Pepiku,
bez cerny (ta bezinka s placatymi kvetenstvimi) obsahuje v listech a plodech sambunigrin (glykosid, je jedovaty)... jmenuje se prave podle lat. nazvu bezu cerneho = Sambucus nigra. Po tepelne uprave uz jedovaty neni.
A přidávám recept na výborný bezinkový likér z plodů:
2,5 l bobulí bezinek
1,5 l vody
3 citrony (nakrájet na plátky)
3 hřebíčky
3 kousky skořice
1 cípek badyánu
1 lžička mleté kávy
800 g cukru
0,5 l rumu (nebo 0,25 l lihu... vyzkoušeno mám jen s rumem)
Bezinky, vodu, koření a citrony vařit 15 minut. Poté přecedit. K takto vzniklé šťávě přidat cukr, 5 min vařit, přidat kávu, přejít varem, přidat alkohol a plnit do lahví.
Jak dlouho vydrží nevím, u nás zmizí rychle, takže trvanlivost neznám.
Jinak z květů doporučuji sirup... někdo už recept uvedl.