Krby, grily a udírny



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?)
16.3.2008 18:25

OK, děkuji za upřesnění nepřesností. Samozřejmě, že máte pravdu, pohříchu jsem si svoji odpověď  až příliš ulehčil.

Větší množství solí se chová konzervačně, větší kvantita uzení též, dohromady to přináší známý výsledek. Většinou si člověk  ani neuvědomí, že takřka všechny moderní uzeniny - průmyslově vyráběné jsou "uzeny". Mimo EU je povolé například povolené uzení s příměsí CO - kysličník uhelnatý dobře prostupuje uzené  masa  a směsi, ireverzibilně se váže na hemoglobin a výsledkem je excelentní růžová barva (Norsko, Japonsko, nyní i v USA) při použití menšího množství  konzervačních solí. Třeba by to šlo napodobit... V eu se  směsi míchají s potravinářskými plyna 80% kyslíku a 20% CO2, kyslík udělá růžovou, CO2 brání pomnožení choroboplodných zárodků (jakž takž). O2 ale zase množení bakterií velmi podporuje (aerobní kmeny).Jako alternativa se nabízí použití oxidu uhelnatého, který může stabilizovat barvu masa, aniž by se objevily výše uvedené negativní efekty způsobené kyselou atmosférou.
Hovězí a vepřové maso s 0,3% obsahem oxidu uhelnatého v atmosféře vykazuje lepší barvu a má delší trvanlivost. Použití 0,4% CO s přítomností kyslíku snižuje zabarvení morku v hovězích žebrech a obratlích. Nasycením vepřové krve oxidem uhelnatým se získá stálá barva krve. Oxid uhelnatý zlepšuje i barevnou stálost sekaného vepřového masa jak napuštěného lakem, tak i bez napuštění.

Tolik k vlivu plynů - ve zkratce, dostatečně dlouhé uzení v kouři z nedikonalého hoření je schopné výrazně ovlivnit barvu masa, právě díky obsahu CO. (dobré by samozřejmě bylo pracovat s CO i při přípravě směsi, což je ale poněkud sebevražedné hobby a nikomu bych jej nedoporučoval) Sekané hovězí maso v atmosféře s 0,5% oxidu uhelnatého mělo právě lepší barevnou stálost. Malá koncentrace oxidu uhelnatého pozitivně ovlivňuje kvalitu čerstvé salámové směsi (= klobásy). Také barva na nakrojeném plátku uzeného salámu a vařené šunky je stabilizována oxidem uhelnatým (1%).

Přítomnost nízké koncentrace oxidu uhelnatého v mase nepředstavuje žádné nebezpečí pro spotřebitele.

K vlastnímu uzení - laik někdy ani netuší, jak dlouho by měl udit Všeobecně platí: čím je teplota vyšší, tím je čas uzení kratší. Tak trvá uzení zahorka 20 až 60minut, jednu až tři hodiny teplé uzení a při uzení zastudena zraje produkt i více týdnů v udírenské komoře. 
K běžným postupům v průmyslové výrobě uzenin patří uzení doutnavým kouřem (ze štěpků a pilin), vodní parou a kouřem vzniklého třením. Doutnavý kouř se vyrábí v udící komoře nebo otevřeně, zatímco buď piliny (částečně aromatizované) nebo hobliny dohořívají na desce a kouř se prouděním vzduchu dostává k produktu.Při vzniku kouře třením se u uzených produktů tiskne dřevěná tyčka na otáčecí kruh. Tření, které tímto vzniká vede k dohořívání dřevěné tyčky a vznikne jemný kouř.

Metoda, o kterou se dlouhé roky vedly pře a ještě do poloviny roku 2006 vyžadovala úřední povolení, je uzení tekutým kouřem. Tato varianta se nabízí všem výrobcům udírenských zařízení. Na rozdíl od konvenčních metod nevznikají při uzení žádné emise, které byly už při výrobě tekutého kouře odfiltrovány. Tekutý kouř se dostane jako aerosol přes ponořovací lázeň nebo kropením na povrch produktu, kde potom usychá. Aroma ale nevnikne tak hluboko do produktu jako při konvenčním uzení při doutnavém nebo třecím kouři. Především u vařených salámů následuje uzení zahorka mnohokrát přes zahřátou vodní páru.
PODOTÝKÁM, že uzení tekutým kouřem bylo donedávna dominatní technologií u nejlevnějších a nejoblíběnějších uzenin na českém trhu. Osobně si myslím, že tyto uzeniny nemají s tím co bychom měli jako uzeninu chápat (kvalitní suroviny, dlouhé uzení, přiměřeně soli, malý obsah vody)  nic společného..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Tato diskuze neexistuje.
Vámi požadovaná stránka nebyla nalezena. K nalezení potřebných informací použijte následující vyhledávací formulář:
Založit nové témaZaložit nové téma Nápověda
  Diskusní téma | počet příspěvků     Datum   Návštěvy
Uzení klobás studeným kouřem618.11.2024144626
Udena tlačenka1225.9.202417013
Akatové dřevo829.8.202418867
Uzené salámy716.7.202442931
Gril na kýtu Obsahuje fotku226.6.2024601
Douzení párků a kupovaných klobás - jak na vůni a chuť?1516.4.202453266
Závady při výrobě domácích uzenin?9115.10.2023439340
UKS Super robot - mlýnek na maso3131.5.202391749
Stavba udírny s grilem svépomocí25016.5.20231301932
Uzení domácích klobás16628.4.2023679201
Nahořklé maso z nové udírny17825.3.2023323959
Sušička klobás a salámů427.10.20228801
A až Z o uzení21415.10.2022712042
Udírna z palubek a ztraceného bednění Obsahuje fotku424.6.20221616
Navod na stavbu udirny11.6.20221243
Popraskaný krb Obsahuje fotku1713.5.202210052
Menší dřevěná udírna Obsahuje fotku5217.4.2022338122
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?333.4.2022110331
Uzení masa885.2.2022251003
Roztažnost šamotových cihel33.2.20226120
Uzení makrel163.2.202265703
Přechod z klasického grilu Weber na plynový?2819.1.202261307
Dřevěná udírna - stavba svépomocí7727.12.2021308209
Plnicka klobas7327.12.202149289
Generátor kouře669.12.2021189500
Uzení špeku119.12.202128833
Klobásy opět nakyslé Obsahuje fotku386.12.202183288
Stavba udírny823.12.2021276307
Změna techniky naložení masa na uzení125.11.2021733
Uzený kapr3313.11.2021162289
Chut slaniny129.9.2021798
Krb v chatě Obsahuje fotku126.9.2021461
Grilovaná kachna820.6.202119737
Domácí šunka8412.6.2021238488
Domácí salámy a klobásy bez uzení519.5.202139535
Naložení - zezelenal česnek310.5.20214609
Snizeni plamene u plotynky vedle grilovaci plochy124.4.2021718
Šamotové cihly jako izolace do udírny s topnou spirálou37.4.20213426
Šamotové cihly jako izolace do elektrické udírny14.4.20211365
Dehtování491.4.202185529
Další diskuze:  1,  2,  3,  4,  5  >  
Další diskuze na téma Krby, grily a udírny najdete na serveru DŮMACHALUPA.cz
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika