Jake drevo



brasel - (3) - 246.121 (?) 
30.6.2016 12:36, zobrazeno: 40001x

zdravim vsechny prosim vas sem zacatecnik, mohu pouzit bukove drevo ale syrove?? mam moznost v lese pokacet buk ale je mlady kmen kolem 20 az 30 cm, musim to odkurovat nebo muzu takto udit, moc dekuji vsem za radu

  
   
host - 111.8 (?), 30.6.2016 17:09

Zdravím, použití bukového dřeva na uzení chválím ale musí být dřevo suché a ne jak píšete syrové pokácené a udit.Suché bukové dřevo se může použít i s kůrou.rpstylle@seznam.cz

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 5.7.2016 22:35

Lepší je dřevo starší, ale mladé se dá použít taky. Samozřejmě suché, jak píše rpstylle. Kmeny a větve o průměru 30 cm považuji již za za starší.

         
brasel - (3) - 246.58 (?), 7.7.2016 21:08

dekuji moc

            
host - 111.183 (?), 22.7.2016 23:45

Známí jednou udili čerstvým, asi 3 měsíce starým bukem. Měl jsem tam taky svoje, po svém naložené maso. Bylo to nejlepší uzené, jaké jsme kdy vyrobili. (A to míváme velmi slušné vždy.) Bylo šťavnaté a měkké víc než jindy, taky dřív hotové. Hoření musí probíhat s větším přívodem vzduchu, což procesu jen prospěje. Trochu jsem se obával dehtování, štiplavo- nahořklého ocasu v chuti a pod., ale nic takového nenastalo. Mám podezření, že suchost dřeva je démonizovaná a jako mýtus se to jen omílá desítky let furt dokola, aniž by to měl někdo seriózně ověřené. Byl to jen ten jeden případ, příště již bylo toto dřevo přece jen sušší.  Od té doby mi vrtá v hlavě teorie o přidávání páry do kouře, z nějakého vyvíječe. Ve větším množství, než sypat mokré piliny.   Rosťa

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 23.7.2016 10:59

Jistěže s tou suchostí dřeva to není tak jasné.  Kamarád udí tak, že polovinu dřeva namočí den předem do vody a přikládá jedno polínko suché a jedno namočené. Výsledek je taky výborný.
   Já jsem úspěšně udil maso i klobásy i ve vodním grilu. V něm se topí suchým dřevem, ale mezi ohněm a masem je vsunut lavor s vařící vodou. Udí se tak současně suchým kouřem a párou. Navíc kapající tuk padá do vody a nepálí se. Problém je doplňování vřící vody, protože uzení přeci jen trvá déle než grilování. I tak je uzení výrazně rychlejší než v běžné udírně.

                  
brasel - (3) - 247.242 (?), 2.8.2016 8:54

dekuji vsem tak mam nalozeno jen 3kg bucek bez kosti, a kousek masa liboveho odrezek vse kolem jednoho kg mam to nalozene v bragande, dva dny jen na sucho a ted to mam v nalevu uz to bude 5dnu maso je ruzove voni super tak sem si rikal ze bych to v patek zacal udit, nikdy sem neudil tak mam strachace aby vse dopadlo dobre, mohu poprosit na co si dat pozor, drevo bude buk je tak od rijna pokacene, foto udirny udelam je drevena diky vsem moc


                     
host - 247.30 (?), 6.8.2016 10:23

tak uz to je hotove udil sem to od 10,30 do pul devate do 19,00 na 50az 70 stupnu pak sem teplotu zvednul na 100 na hodku no a prej to je dobre

jaké dřevo na uzení
jaké dřevo na uzení
         
68cigi - (1) - 194.37 (?), 6.10.2016 13:29

Dobry den. Prosil bych o radu. Dá se udit mandlovym dřevem? Zatim sem udil višnovym a bylo to v pohodě, tak nevim jestli mandlon mohu použit. Jsem tady novej, nevěděl sem jak sem vložit članek, tak sem to psal reakci.

   
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 23.2.2018 0:08

pri údení slivkovým drevom môžem použiť aj konáre s kôrou? doteraz som udil drevom bez kôry a je to celkom náročné to dávať preč, resp. ja som lenivý. ďakujem. 

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika