 - 12 stroužků česneku (podle velikosti). Vaří se 10 minut, po zcezení se 15 minut inhaluje, to celé 2 - 3 krát denně (pak teprve lektvar vyleju a druhý den vařím nový, pokud je ještě potřeba - většinou se člověk radši brzy uzdraví, protože je to fakt hnusné , ale punkce jsou stejně horší). Hanča
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 70.100 (?), 12.5.2010 8:40
Liguééére:
Likér Director
2 l kuliček bezu + 1 l vody, nechat přejít varem, jemně vymačkat přes síto.
Přidat 0,70-0,75 kg cukru, 30g kávy svařit v 1/2 sklenici vody, přecedit do šťávy a nechat přejít varem. nakonec 1 l rumu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|