Grilování na žulové desce



            
pajja - (24) - 168.167 (?) 
13.8.2008 12:32

Přes víkend jsme zkoušeli co všechno se dá ugrilovat. Velmi dobrá kombinace je přidat k masu švestky a rajčata. Když to trošku podlijete pivem, nic se tím nezkazí .....

Platí pro gril z příspěvku:     xxx.xxx.24.183 (4), 10.8.2008 13:22

  
               
host - 104.141 (?), 30.10.2008 20:34

Jsou tady zajímavé odpovědi. Rozhodně čínu nemůžu nikomu doporučit. Většinou hned praskne a jak už tady bylo řečeno tak ji impregnují umělým leskem. Osvědčené u nás z čeho je ideální pečící kámen vyrábět je Šluknovský Syenit o tloušťce 3cm a max. rozměrech 25x35cm v případě větších rozměrů se dá udělat železný rámeček a do toho potom vložit více peč. kamenů a nebo je také ještě jeden způsob že otočíte 3cm žulu větších rozměru leštěným dolů trochu více zhrubíte a zalijete 1cm vrstvou šamotové směsi.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.150 (?), 19.3.2009 9:43

mám 5 cm asi žulu.je třeba udělat kovový rámeček a u větších desek i spodní příčky.praská, jako každý kámen.praskliny se ucpou výpekem.topím tak 10-15 minut, než se nahřeje... mám asi 50 cm desku.Pak ale stačí přihazovat "zápalky" a deska drží teplotu jako hrom.maso je za pár minut, spíš sekund.

   
host - 132.70 (?), 24.3.2009 16:50

Dobrý den, kolik asi stojí žulová deska o rozměrech 50*35*3cm děkuji

      
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.150 (?), 24.3.2009 17:33

200-300 Kč

         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 31.3.2009 19:54

tak mám to potvrzeno od výrobce desek, z číny je to impregnované a kdo ví čím, protože tato žula není kvalitní a saje jak suchý beton, tak to napouštějí.

            
host - 217.233 (?), 5.4.2009 20:44

jen k tomu označení "čína", je to trochu blbost v číně je několik minimálně set druhů žuly. A to od opravdu nekvalitních nasákavým pórovitých většinou světlých žul po ty nejtvrdší a nejkvalitnější černé žuly. Liší se pochopitelně i cenou. A impregnace u nich záleží na tom kde vám desku vyrobí. Pokud je to někdo kdo si doveze blok a rozřeže ho tady a dokáže ho kvalitně vyleštit, tak vám ji samozřejmně nebude impregnovat. Pokud si nechá poslat hotové výrobky pak už záleží jen na prodejci jak moc o výrobci a výrobku ví. Neznamená to, že vše z Číny je nekvalitní a impregnované. Osobně bych vám doporučil nakoupit u kameníka a materiálů jsou tisíce. Chcete-li české pak Tisská žula, Šluknovský syenit, Vahlovická či Málkovská nebudou špatná volba. U zahraničních záleží na tom jakou chcete barvu. Ze světlých je nejlepší Tarn je to kvalitní žula pozor na tzv. "růžový tarn" velmi podobný, ale nekvalitní čínský materiál. Tmavá cenově dostupná a kvalitní je i africká Impala. Každý seriózní kameník nebo obchodník s kamenem vám, ale poradí. 

   
host - 56.6 (?), 19.5.2010 0:20

Dobry den, idealni grilovaci kamen je Grilovaci lavovy kamen jiz dloudobe pouzivan ve svete(Italy, Francie atd.) ktery jak jiz napovida nazev je vyroben z Lavy-coz je vulkanicka vyvrelina obsahujici vetsi mnozstvi cedice atd., ktera vydrzi mnohem vyssi teploty nez Zula, Mramor apod. levne nahrazky, ktere vam vzdy prasknou jak 2cm,5cm.Osobne griluji jiz 5 let na Lavovem kameni bez jakychkoliv znamek naruseni struktury materialu, kamen ma tloustku 2 cm je nahraty cca. 8min a nahrivam venku drevem, doma plynem bez problemu. dekuji a s pozdravem libovych STEAKU

      
host - 129.96 (?), 19.5.2010 8:56

Prosím nějakého zdatného kuchaře o vyjasnění pojmů. Jsem už starší ročník, ale tato diskuse mě poněkud mate. Vždycky jsem se domníval, že grilování je tepelná příprava jídla sálavým teplem, bez dotyku se zdrojem tepla. Pokud se zde hovoří o žulových deskách, na kterých je položeno maso a pod deskami se topí, domníval bych se, že se nejedná o grilování, ale o smažení na žulové desce. Nezní to tak hezky jako grilování, to je pravda. Grilování by to podle mne bylo, kdyby nad rozehřátou deskou z mramoru (distance) byl kovový rošt a teprve na něm připravované jídlo. To je splněno u tzv. lávových kamenů, které se zahřejí a sálavým teplem potom grilují. Používám žulu už léta, ale nikdy by mě dosud nenapadlo tomu říkat grilování. Možná se pletu. Prosím o výklad odborníka.   

         
host - 167.131 (?), 3.7.2011 19:58

grilování "BARBECUE"

"BARBECUE /přeloženo do češtiny/ znamená způsob nepřímého dopečení (masa) při nízké teplotě s příchutí dřeva.Tento pojem byl používán původními obyvateli na Haiti pro jídlo s masem, které už se nedávalo do otevřeného ohně, nýbrž lehce stranou na okraj. Tak nedocházelo k žádnému spalování tuků a už vůbec ne ke spálení masa. Št'avnatost ale byla zachována a pokrm byl obohacen o příchuť dřeva."

Smažení - je úprava ve vyšší vrstvě tuku, a s grilováním nemá absolutně nic společného ;-).

Dobrou chuť a mnoho kuchařských úspěchů všem.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika