Ahoj všem, dnes jsem nasolil asi 14kg bůčku na sucho.Mám dotaz ohledně láku kdy nejlépe spíše po jaké době zalít.Nasolení na sucho jsem provedl tak že jsem nařezal kousky bůčku asi 800g-1200g.Pečlivě jsem vše vážil a použil jsem na 1kg masa 18g-20g soli praganda+sůl poměr 1:3.Tak se chci zeptat zda to není moc nebo malo.Chtěl bych použít kombinované naložení nasucho+lák.Poměr 1,8-2,0% solící směs na sucho a do láku 2,5%solící směs.Má představa je taková: maso nechat tak 1-3 dny naložené na sucho a poté zalít lakem na 3 týdny.Maso je uložené v kameninové nádobě která je uložená v lednici, teplota 3-5 stupnů.To by asi bylo vše co se týka naloženi.
Tak otázky zní 1.nasolení množství soli. 2.otazka ohledně láku. 3.teplota v lednici. 4.Délka naložení,
Ted samotné udění má představa je taková po naložení masa maso opláchnout v teplé vodě poté maso rozvlažit v teplé vodě cca 70-80 stupnu asi 30-45 min, nechat okapat popřípadě důkladně osušit a vložit do vyhřáté udírny.Udírnu bych předem vyhřál aby se vysušila, asi 1-2 hodiny na 80 stupnů než bych vložil maso.Má představa je taková udit tak 6-8hod teplota 60-75stupnů poté bych chtěl maso dovařit 70-80stupnů 30min a poté dati zpet do udírny na douzení 2-3 hod.Teplota o malinko vyšší 65-80 stupnů.Samozřejmě budu udit olše buk vše bez kůry pilyny vlhčené.
Tímto žádám všechny o zkušenosti popřípadě připomínky na můj postup co je dobře a co špatně.Díky všem za reakce a rady.