Uzeni horkym kourem



Pita - (26) - 168.53 (?) 
5.11.2016 15:13, zobrazeno: 6984x

Ma nekdo zkusenosti z uzeni horkym (cca 90 stupnu) kourem? Ne ze bych to chtel praktikovat, ale postavil jsem si novou udirnu a dle ruznych clanku jsem ji chtel nejdrive "zahoret" a pote "zaudit". Kdyz ale vytahnu teplotu k onem zminenym 90ti stupnum (kdyz byla nedavno jeden den zima - kolem 0 stupnu, stavalo se to jiz pri 75ti stupnech), dochazi k tomu, ze se mi horky vzduch srazi na komine a kape nazpatek do udirny, coz se mi nelibi, jelikoz by to kapalo na maso. Pomine tento jev (az se udirna vysusi), nebo je staly? Ma nekdo zkusenosti? Pokud by to byl staly jev musel bych tam dat na odkap nejakou misku, nebo neco. Dekuji za odpovedi.

  
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.46 (?), 5.11.2016 17:48

Mám pro Vás pár postřehů. Udírna se před vložením masa musí velmi dobře rozehřát (vysušit). Je normální, že při zatápění se na stěnách (nebo na kouřovodu) sráží vlhkost. Já topím ve zděné udírně první dvě hodiny (bez masa...) určitě přes 100°C. Po vložení masa do udírny pak může jít teplota po nějaké době dolů (po osušení masa), tzn. na nějakých 70-80°C. Topím suchým dřevem, nejčastěji buk a ovocné dřeviny. Každá udírna má své specifika, ale určitě by neměla "dehtovat".

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika