Mrtvý králíček
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?) 21.6.2017 13:25, zobrazeno: 85849x
Poridili jsme kralikarnu a 3 okocene samice a jednoho samce. Jedna
ze samic kazdym dnem mela rodit /pripustena byla 20.5./. Ze soboty na nedeli mela hodne vytrhanych chlupu a udelane hnizdo, na pondeli rano se vsak nic nenarodilo a hnizdo bylo ponicene...(neni prvorodicka). dnes rano v 4:10 jsem sla otevrit slepice, ktere jsou 1 m od kralikarny, kralici byli hore... V 10h jsem sla davat zelene kralikum a u samice, ktera mela kazdym dnem rodit, jsem ve slame /nikoliv hnizde/nasla jedno mrtve mlade. Bylo jakoby na brise kousle, byla tam krvava rana. prekvapilo me, ze porodila jen jedno... V kotci mela chlupy, nikoliv vsak chuchvalce jako ze soboty na nedeli... Nevite, co se mohlo stat? Byla tlusta, ze me prekvapilo, ze porodila jedno mlade. Mohla je sesrat? Samici jsme podedili a posledne porodila 6 mladat. Samice pred kazdym krmenim hladime, nekdy si k nim sednu a drbkam je za usima, aby si na me zvykly.
Druhym dotazem se zahackuji - maji podestylku ze slamy, ale prijde mi, ze maji nacurane do betonovych misek s vodou. Nebo je to mozna obarvene od slamy. Mame objednane napajecky, ale na zimu stejne budeme muset dat zase misky. Poradite, co s tim?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 21.6.2017 13:35
A jeste nam tato samice vyskakuje do jesli, kam davame seno a travu.. Vcera jsme ji tam pristihli 2x poprve a dnes zase... odpoledne na ne sviti slunko, na kralikarnu, ale o vikendu budeme pristresek nad nimi zastresovat, tak snad to bude lepsi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.98 (?), 21.6.2017 14:24
No tak hlavně, aby se toho víkendu dožili...
Koukejte je zastínit okamžitě alespoň nějak provizorně!
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 21.6.2017 15:03
Fofrem na-přes králíkárnu bílou netkanou textilii, nebo alespoň bílé prostěradlo, měnit, doplňovat čistou vodu, nastlat větší množství samozřejmě čisté, suché slámy, na horní část jeslí přichytit desku tak, aby na ní mohli králíci odpočívat a zároveň se nezranili a nedusali krmení-hlavně zelenisko-to by se mohlo zapařit!!! Jestli je to jen trochu možné, tak kropte okolí-haadicí, konví, kýblem... Chudák vystresovaná rodička mohla další mladé sežrat, třeba je zavalitá z překrmování-jaké máte s chovem zkušenosti? Mazlení-s mírou je fajn, ale není to to nejdůležitější-základy... SPCH
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 21.6.2017 20:47
Po 18 h jsem objevila dalšího králíčka, živého :-) zřejmě ji ta horka zmahaji, že rodí od rána? Nad kraliksrnu jsme dali plech a prostěradlo. Já jako laik se ptám, mladé nebylo v hnízdě, bylo u dvířek, tak jsem ho po pohlazení samice přesunula k samici..pak jsem ho tam neviděla, nemůže ho zalehnout?
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 21.6.2017 22:49
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 22.6.2017 5:54
Králíkárnu jsme si koupili od pana, co je vyrábí. Sklon má, dokonce některé samice okousali plastovou chráničku v její zadní části a vykusují lino. Hnízdo si udělala v pravém zadním rohu, betonovou dvojmisku máme vpředu u otvírání.
Dnes dojdou napáječky, doporučite k této samici jí dát, bude vědět, že je to pití nebo až po odstavení od mladých ji tam dát, ať se nestresuje?
Jinak do dnešního rána plno chlupů a v hnízdě je asi 4-5 králíčku :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 23.19 (?), 22.6.2017 18:57
Pokud jde o pití, tak, když jsem přecházela z misek na napáječky, nechala jsem v kotci i misku, asi dva dny. Oni to rychle pochopili.
Vzhledem k tomu, že tam jsou prckové, je to riziko nechat dál misky, jak už psal S.P.Ch, tak by možná stačilo jen nechat kapku vody na pítku, jak jí králík olízne, bude další a měla by tak snadno pochopit jak to funguje.
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 23.6.2017 9:12
Mám trochu jinou zkušenost.Kdysi jsem si koupil různé napáječky.Ty s kuličkou, ty na pet láhev a někde v sáčku mám i ty jazýčky.Jsem zas u misek.Denně je meju, pokud jsou špinavé.A když tam králíkovi necháte jak misku tak napáječku, třeba i týden, tak napáječka bude stále plná.Bude pít z misky.Pokud misku odstraníte, tak si tu napáječku najde.Bude mít žízeň.Málý králíček že by se utopil? Tak to se mi nezdá.To už je pořádný sportovec, když se nahne do misky.Vytrenovaný v boji o mlíko pod samicí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 23.6.2017 11:07
Králíky jsem choval od mé nepaměti-tzn., že jsem se motal po dvorcích-nejen maminčiných už coby čtvernožec až donedávna. Nikdy jsem nepoužíval napáječky, vždy jen misky-betonové samodomo-sólo i dělené, kameninové, keramické, kachle z pece, kastrólky smaltované i hliníkové ešusy, skleněné popelníky-prostě co dům, čas, znalosti a peněženka daly. Provázel jsem životem několik tisíc králíků, téměř všechny jsem nakonec i usmrtil pro použití v kuchyni. Pamatuji šokující útoky myxomatózy, pozdějšího moru, ušního svrabu i protivné, vleklé kokcidiózy...S poslední jmenovanou nemocí do jisté míry souvisí trusem králice znečištěné okraje misek, které mladí při hledání lákavě vonící stravy-např. ovesných vloček, granulí, nebo míchanice vlhčených kopřiv, vařených brambor, vitamínů a šrotu nechca oblíznou. S vodou v misce je to stejné, nejhorší jsou ty bez glazovaného okraje. A k těm utopenccům-stát se to může v případě, že novorozenci sají mat. mléko, králice je buďto vylekaná nějakým vnějším podnětem, či je jí ceckání už nepříjemné, nebo bolestivé a prudce prchá-to se pak může některé mládě ocitnout ve vodě. SPCH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|