Šamotové cihly jako izolace do udírny s topnou spirálou



host - 62.71 (?) 
4.4.2021 22:45, zobrazeno: 3423x

Dobrý den,

budu stavět elektrickou udírnu. Udící "bouda" bude dřevo-smrk. Dole bude topná spirála 2000W (na nožkáh ze závitových tyčí).

Má otázka se týká izolace pod spirálu a na boky, tedy na dno + do výšky cca 25cm odspod.

Mohu na odizolování a zabezpečení použít staré kvalitní 3cm šamotové cihly, které mám z akumulačních kamen?

Mám obavu, jestli to nemůže být třeba nějak zdravotně závadné, když to bude přímo v prostoru, kde se udí potraviny.

Díky za vaše rady

  
   
host - 113.22 (?), 7.4.2021 7:58

Vážený pane, tuto otázku sem řešil odřezáním boku vyřazené horkovzdušné trouby z kovošrotu, Na tom obrázku to není vidět, ale je to vsazený z pravého boku udírny vč.ventilátoru. Výhodou je, že vzduch ochlazuje tu spirálu a páč je to na plechu tak nemá co by se zapálilo.

Udím tak, že maso z láku hodím do vařící vody, to se zatáhne a šťávenka ostane uvnitř. Jak voda začne vřít tak teplé a mokré maso dávám do studené udírny, pěkně v klidu rozmístím aby mělo kolem sebe prostor. Pak teprve zapínám el.ohřev. Ventilátor mě honí v udírně horký vzduch až do nastavené teploty 70 st.C. Pak teprve zapaluju dva špalíky dole pod udírnou.

Výhoda je v tom, že než zatopím tak maso je suché a teplé, dehet z kouře se nechytá na povrchu masa a výsledkem je typická zlatohnědá barva uzeného :-)) Druhou výhodou je, že termostat hlídá teplotu 60 st.C na špek a 80 st.C na maso. Když du se psem ven a vrátím se později, špalíčky už dohořívají a teplota nestačí, nic se neděje, elektrika to jistí...

Původně jsem sháněl info o studeném uzení, dokonce mám udělaný i ten vyvíječ kouře, ale tepelně upravené uzené mě šmakuje líp :-)) Janek

   
host - 113.22 (?), 7.4.2021 20:02

Ještě k vašemu dotazu:

Pokud budete získávat teplo ze spirály šamot snese velmi vysoké teploty a dle mého názoru nemá na kvalitu uzeného vliv. Výhodou i nevýhodou je veliká akumulace tepla = větší rozsah hlídaných teplot při vypnutí termostatu.

Otázkou však je umístění spirály. Při tepelném uzení odkapává ze šrůtek tuk, v mém případě do pečícího plechu z trouby. I když budete spirálu chránit a tuk se k ní nedostane, samotížné proudění horkého vzduchu od spirály nezajistí rovnoměrné rozložení tepla v prostoru udírny. Princip horkovzdušné trouby s ventilátorem a hlídáním teploty termostatem nemá chybu. Dodávání kouře vyvíječem má také svá úskalí a vyvíječ je háklivý na suchost štěpků a pilin a někdy dehtuje. Někdy se stane že piliny zůstanou "viset" nad roštem a vývin kouře se zastaví...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika