Acer palmatum (Japonský javor) - usychá a opadává?

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?) 
10.9.2011 21:31

Dobrý večer. Okrasné javory se dají velice dobře množit a ryhle rostou. Jak už tady někdo napsal. Kyselejší, vlhčí půda drobet za stínit.  Tyto stromy rostou skoro jako vrby. Bezproblémů snáší jakýkoliv sestříh, přesazování a poměrně drsné klimatické podmínky /1 000 m.n.m./ bez problémů.  Nesnáší přímé slunce na vysušeném , přehřátém stanovišti a špatné zazimování. Jsou velice citlivé na různé zbytkové chemické postřikové fujtajblíky a těch v zahradách všude je!!!  Paní, já bych se pokusil vyměnit  - odkopat danou zemimu a nahradil bych ji čistou zeminou ve složení 1:1:1 čistý říční písek, krtinec a lesní hrabanku/jehličí listí/.  Důsledně dbejte, aby vytvořený substrár nebyl kontaminovaný jakoukoliv zbytkovou chémií!!!  V poledne zastínit. Do takto připravené půdy na jaře zapíchněte několik řízků a ono to půjde. Třetím rokem vám přirostou metr i více, no a potom už stačí jenom stříhat a tvarovat.

Rád se dívám do různých zahrádek jak rostou stromy a zelenina. Po mnoha letech jsem dospěl k názoru, že mnoho opravdu krásných stromů a rostlin zajde na naší přílišnou chemickou péči.  Zdeněk

host - 116.32 (?), 11.9.2011 17:51

Dobrý deň,prosím Vás o radu, čo chýba môjmu javoru, mám ho zasadený v nádobe, kúpil som ho pred 3 rokmi, každú jar je prekrásny, a potom postupne počas leta na ňom usychajú končeky listov.Pripojujem foto, ďakujem.

acer palm.DISSECTUM GARNET
acer palm.DISSECTUM GARNET

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 11.9.2011 20:27

Dobrý večer.  Když mají javory kolem sebe suchý vzduch /léto/ začínají jim schnout konečky listů a později i celé listy. Listy jsou vybledlé. Pokud bude tento stav pokračovat   začnou schnout a opadávat listy. Jak jsem již napsal. Pod květináč dejte misku, ve které musí být stále voda, která odpařováním ochlazuje a zvlhčuje bezprostřední okolí stromku. Večer a ráno roste stromeček. Nezapomínat na polední zastínění a přehřívaní květináče. Když splníte tyto podmínky potom vám javory porostou. Zdeněk

host - 224.59 (?), 12.9.2011 17:43
Zdravim mam rovnaky problem s disectum garnet ale moj je v pode nie v kvetinaci. Vyska je cca 1,5m kolko ma rokov neviem. Zasadili sme ho viac ako pred rokom a neprejavoval sa takto minule leto. Teraz zacal na konci obschynat aj ked vetvicky su zatial ok. Najprv som myslel ze to je uz prirodzene a zacina zhadzovat. Co mi poradite v tomto pripade kedze ide o iny druh ako acer palmatum cize ma zniest aj slnko. Treba ho niecim postriekat alebo sa s tym uz neda nic robit? Pritom vyhodil nove krasne vetvicky. Dakujem

host - 224.59 (?), 12.9.2011 18:04
pripajam foto

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 12.9.2011 20:05

Dobrý večer. Mým koníčkem jsou bonsaje a mám několik javorů dlanitolistých. Bydlím 750m.n.m. Těmto stromům i u nás začínají schnout konečky listů. Je skoro podzim. Můžete ještě rosit na lit, zalévat a strom bude mít krásnější barvy. Nedávejte hned na všechno chemické postřiky. Používá se zbytečně moc chemie!  Zdeněk

host - 220.182 (?), 12.9.2011 22:21

Nejde o jiný javor, ten váš má celé jméno Acer palmatum Dissectum Garnet. Vzhledem k tomu, že má jemně stříhané listy, nemá rád polední úpal. Nejlepší je polostín. Na slunci potřebuje mít zamulčovanou zem nad kořeny a pokud to jde, tak vlhčí vzduch - třeba místo u jezírka.           Lída

host - 129.115 (?), 12.9.2011 22:47

Dakujem minuli rok sme take problemy nemali a teraz ako si vsimam tak aj ostatny maju takyto problem na konci leta comu nerozumiem. Ved najvacsie horucavy skoncili.

host - 209.225 (?), 13.9.2011 17:23

Na zahradě mám několi let javor Tamukeyama, letos má stejný problém s listím, jako ostatní majitelé co píšou v tomto fóru. Jediný rozdíl oproti letům minulým je v tom, že okolo 5.května udeřily mrazy a byly 2 noci s -6°C. Je možné, že je to poškození mrazem, které postihlo listy v určitém stadiu rašení. Podobně mám poškozen ještě jeden javor, ornatum i jedno zelenolisté dissectum. Na druhou stranu je taky fakt, že jiné javory tenhle problém nemají. Některá červenolistá dissecta v květináči jsem schoval v květnu před mrazy do garáže a ty jsou v pohodě. Snad mrazem. Uvidíme na jaře...

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 13.9.2011 23:32

Zkuste si dobře prohlédnout kůru - i na té je to poznat. Je prostě mrtvá, bez mízy. Bohužel Vám ale ani toto zjištění moc nepomůže. Můžete zkusit stříkat a stříkat - třeba trefíte a zastavíte to.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika