kustovnice čínská
|
|
|
|
|
|
|
Saga. - (3) - 176.147 (?) 3.4.2019 9:10
kustovnice cizí je jedlá, to že je jedovatá je jen hloupá fáma. V číně se úplně běžně pěstuje na jedlé plody a kříženci kustovnice cizí a čínské snad ještě častěji než samotná kustovnice čínská.
Oblíbené odrůdy kustovnice cizí jsou například 'SWEET LITTLE BERRY' nebo 'Grosfruchtig'. Narozdíl od kustovnice čínské plodí spolehlivě, ale má slabě jedovaté listy a stonky podobně jako například rajčata či jiné užitkové lilkovité rostliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.12 (?), 13.5.2009 11:28
Moje kustovnice od Starkla má také širší listy než na fotce v katalogu. Ačkoliv vypadala v zásilce bídně, roste bez problémů, a to i v 500m výšce u Liberce. Mám ji už od loňska, na květ zatím nevypadá. Jen doufám, že se jedná opravdu o kustovnici a nepěstuju si nějaký plevel.
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.62 (?), 30.8.2009 10:47
Vypěstoval jsem kustovnici ze semen které jsem koupil v obchodě Dnes již mám první plody, vysoká přes jeden metr úzké listy. Ze zahradnictví jsem dostal 4ks kustovnice, kulatější listy.Vršky jsem uřízl a strčil do země vedle již zasazených, takže mám 8 kustovnic. Tyhle jsou jen půl metru a rostou pomaleji.. Zatím nekvetou.- jaru
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.245 (?), 5.8.2010 8:53
Mám stejnou zkušenost a ze semen je úplně jiná než prodává Starkl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.10 (?), 24.4.2011 12:31
Tohle jsem si přečetl na starklu taky si to přečtěte žádná Kustovnice jedovatá není je to akorát jiný druh.
GOJI - Story o jedovatosti
Při pročítání článků na internetu na téma Goji, kustovnice čínská se často objevují amatérské zaručené zprávy a nekonečné storry, popisující jedovatost plodů kustovnice. Přitom se stále dokola opakuje a přenáší v různých variacích v podstatě jedna mylná informace.
Není pravda, že plody Goji jsou jedovaté a už vůbec neplatí rozdělování na jedovaté (Lycium barbarum) a nejedovaté (Lycium chinensis). Existuje obecný vědecký latinský název kustovnice čínské, a ten zní Lycium barbarum. Ostatní latinské názvy, včetně vyšlechtěných druhů jsou rovnocenná synonyma a rozhodně neoznačují jedovaté druhy či naopak. Goji se využívá jako tradiční přírodní doplněk stravy již 2500 let. Za celou tuto dobu nebyl nikdy doložen případ jakékoliv toxicity.
Kdysi, v roce 1890 se objevila v německé odborné literatuře informace o výzkumech Goji, kde se uvádělo, že tato rostlina obsahuje jedovaté alkaloidy. Už o rok později bylo prokázáno, že tyto závěry byly mylné, ale v německy mluvících oblastech se tato původní chybná informace rozšířila a byla převzata do další odborné literatury v celé Evropě.
Na jiných kontinentech, a to především tam, kde se kustovnice tisíce let využívá v tradiční medicíně, nikdy otázka jedovatosti Goji ani nepřišla na pořad dne.
Mezitím byla rostlina Goji v různých zemích Evropy zkoumána doslova pod lupou. Existují vědecké kapacity, které se problematikou Goji zabývají intenzivně celoživotně (viz kontakty níže) a nikdy nebylo prokázáno, že by plody kustovnice byly jedovaté. Naopak bylo prokázáno, že všechny doložené alkaloidy v Lycium barbarum jsou hluboko pod hranicí jakékoliv nebezpečnosti pro člověka i zvířata.
Z hlediska obsahu vitamínů a nutričních látek jsou plody kustovnice zřejmě tím nejhodnotnějším ovocem na naší planetě. V tradiční čínské medicině se kustovnice využívá jako přírodní antioxidant, prodlužující dlouhověkost. Především ale zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém, má příznivý vliv na zrak i funkci jater.
V zemích EU i ve Velké Británii se plody nebo výtažky z Goji prodávají v lékarnách jako schválený certifikovaný doplněk stravy.
Díky pozitivním účinkům této rostliny na lidské zdraví jsou velmi žádané i sazenice rostlin. Proto jsou pochopitelně i ve velké míře pěstované. Na českém trhu nabízí sazenice kustovnice neboli Goji, firma Starkl zahradník. Jedná se o vyšlechtěný druh, který byl vyšlechtěn pod názvem Lycium chinensis macrocarpa v. Anny.
Na závěr je nutno poznamenat, že kustovnice je k naší vlastní smůle u nás ještě velmi nedoceněná. A ačkoliv jsou její pozitivní účinky na lidské zdraví známy již tisíce let a její konzumace je dávána do souvislosti s elánem a dlouhověkostí, vracíme se k těmto rostlinám až nyní. Bylo by škoda, kdyby znovuobjevování této nesmírně hodnotné a čistě přírodní potraviny bylo provázeno nejasnostmi či dokonce nepravdami. Vždyť těžko bychom na světě hledali potravinu s tak širokým spektrem látek, pozitivně působících na zdraví člověka, navíc tak lehce dostupnou, chutnou a cenově výhodnou.
Všem kritikům tedy doporučuji : neztrácejte čas pročítáním příspěvků typu jedna paní povídala, prostudujte si vyčerpávající informace o Goji v seriozní odborné literatuře
|
|
|
|
|
|
|
host - 67.130 (?), 8.6.2008 11:01
Dobrý den,
zajímalo by mě, kde tedy koupím tu nejedovatou kustovnici.
Chci jí koupit své matce a nerad bych aby se jí přitížilo.
Děkuji předem za zprávu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.178 (?), 2.6.2008 11:27
Dobrý deň.
Tiež som si kúpil kustovnicu čínsku. Z Bratislavy do Žliny asi cestpvala cez Prahu, keď po troch urgenciach od obdržania avíza, že mi ju posielajú, nechodila, trvalo to 6 dní. Stálo ma to tri dni dovolenky, čo som čakal na balik od nemenovanej slovenskej doručovacej služby (naozaj to nebola Slovesnká pošta), čo je podstatné prišlo mi také maličké zvädnuté úbožiatko.
Prtežije?
V špecializovanej predajni kúpil som ovocie - sušené bobule goji, ktoré podľa údajov na letáčiku, je sušené na sľnku, teda nie umelo. Rozmrvil som niekoľko plodov, vybral semienka a zasial po štyri ks 1 cm hlboko do rašelinovej pôdy. Čakal som tri týždene. Semienka vyklíčili, teraz sú asi 2 cm vysoké výhonky. Ako to bude pokračovať ďalej, budem Vás informovať o dva mesiace. Veľa zdaru pri pestovaní gojí, praje Ivan.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.2 (?), 27.9.2009 19:52
Semienka sa majú siať veľmi plytko, cca 1mm, a nie 1 cm.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.190 (?), 9.12.2009 17:28
Siať plytko, a já myslel, že se se Slovákem domluvim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|