Černooká Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
Jablíčko - (29) - 172.4 (?) 4.5.2010 18:13
Dobrý den, právě jsem se tady dočetla, že se zaštipují popínavky. Mám předpěstovanou právě zuzanu, ale i kobeu, hrachor a lichořeřišnici, takže druhy všechny mám zaštípnout nad druhým párem pravých listů? A u nízké lichořeřišnice taky, aby byla košatější?
Do teď jsem si myslela, že se to dělá jen u květinek typu petúnie..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.119 (?), 28.2.2012 16:15
Dobrý den, letos jsem se rozhodla vypěstovat zuzanu ze semínek. Už je mám nasazené 7 den a pořád nic neroste. Za jak dlouho Vám začala semínka klíčit? Substát udržuji pořád vlhký a semínka jsem zasadila asi 0,3cm pod povrch.Kamila
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisa - Stříbrný Zahrádkář (300) - 176.1 (?), 28.2.2012 17:06
Já jsem loni koupila zuzany jako sazeničky v zahradnictví, zpočátku rostly docela pomalu, ale pak se rozjely a rostly jako blázen, dokonce vrostly až do koruny stromu, který stojí blízko plotu. Kvetly krásně - obsypáno květy.
Je to hodně osluněný plot a napřed, potvory, kvetly jen k sousedům... (na té slunečnější straně) - ale později už všude, květy vydržely hrozně dlouho. Přezimovat jsem je nezkoušela, vůbec mě to nenapadlo, že by měly šanci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.40 (?), 11.7.2010 13:26
Mno vážení, právě jsem se dočetla v 20 let staré knížce co jsem objevIla při úklidu knihovny, Že Zuzana... tedy Thunbergia Alata není letnička, ale v bytě je to vytrvalá rostlina. Pochází z jihovýchodní Afriky a je to křehká 1,5-2m dlouhá liana. Při umístění na plném slunci, v teple a s dostatečnou zálivkou kvete vlastně celoročně. Další v popise všechny tunbergie pěstujeme ve směsi kompostu, drnovky a rašeliny, tedy v těžší, výživné zemině. Od jara do podzimu bohatě zaléváme a každý týden přihnojujeme. V zimě zálivku buď omezujeme velmi málo. Thunbergie množíme snadno řízky, které koření i ve vodě. Tolik k odrůdě, které říkame ZUZANA...
jsou i další odrůdy- t-fragans - s velkými bílými květy, t grandiflora -+laurifola - s až metrovými převislými hrozny květů - kdo má dostatek místa, nebo tojoensis přes metr vysoká - slabě popínavá s modrými květy s žlutým jícnem.
To všechno je v knížcerostliny pro suché byty
Tkaže půjdu shánět oporu do květníku a zkouše tu mou žlutou zakořenit ve vodě... Uviodíme jak to je... Nebylo by to marné mít v zimě na okně zářící zuzku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.193 (?), 22.1.2011 18:20
ještě se chci vrátit k Zuzaně, také ji každoročně pěstuji, a to na mřížce kolem pergoly, nezaštipuji ji a přesto je dost hustá. Každoročně kupuji semínka v semenářství, a to sáček, kde jsou zuzany v různých barvách a přesto mi vždycky vykvete jenom žlutá a to jeden odstín.Vykvetla vám zuzana i ve světlé barvě, téměř bílá, jak je na fotografii se semeny? Veruna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|