Zdravím. Já se při výběru elektrické udírny řídil požadavkem, aby uzení bylo radostí a ne otročinou... Když jsem začal před více než 30 - ti lety udit v udírně na chatě, topil v garáži, kam jsem chodil přikládat, ve dne v noci hlídat, aby to nezhaslo, anebo neblaflo... bylo to zábavné, tehdy. Od té doby jsem kapku pokročil. Postavil velkou zděnou udírnu, topení klasika, kterou ale nyní předělávám - doplňuji o el. spirálu 2 kW a udělaný dymbox. Ale tu využívám čím dál méňe, protoža udit 60 kg masa mě už není potřeba a tak raději udím trochu méně a častěji.
Takže pokud chcete z uzení mít radost a věnovat se u toho i jiné činnosti bez obavy, že to vyhasne, anebo se to vysuší, anebo chodit každou púl hodinu kropit, no to bude člověka bavit chvíli... A pokud vám stačí pár šrůtků, anebo do 6 kg klobás na jednu udící várku, tak...
... doporučuji vybrat přístroj tak, aby zbytečné běhání kolem odpadlo, ale aby byl na druhé straně prostor k experimentům a vlastní tvořivosti.
Já mám udírnu Mountfield, kterou jsem ale musel "odladit" doplněním o dymbox a teď jsem spokojen. Nedělám reklamu.
Šel jsem loni koupit věci na motorovou pilu a odešel s udírnou - stála mě 6000 kč, díky tomu kolu štěstí...
Velmi se mi líbí i Borniak. Cena je o něco vyšší, ale provoz je levný. A je to kompletní přístroj, bez nutnosti dodělávání, vyzkoušené ...
Pak kanadská mašina Bradley by byla také dobrá volba - ale cena provozu, tedy briket to zabíjí.
Ideální jsou štěpky, které si může uživatel udělat sám.
Kaise, další na trhu - je levná, ale já bych do toho nešel. Provedení nic moc a nějaké kropení,... no pro mne otrava. A kdo říká že mu to nevadí, tak budiž, ale já myslím že brzy změní názor...
Ještě jsem skouknul tu udírnu BDSH S 03 - to je taková obdoba Borniak, myslím že to by také šlo.
Tak to je vše. Ať vám vše funguje k plné spokojenosti a hlavně chuti. B.