kvetení a pohlaví schizandry

host - 128.226 (?) 
29.7.2008 10:58, zobrazeno: 14204x

Zdravím všechny, není mi jasné jak je na tom schizandra s pohlavím-vyskytují se na jedné rostlině květy obou pohlaví, nebo jsou rostliny samčí i samičí?

Má také někdo zkušenosti na jak starých výhonech rostlina kvete a v jakém stáří začne plodit?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 53.209 (?), 22.8.2008 9:04

Myslím, že není třeba opylovač. Mám jí asi 4.rok, loni i letos to odkvetlo i se objevily plůdky, ale 90 procent jich opadalo. Dočetl jsem se, že je potřeba jí dost zalévat a když se to neudělá právě když nasadí plůdky, tak opadají... takže příští rok víc vody.

host - 18.164 (?), 17.3.2009 13:18

mně semenáče vykvetly, dívám se, květy samčí.Dal jsem cedulku samec.Další rok už byl jeden květ samčí, druhý samičí ne stejné rostlině.Takže u ní na stejné rostlině jsou samčí i samičí květy.Ale nebylo by špatné vzít z Kieva odrůdu sadovaja, která hodně plodí.Mně to plodí málo.Asi proto, že zůstala jen jedna.Nebo i ta voda.V písčité půdě a dobré nám to jednou udělalo hodně odnoží, z jedné rostliny jsme vzali asi 50.Některá rostlina se dá množit i řízkama, jiná špatně koření z řízků.Ta co jde byla v Ostravě kunčičky u bonsayáře.

host - 148.166 (?), 24.3.2009 21:55

Roste mi velice bujně, ale také většina plodů opadá předčasně. Více vody nějak znatelně nepomohlo. Přesazené odnože nesmí zaschnout a trvá i více let než začnou opravdu růst. Jedná se o lokalitu v Ústí n.L.

host - 16.190 (?), 25.3.2009 7:33

Z herbáře: Klanopraška/Scisandra chinensis/ je pomalu rostoucí opadavá keřová liána, dorůstající v našich podmínkách 6m. Květy jsou krémově bílé nebo narůžovělé, vonné květy. V prvních letech kvetení se objevují zpravidla pouze samčí květy , později se přidají i samičí a rostlina začne plodit.Bobule o pr.1cm jsou šarlatově červené a narůstají v hroznech podobně jako rybíz.

host - 18.164 (?), 19.4.2009 22:10

mají oproti rybízu dost velká semena která vadí při jídle a jsou dost kyselé.semena obsahují ale hodně osvěžujících látek, takže domorodci na dál.východě když šli stovky kilometrů tajgou a už nemohli, požili pár semen /uz jsem zapomněl kolik mg je dávka/ a osvěžěni šli dál a zachránili si život.Nemuseli se zastřelit.Což se nejednou stalo jako východisko. Já když ji přesazuju tak čichám ke kořenům, ohromná vůně.I dřevo tenkých větviček hodně voní.
Štáva plodů má vitamíny, dá se upravit oslazením i jinak k požívání.

host - 133.90 (?), 30.6.2009 10:28

mě také neplodí ale mám ji už poměrně starou tak 7 let - bohatě zakvete a pak nic.Někde jsem se dočetla že listy -stačí tak 3 se žvýkají a je to při únavě (snad i sušené)- řidiči.a pod.. mám to vyzkoušené když jsem unavená stačí 2-3 listy a je to lepší než káva - (chutná to sice trochu po mýdle ale dá se to)četla jsem, že se na toto nečiní návyk, že je to na povzbuzení - někdo má plody a mě stačí i lupení

host - 98.68 (?), 29.4.2011 19:56

Zdravim nadsence ja pestuji klanoprasku uz 8 rokem v chytrych knihach sem se uz tenkrat docetl ze je lepe pestovat vice rostlin u sebe. Tak sem koupil jednu od pana Stainochra a druhou od Tropiku z Hukvald kdyz sem se vyptal ze je to odnoz ze semenace, Ona je samosprasna ale je lepsi mit vic rostlin ruzneho puvodu, Ze zacatku meli spise samci kvety a cim jsou starsi tim vic samicich, ktera je ktera poznam jen podle plodu sou hrozne zapletene ta od p. St. ma krasne hrozny ale slabej roste ta druha drobnejsi za to je bujnejsi. Loni uroda nic moc za to predloni uzasna. Ovsem letos, prave mi rozkveta, to vypada velmi nadejne az na to ze sem jeste nenasel jediny samci kvet tak doufam ze se to nejak opyli. Plody oberu v zari, opatrne rozdrtim abych neporusil semena, stavu presedim smicham s cukrem 1:2 rozpustim a mam sirup. Jestli mate radi caj s citronem tak tohle je jeste lepsi. Troska sirupu do salku cerneho caje. Minuli rok sem udelal 4 litri a po silvestru uz nebylo. Semena pomelu a udelam tinkturu, nebo prasek lzicku toho jen tak spolknu a zapiju, je to ponekud horke! Nenechte se odradit ona ze zacatku pomalu roste ale potom to vynahradi. mam z ni takovou pergolku, navic dvorek plny vune jako kdyz kvete citron ne na darmo ji rusove rikaji limonik.

host - 180.10 (?), 30.4.2011 7:35

Klanopraška je dlouhověká trvalka kterou, pěstuji již od roku 1991 a plno plodů měla až po 4 letech. Pro užívání je lépe plody naložit do medu než do cukru. Po 10 ti letech je potřeba provést zmlazení, aby znovu lépe plodila. Jinak žvýkání listů pomáhá odstraňovat únavu řidičům, kteří mají před sebou dlouhou cestu. Nejlépe se klanopraška množí z odkopků, při pěstování ze semen nemusí plodit. bylinář Vladimír z Litovle

host - 58.254 (?), 1.5.2011 21:34

Až na to, že klanopraška není trvalka, ale pnoucí keř, tedy dřevina.Teď začínají u nás - 500 m bohatě kvést, ale pokud přijdou slibované ranní mrazíky, bude úroda slabá.Loňské semenáčky se také mají k světu, semena ale ještě neklíčí.Klon, který se prodával v Brně na trhu /za 15 Kčs/ měl užší listy, než klony pěstované v okolí Plzně.Od té doby, tedy od poloviny sedmdesátých let už o této rostlině něco vím.Dužnina plodů je dobrá na šťávy i zavařeniny, ale obsahem látek je srovnatelná s rakytníkem/mnohem méně vit. C/ Hlavní význam mají semena - pecičky ledvinovitého tvaru, které obsahují nejvíce těch nejcennějších látek gomisinů.Skoro stejné množství gomisinů ale obsahuje kůra větví na jaře od počátku rašení do rozkvětu.Proto v té době můžeme ostřihat všechny přebytečné větve, dokonce i suché a naložíme do lihu /vodky/ alespoň na 3 měsíce.Po oslazení tak budeme mít slušný likér.Jedna likérka v Drmoulu u M.L. dělala ´´Dámský likér,, s obsahem schizandry a rodioly, ale nevím, jestli to ještě dělají.Plody je nejlépe usušit na čaj, ale ten se dá dělat i z listů, které se dají sušit i v době žloutnutí před opadem, takže z rostliny využijeme skoro všechno, aniž bychom ji nějak vyčerpali.  pH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz