Hustota láku v Baumé (°Bé) a přepočet na procenta



host - 79.166 (?) 
28.9.2011 20:51, zobrazeno: 26050x
Mám uzenářský hustoměr s vyznačenou stupnicí 5-20 °Bé. Snažím se nějak zjistit, jak tyto stupně korespondují s v dnešní literatuře udávanou hodnotou slanosti roztoku v procentech (např. 10-13% roztok). Nedokáže mi někdo poradit jak mám provést přepočet? Míchám roztok z vody, soli, sanytru a cukru, takže bych si byl opravdu rád jistej že nemám přesoleno nebo nedosoleno. Samozřejmě jsem hledal na internetu ale nějak z výsldku nejsem moudrý. Díky za nápady.
  
   
host - 64.230 (?), 29.9.2011 7:49

Dobrý den, převod na procenta jsem našel v jedné moudré knize tak to zde vložím.

Sůl v roztoku
Sůl v roztoku
      
host - 126.172 (?), 30.9.2011 7:30
Děkuji. Není v té knize ještě nějaké upřesnění, jestli se jedná o celkový objem roztoku, nebo 10litrů vody + odpovídající hmotnost soli?
         
host - 64.230 (?), 30.9.2011 7:37

Myslím že je to myšleno tak že na 10l se dá odpovídající množství soli, celkový objem není podstatný, určitě bude o něco více než 10 l. Maso jsem solil na 12-13° a bylo to akorát.

Hodně zdaru při uzení.

            
host - 79.166 (?), 30.9.2011 15:37
Myslíte 12-13 stupňů Bauma? Já si směs mícham z kila soli, 20gr sanytru a 20 deka cukru. Směs dám do kýblíku, maso opláchnu a rajbuju směsí, do rána nechám odležet a zbytek směsi rozpustím v cca 10l vody, přidám koření a panáka slivovice. Do toho ponořím maso. Někdy mi to vyjde moc slaný, někdy málo, proto bych rád měřil když už mám hustoměr.
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 1.10.2011 9:43

Jednoduše, i bez hustoměru, lze naředit sůl tak, že odvážené množství soli v dkg se doplní na 1 kg vodou (méně přesně lze i na 1 litr) a získáme roztok v hmotnostních procentech. Problémem je ovšem stanovení množství láku v poměru k množství masa, což nelze vždy přesně měři. Maso není zcela homogenní a rovnoměrně prosolitelné (tuk, kosti)

               
host - 20.89 (?), 30.11.2011 18:08

Kdyz udelame lak 12-13 stupnu Bauma, to je 1,4 kg soli na 10 litru vody, tak to bude tak slane ze si zhuntujete ledviny a nebude to zrat ani pes.

                  
host - 64.230 (?), 30.11.2011 18:52

Maso je nutné alespoň částečně odsolit, dávám ho na den do čisté vody a těsně před uzením zahřívám na 70°C, přesolené se mi nezdá. Také záleží kolik láku na kolik masa, Já mám masto těsně naskládáno, takže toho láku a soli tam moc není.

   
host - 20.89 (?), 30.11.2011 17:57

Prepocet stupnice Bauma na kg soli a litry vody najdete v knize Domaci uzenar od Jozefa Durika.Je to na strane 23.Je to prepoctova tabulka od 6.3 az po24.3stupnu Bauma Voda je tam v 10 litrech

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika