Moravské uzené maso
Jedná se o uzení vepřových šunek, plecí,libového vepřového masa bez kostí. Maso se solí kombinovaně, přidáváme česnek, můžeme i pepř celý, nové koření, jalovčinky. Proležené kusy omyjeme v teplé vodě vložíme do vařící vody a necháme projít varem, snížíme teplotu na 90-95°C a vaříme 25-35 min. Okapané, osušené maso potřeme karamelem po celém povrchu nebo namočíme do vepřové krve.
Udíme nejprve 50°C po dobu 3 hodin. Pak hustým kouřem 40°C 1 den. Douzujeme 20-25°C do měkka...2-3 dny. Maso vyudíme tak, aby nepotřebovalo další úpravu. Můžeme testovat řezem nebo vážením... popsáno už výše. Maso převěsíme, teplota není s kouřem všude stejná. Po vyuzení rozvěsíme na vychladnutí, maso se nesmí dotýkat, zapařilo by se v místě doteku.