Do jisté míry se dá toto zdlouhavé míchání celého díla nahradit prátem nebo umletím cca 20% masa - toho nejlibovějšího zcela najemno a to důkladně vymíchat. Ono totiž, když budete míchat 45 minut veškerou hmotu, bude to hrozná dřina (tu trochu jemného můžete míchat v hnětadle na těsto). Druhá věc je, že nahrubo nasekané kousky tučného bůčku se dlouhým mícháním rozmažou a klobásy budou sice držet dobře, ale na řezu ztratí pěknou mozaiku. Proto já míchám velmi dlouho a důkladně jen to najemno umleté libové (hovězí, králičí, skopové, zvěřina a jen když nejsou, tak libové vepřové)s kořením a ledovou vodou. Bůček a nahrubo namleté (krájené) vepřové pak s tím smíchám velmi krátce - jen aby se hmota rovnoměrně smísila. Mám-li strach, jestli budou klobásy držet při sobě, pak první naražený kousek uvařím a pokrájím (a ochutnám).