Klidně stavějte na cement, betonujte a používejte červené cihly. V grilu nikdy nedosáhnete teplot kdy by docházelo k nějaké destrukci. Úplně zbytečné je například používat šamotky do udírny kdy i v topeništi plamínek sotva blafá. V každém případě se vyhněte "šamotové maltě" která nevytváří chemickou vazbu, ale až po výpalu na vysokou teplotu vytvoří vazbu keramickou. Je to jenom vysušený a rozemletý jíl takže cihly budete mít pouze spojené "blátem". Teploty potřebné k výpalu šamotové malty nedosáhnete. Nebo když už, tak jenom kousek od vnitřního povrchu topeniště. To, co dělá (když už) problém při vysokých teplotách u cementu, betonu nebo červených cihel je přítomnost pískových (křemenných) zrn které procházejí krystalografickými změnami spojenými se změnou objemu. Potom vyzdívka může praskat. Ale k tomu v grilu, nebo v běžných kamnech nedojde - k takovým teplotám. Pokud si přece jenom chcete vyrobit něco odolnějšího k teplotě, stačí v maltě (betonu) nahradit písek například antukou. Když použijete například korundovou drť, pak už máte dosti kvalitní žárobeton. Ale není to opravdu potřeba. Dokonce jsem udělal dobrou zkušenost - překvapivě - když jsem topeniště chtěl jenom tak narychlo vyspravit s tím že se k tomu co nejdříve vrátím... a vyzdil jsem to na flexibilní lepidlo na kachličky. Normálně přes zubovou stěrku. Co mělo být rychlé provizorium, to drží dodnes.