Jitrocel kopinatý



            
host - 119.244 (?) 
24.4.2008 11:25

Dobrý den, mohli byste, prosím, uveřejnit recept na vámi zmiňované listy v láhvi? Našla jsem něco v knihách, ale myslím, že lepší jsou ty "léty ověřené". Děkuji Jitka

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 24.4.2008 11:36

Dobrý den - veškeré bylinky cpu do skla stejně a všechny jsou dobré. dělá tímto způsobem kopřivový med, pampeliškový med, jitrocelový med... (nebo chcete-li sirup, protože med trošku teče).

Kilo (případně 1/2 či 3/4 kila - podle objemu bylinek) dám do hrnce s vlažnou vodou a nechám 24 hodin stát. Svařím a znovu nechám 24 hodin stát. Přecedím přes plátno, přídám 1 kg cukru (dle potřeby více nebo přidám i pravý med) a vařím do hustoty medu (někdy se hustota nepovede, takže je z toho dobrý sirup do čaje).

               
host - 153.130 (?), 24.4.2008 11:56

Já plánuji dělat vrstvy listí a cukru po cca 1 cm. Prý to pouští šťávu a bude z toho sirup.

Jinak pampeliškový med dělám stejně jako Marcela.

                  
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 24.4.2008 12:45

Ano, ano - taky jsem četla tento předpis a chtěla to udělat už loni.

Jenže pak mě zarazilo, že se plná lahev má zakopat do země  a nechat tam 3 měsíce.

Zkoušel to už někdo někdy?

                     
J. Zemanová - (8) - 4.50 (?), 10.5.2008 21:02

Dobrý den, také jsem tento recept našla, chci to zkusit právě letos. Pak se podělím o poznatky. Také jeden recept uvádí na 3 měsíce na slunce. Tak nevím.  Zakopeme... Uvidíme...  Jitka

                     
host - 50.221 (?), 18.7.2009 10:09

dobrý den.Všechny jitroceláře zvu k sobě na zahradu jitrocelu mám tolik že nevím co s ním. majka

                     
host - 122.179 (?), 18.7.2009 16:26

Před zhruba sedmi lety se semeno jitrocele i prodávalo mezi sáčky s bylinkami.Narostl krásný vysoký jitrocel a byla možná jeho reprodukce semínky.Dnes na trhu mezi bylinkami sáčky jitrocele nevidět.Nekosená louka by mohla poskytovat dostatek semínek. AB

                     
host - 82.161 (?), 23.9.2009 18:44

Zdravím

Ten sirup je to nejednoduší co znám. Babička ho dělala vždy tak, že omyté a osušené listy dala do láhve a prosypala vrstvou cukru. Povázala celofánem a dala do sklepa. Proto asi to zakopání do země. Postupně jak chodila na louku tak vždy měla natrhaný další a tak zase vrstva listí a vrstva cukru a tak pokračovala celé léto. Na podzim již z toho byla hustá a tmavá štáva- sirob. Scedila a dala do láhve.  No a ten vždy když bylo potřeba dala lžičku a nebo dvě do sklenice čaje. Pamatuji si, že jsme si tím sladily čaj jako děti úplně běžně. Vladimír Šmíd.    

                     
host - 180.2 (?), 23.9.2009 21:15
Sirup z jitrocele je vynikající lék na kašel, pro delší uchování a konzervaci je lepší jitrocelové listy prolít medem místo cukrem. Je to i zdravější. bylinář Vladimír z Litovle
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika