Gril lokomotiva - zkušenosti, tipy rady



host - 252.247 (?) 
25.7.2011 23:38, zobrazeno: 81008x
Dobrý den, s velkým nadčením jsem zakoupil gril typu lokomotiva. Kdysi jsem na kamarádově svatbě ochutnával maso dělané právě na podobném grilu (nepřímým grilováním) a bylo naprosto úžasné. Z grilu, který jsem ale zakoupil jsem velmi nešťastný. Zatím se mi nepovedlo ani jedno grilování a to jsem si myslel, že na grilování masa nejde nic pokazit. Nevím co dělám špatně, možná se k tomuto grilu musí přistupovat naprosto jinak. Nejvíc mě překvapilo, že maso se dělá v grilu déle než hodinu a i po tom není kdoví jak upečené a normálně ho i sundám z mřížky holou rukou. Dále ať se snažím jak se snažím, nejsem schopen udržet v lokomotivě konstantní teplotu. Dnes jsem měl oslavu a maso se mi tak moc nepovedlo (bylo naprosto nahořklé) že jsme jej museli vyhodit. Může to být používaným dřevem? nebo vypalující se barvou?. Prosím o rady těch, co mají s tímto grilem zkušenosti. Děkuji Jakub
  
   
host - 95.14 (?), 18.8.2011 13:37

Gril treba v prvom rade pred položením mäsa rozohriať. Najlepšie výsledky sú dnes s grilovacími briketami, jednoducho nasypať dostatočné množstvo priamo pod rošt, poliať "zapaľovačom", otvoriť spodný preiduch, zapáliť a počkať až uhlíky začnú sálať teplo a nehoria plameňom (cca 10 minút). Príprava grilu na kúrenie drevom trvá podstatne dlhšie a je náročnejšia na udržiavanie želanej teploty. Takisto vzniká horením dreva viac dymu, ktorý okrem toho, že je horký, je aj zdaviu viac škodlivý. Takže jednoznačne odporúčam na začiatok brikety, po získaní skúseností možno použiť aj uhlie, prípadne vyskúšať drevo.

   
host - 133.82 (?), 13.12.2011 11:18

Dobrý den

nevým jak lokomotivu používáte, ale přední topeniště já používám pouze když v zadnim válci udím nebo peču maso jako v trubě

v zadnim válci topíme při grilování a to můžete na roštu nebo na rošt         v kádáme kamenou desku a nebo 1 cm silný tál, maso je při správné teplotě za 15 minut hotové, nejlepší grilování jaké znám.

ahoj Míra

   
host - 130.202 (?), 15.12.2011 9:14

   Záleži jaká ta lokomitiva je a za kolik. Tento gril neboli "smoky fun" originál a verze traditional stojí cca 25000kč. Na internetu se objevilo plno napodobenin za v uvozovkách pár peněz. Taky to podle toho odpovídá kvalitou a zpracovíním. Pro příklad originál má stěnu 5mm a napodobenina tenký plech. O tom nasvědčuje i rozdíl vah mezi nimi +/- 90kg. Nicméně tento gril jsem si letos vyrobil svépomocí a podle sebe. A spokojenost? Maximální... Topím jen v topeništi, tvrdým dřevem a když se vyhřeje a chytne tah, tak potom vyhoří nakonec tak, že zbyde jen jemný popel. Teploměr mám originál ze smokyho do 260°C a je umístěn před komínem. Regulací klapky v komíně a na dvířkách topeniště lze ovlivnit teplotu i případné uzení. To však lze i velikostmi přikládaného dřeva. Tenší kusy hoří rychleji tudíž je vyžší teplota a silnější kusy spíše udí. V těle kde griluji mám rošty nebo dávám nerezovou desku 10mm silnou. V grilu jsem dělal oravdu už všelicoz. Různé druhy mas (vepřové, klobásy,hamburgery, žebra,kuř.křidélka),balíčky v alobale (maso, brambor a pod), bramboráky, brambory grilované, volí oka i chléb jsem v něm pekl... a td. Výsledek vždy vynikající. Abych navázal na dotaz. Dřevo je určtitě důležité. Smolnaté dřeva nejsou vhodné ptž zanášejí gril. Takže tvrde ale zase jen vybrané (dub, jabloň a pod) ptž takobý buk na topení do krbu může způsobovat hořkost. A vypalovací barva záleží jaká je na grilu použita. V mém případě jsem s tím problém neměl a to jsem natíral a vypaloval 2 vrstvy. S pozdravem Lukkis...

      
Comandercz - (4) - 147.106 (?), 8.5.2012 19:53

Ahoj lidi koupili jsme si gril lokomotivu a nevíme jak v ní udit, respektivě kde topit a kde umístit maso?Měl jsem zato že zřejmě topit v té větší části a v do malé umístit maso ale někde jsem četl že to lze i naopak poradí někdo prosím?

         
host - 1.249 (?), 9.5.2012 10:28

Naopak je to správně, jinak to nejde. Topit uprostřed a maso dát na menší rošt je nesmysl. To musí být každému jasné, když se podívá, kde je komín a kam tedy půjde kouř.

            
Comandercz - (4) - 147.106 (?), 11.5.2012 9:28

Děkuji.

               
host - 57.149 (?), 28.5.2012 7:36

Ma smysl kupovat ten "levný" který stojí cca 2500 kč? - materiál je plehc 1,2mm, oproti originálu kde je u junioru 3mm plech a u normalniho 6mm plech.

Ještě se chci zeptat, kam odkapava tuk z připravovaného pokrmu? dolu na dno válce? - nepřepaluje se tam. Chci to hlavně tady kvůli této možnosti (tzn. aby tuk nekapal do uhlíků a neočuzoval pak maso) 

Diky

Pavel

                  
host - 252.247 (?), 29.9.2012 11:59

Ty male opravdu nema vubec smysl kupovat, jsou to jen tvarově shodné napodobeniny. Tenký plech prostě neudrží potřebnou teplotu a velmi rychle chladne. Je to jako s pánví. Zkuste dělat steaky na 5mm pánvi a na 1mm pánvi a přesně tak je to i u těchto grilů. Cena originálu je však monstrózní, proto plánuji tento gril vyrobit ze starého bojleru, který má potřebnou tloušťku stěny.

                     
šnek - (6) - 96.8 (?), 30.4.2014 20:38

dobrý den,

také jsem se pustil do výroby lokomotivy ze starého bojleru, akorát já bych chtěl ještě udírnu (i když po přečtení pár topiců tady na forů si nejsem jistý jestli bude účiná). Chtěl bych se zeptat jestli a jak odstranit nástřik z vnitřku bojleru - pochybuju že vydrží ten žár a nechci žrát nějaký bordel.

díky

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika