A až Z o uzení

host - 82.161 (?)
15.9.2009 20:40

Zdravím.

Tak k tomu dusičnanu lze pouze podotknout, že to množství je velké uvádí se sice rozmezí 10-30 g NaNO3 ale je lépe s ohledem na zdraví se pohybovat okolo 10 g na 1 kg soli. 30 g je spíš již na otrávení (no přeháním ale proč "žrát" ve výborném domácím uzeném chemii když to není nutné) Vybarvení je i při 10 g také dobré. Je potřeba si uvědomit, že zatímco dusičnan je zařazen mezi zdraví škodlivé látky tak dusitan je již přímo jed. A právě tento dusitan nám to naše uzené zabarvuje. Ptáte se kde se tam vzal? Tak to je jednoduché, v mase při teplotě od 4 st. C do 10 st. C. probíhají enzymatické procesy a zároveň bakterie dusičnan redukují na právě ten dusitan který je potřeba.

Dále ve druhém odstavci se píše: Na maso bez kosti 270 g a na maso s kostí 300 g na 10 kg masa. Tak to je přesně obráceně. Autor příspěvku si musí uvědomit, že když solím s kostí tak právě proto že je tam ta kost musím dát soli méně a ne více jak píše, vždyť ta kost se neprosolí a tak ta sůl navíc se vstřebá do masa a to je potom slaný jako "utrejch". Já se pohybuji v rozmezí 200-250 g solicí směsi na 10 kg. 

V pátém odstavci je doporučováno pouze omytí vodou, když lák změní vůni z tzv. solné na zapáchající. V literatuře a v praxi se to nazývá tzv. "zvrhnutím láku". Drahý pane, to je již KRIZE a hrozí vyhození masa do popelnice v lepším případě vašemu psovi, tam je potřeba udělat jiný a to dost radikání zásah. Jen tak na okraj povězte mě kam se vám schovaly ty bakterie které jste měl v mase? Jste si jistý, že jste je umyl? Já teda ne!!!! A co myslíte, že budou dělat až jim nalejete nový lák!?!... 

Rozepisovat se nebudu.  miki47v(zavináč)seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 31.8.2014 15:29

Díky za info, ten 24% roztok je na litr vody 240g soli? Jak dlouho trvá vyuzení kolen? Udíte je asi v celku... přední nebo zadní, díky.

host - 226.182 (?), 31.8.2014 20:41

Zdravím, roztok je jak píšete na litr vody 240g soliDávám na kilo masa 1dcl roztoku.Kolena udím v celku.Prvních cca 45 min na 80C a pak na 60-70C cca 5-7hod podle velikosti kolen.Topím buk bez kůry a ke konci přidávám 2-3 polínka třešně nebo pár větviček jalovce.Klidně se ptejte.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 31.8.2014 21:03

Opět díky za info, takže kolena nepředvařujete, jen napíchnout solí a udit a ta tří hodinová rezerva je asi jestli přední nebo zadní a velikost... a pod kolena nejspíš dát nějaký pekáč, protože troufám, že to bude kapat až moc. Díky za info, jestli se podaří, tak během týdne budu udit a dám info a popřípadě foto. Uzení zdar, Tonda

host - 226.182 (?), 1.9.2014 15:21

Zdravím, kolena nepředvařuji. Nastříknu solným roztokem a dám do chladu, tak jak jsem psal. Před vložením kolen do uzáku je rozvlažím v teplé vodě (jak jsem psal), nechám okapat, osuším je a vkládám do vyhřátého a dobře vysušeného uzáku. Uzení zdar, Radek, rpstylle@seznam.cz

host - 150.10 (?), 7.4.2020 12:24

Maso nastriknuto 3,4 dny a super

Nástřik masa se povedl
Nástřik masa se povedl

host - 82.161 (?), 15.9.2009 20:40

Zdravím.

