Lze napravit nepovedené kyselé uzené?



               
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 169.193 (?) 
3.9.2017 12:28
Studené uzení je především kvašení a sušení. Teplota nesmí klesnout pod 20 a přesáhmout 35 st. Zdůvodu životnosti bakterií mléčného kvašení.
  
         
Pita - (26) - 168.53 (?), 3.9.2017 12:03

Diky absenci mista a moznosti jsem si postavil udirnu na dymogenerator a topnou spiralu. Nez zacnu neco delat vzdy si o tom prectu par informaci jak z knihy, tak i z takovychto for - prakticke zkusenosti jsou k nezaplaceni. Takze jako prvni po stavbe udirny jsem ji "vypaloval", tzn topil jsem topnou spiralou temer naplno, na nejakych 80 - 90 stupnu. Pri tom jsem zjistil, ze odparena voda ze dreva a z vlhkosti vzduchu se mi v komine srazi a kape mi krasne v podobe dehtu zpatky. Musel jsem tedy dovyrobit misku pod komin, ktera mi toto odchytavala a na zacatku to pravidelne vylivat. Po dvou dnech vypalovani jsem teplotu snizil na klasickych 60 a pustil dymogenerator a dalsi dva dny jsem udirnu "zauzoval". Az pote jsem se nebal do takoveto udirny nalozit maso a sve prvni uzeni jsem delal teplym kourem (60 stupnu). Dalsi varku jsem udil studenym kourem (30 stupnu) a ono se to taky podarilo.

Kdyz jsem se zajimal o uzeni klobas, tak vsude bylo napsane, ze pred tim, nez se daji do udirny, tak se rozvlazi ve vode teple 40 stupnu, pak se daji do rozehrate udirny kde se udi teplym kourem (60 stupnu) nekolik hodin - v zavislosti jak chcete mit klobasy trvanlve a pak se teprv udi studenym kourem kolem 30ti stupnu. Venkovni teplota s tim podle mne nema nic spolecneho.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika