Dovolim si založiť túto tému. O výrobe bravčových klobás sa toho popísalo dosť. Sameho ma zaujimajú recepty na kvalitné klobásky napr z baraniny, hovädziny a podobne. Tu je môj príspevok
Klobásky z jelenieho mäsa
7 kg mäsa z jelenice, jelenčaťa, 3 kg čistej bravčovej slaniny / prípadne bôčika/, 210 g soli, 100 g kvalitnej mletej červenej sladkej papriky, 20 g mleté korenie, 20 g mletá rasca, 80 g pretlačeného cesnaku, 1 čl práškového cukru / rozpustiť v troške vody a pri miešaní naliať ú/, 1 čl mletý zázvor, 1 čl mleté nové korenie,1 pl majoránu, 20 - 35 g / podľa chuti / kvalitnej štipľavej papriky
Mäso treba odblaniť, všetko so slaninou pomlieť na mlynčeku s veľkosťou šajby 12 mm, jeden deň pomiešať a pridať všetky prísady, na daľší deň ešte raz premiešať a naplniť do čriev cez mlynček bez noža a šajby. Udiť cca 30 hodim zásadne!!! studeným dymom drevom ovocných stromov prípadne bukom..