Tak k tomu dusičnanu lze pouze podotknout, že to množství je velké uvádí se sice rozmezí 10-30 g NaNO3 ale je lépe s ohledem na zdraví se pohybovat okolo 10 g na 1 kg soli. 30 g je spíš již na otrávení (no přeháním ale proč "žrát" ve výborném domácím uzeném chemii když to není nutné) Vybarvení je i při 10 g také dobré. Je potřeba si uvědomit, že zatímco dusičnan je zařazen mezi zdraví škodlivé látky tak dusitan je již přímo jed. A právě tento dusitan nám to naše uzené zabarvuje. Ptáte se kde se tam vzal? Tak to je jednoduché, v mase při teplotě od 4 st. C do 10 st. C. probíhají enzymatické procesy a zároveň bakterie dusičnan redukují na právě ten dusitan který je potřeba.

Dále ve druhém odstavci se píše: Na maso bez kosti 270 g a na maso s kostí 300 g na 10 kg masa. Tak to je přesně obráceně. Autor příspěvku si musí uvědomit, že když solím s kostí tak právě proto že je tam ta kost musím dát soli méně a ne více jak píše, vždyť ta kost se neprosolí a tak ta sůl navíc se vstřebá do masa a to je potom slaný jako "utrejch". Já se pohybuji v rozmezí 200-250 g solicí směsi na 10 kg. 

V pátém odstavci je doporučováno pouze omytí vodou, když lák změní vůni z tzv. solné na zapáchající. V literatuře a v praxi se to nazývá tzv. "zvrhnutím láku". Drahý pane, to je již KRIZE a hrozí vyhození masa do popelnice v lepším případě vašemu psovi, tam je potřeba udělat jiný a to dost radikání zásah. Jen tak na okraj povězte mě kam se vám schovaly ty bakterie které jste měl v mase? Jste si jistý, že jste je umyl? Já teda ne!!!! A co myslíte, že budou dělat až jim nalejete nový lák!?!... 

Rozepisovat se nebudu.  miki47v(zavináč)seznam.cz

host - 228.58 (?), 25.10.2010 13:48

Dobrý a výstižný návod...

Potřeboval bych poradit.Mám v mražáku asi 2 měsíce maso ze zabíjačky a chtěl bych jej před Vánoci vyudit.Když nechám maso v chladnu den dva povolit pak omeju osuším nasolím pak zaleju lákem vydrží v chladnu takto aspoň 10 dní?Nechce se mi do rychlosoli... Vím je lepší udit z čerstvého masa, byla to výhodná koupě tak proto.Děkuji

Jira RJ - (3) - 206.28 (?), 1.8.2018 12:15

Dobrý den, jsem začátečník a potřeboval bych poradit. Maso jsem naložil do láku 10 litrů vody, 1,1kg soli a 10 Dkg cukru. Poměrně dost česneku. Vše bylo v pořádku, lak bez problémů. Po třech nedělích jsem maso vyndal opláchl v teplé vodě a nechal cca 3 hodiny (ve vodě). Poté jsem asi 9 hodin udil dubem. Maso je slané, česnekové - hrůza! Co jsem udělal špatně??

host - 228.58 (?), 25.10.2010 13:56

Oprava

Můj příspěvek reagoval na uživatele Tonda Ch. 18.3.2009 18:50

nějak se to zašmodrchalo...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.10.2010 14:20

Rozmražené maso 10 dní v láku nepochybně vydrží. Je spíš otázkou, jestli se za 10 dní dostatečně proleží, aby se zabarvilo i uprostřed. Proto bych radil maso po rozmražení solit nástřikem a v láku nechat třeba jen 2 dny nebo vůbec.
   Problém mraženého masa je spíš v technologii zamražování, Mnoho lidí maso ze zabijačky ve velkém nacpe do mrazáku (někteří je ani dúkladně nevychladí). Takové zamrazování má za následek, že po rozmražení maso pustí hodně šťávy a po vyuzení je pak příliš suché. Nástřikem lze částečně šťávu vrátit do masa. Jistěže ne do buněk, odkud pochází. Nebo z masa vyrobil klobásy. V jejich kvalitě jsem rozdíl mezi čerstvou a mraženou surovinou nepozoroval.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz