A až Z o uzení
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář (58) - 242.101 (?), 28.1.2010 8:37
V tomto množství jsem nikdy uzeninu nedouzoval, přesto si dovolím pár postřehů. Do udírny bych dal spíše klobásky než párky. Budete potřebovat spíše "ohřívat kouřem" než klasicky udit. Takže tomu bude odpovídat i teplota - okolo 80 stupňů C a párky by Vám mohli při neuhlídání teploty praskat. Přívod kouře stačí metr trubky, některé přenosné udírny mají topeniště přímo dole pod udírnou. "Ohřáté" klobásy jsou celkem rychle, pokud mají být cítit kouřem nechal bych je tam zhruba hodinu - teplotu klobás poznáte hmatem. Do takto velké udírny by se Vám mohlo vejít v pohodě 25 kg klobás.
Já vlastním dřevěnou udírnu 0,6 *,06 m a když udím svoje klobásky nebo maso, tak reguluji teplotu takto. Bedna je na vyzděné podezdívce ze šamotek, nemá vrch (střechu), který nahrazuji dřevěnou desku o něco větší než je bedna a tuto desku otáčím a tím mi v rohách vznikají trojúhelníkové otvory, kterými uniká kouř. Dle potřeby takto jednoduše reguluji uzení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 28.1.2010 12:36
Většinu párků bych rozhodně nedouzoval, protože nevím, proč bych dělal uzenou mouku. Když už mají vonět ohněm, tak bych je přihřál na grilu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 242.101 (?), 28.1.2010 13:07
Kabanos, párky a cigára jsou drobné uzenářské výrobky, které se také udí (tedy měly by být uzené a ne ovařené a postříkané tzv. tekutým kouřem, jak se to dnes dělá), vařené výrobky jsou jiné - paštiky, tlačenky, taliány.... Přeuzené klobásy mají rozhodně lepší chuť než kupované - i když není klobása jako klobása. Přikláním se k názoru vyzkoušet konkrétní výrobek na menším vzorku. Přeuzené jsou výborné i některé špekáčky, tedy rozhodně ne ty z marketu za 40 Kč/kg - ty neležely ani u masa, natož že by z něho byly vyrobeny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
macejko007 - (2) - 181.108 (?), 3.7.2010 12:58
hoj Tondo chtěl bych vyudit špek (hřbetní sádlo) mohl bys mi poradit při jaké teplotě a jak dlouho? Děkuji martin007orel@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Georg_rostak - (9) - 245.35 (?), 8.11.2010 11:11
Chtěl bych se zeptat jestli se s tím taky někdo setkal, když sem vyudil maso které jsem měl naložený v rychlosoli, tak se mi stává že u některých kousků masa, když je rozříznu je od prostředka nazelenavý. Není to teda po každý a není to u všech co vyudím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|