Jak zabít rychle a účinně králíka
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 26.12.2014 15:59
Existuje kolem chovu králíků pár mýtů, k nim patří i ten, že maso je cítit močí, pokud králíci málo pijí.
Co se týče vkládání zabitého králíka do studené vody - pokud se podaří stáhnout králíka zcela čistě, že se povrch masa nekontaminuje chlupy, (nedejbože močí či střevním obsahem), je nejlepší maso ani neumývat. Zejména pro případy, kdy je chceme déle skladovat (např. mrazit.) Kontaktem masa s hypotonickou vodou vždy dojde k osmotickému narušení a rozbití povrchové vrstvy buněk a jejich rychlejšímu kažení. Na druhé straně je vhodné maso co nejrychleji zchladit, aby se zastavily enzymatické rozkladné pochody v mase. Tedy máme dva zájmy - poněkud protichůdné. Potřebujeme králíka zchladit a přitom ho příliš nemáčet. Pokud zvíře zabíjíme v zimě, považuji ze lepší nechat je vystydnout na proudícím vzduchu a pokud použijem vodu, tak jen na nutné opláchnutí. V případě porážky v létě je někdy zchlazení studenou vodou menší zlo. Máme-li možnost v létě zchladit odvěšené maso vzduchem (např větší chladicí box, studený sklep), můžem i zde máčení vynechat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.99 (?), 26.12.2014 17:36
Dobrý večer všem chovatelům králíků, trochu jsem se zde začetl do debaty o zabíjení a nedá mi to, abych nenapsal svoji zkušenost.
Králíka zabíjím dobrých 40 let stále stejným způsobem a to ranou vedenou tupým předmětem (polénko, hranolek) na čelo, tedy né za, ale před uši králíka, kterého držím ve svislé poloze za zadní nohy.Po úderu nevzniká (modřina) na krku a dojde k velmi dobrému vykrvení.Dodnes stále nechápu, kdo přišel s tím, dát mu za uši.Kdykoli jsem takového králíka dostal, měl krk (modrý od krve),což považuji za chybu.Tolik má zkušenost.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 27.12.2014 1:30
Zdravím, no taky zajímavá možnost a jestliže Vám dobře funguje, tak je to jen dobře.. Já si to v praxi neumím a nechci ani moc představit, protože při mém dobrém míření bych jim spíš přerazila čumák.
Nevím jak to mají ostatní, ale z těch tří králíků co jsme zatím dělali, měl resp. měla modřiny za krkem pouze ta druhá samice a to kvůli mě, protože se nám zdálo, že ta rána co dostala nebyla dost silná a protože mužští nejednali dle mě dost rychle, na chvilku vytuhli, popadla jsem v afektu to poleno co manžel odložil a bacila jí sama. Proto poleno už ne, tím ten strach z toho jak to dopadne vlastně začal. Prvního králíka bacil manžel rukou a kromě toho, že se nám jedna rána zdála málo, to při naší králičí akci bylo lepší rukou než polínkem. Tím neříkám, že poleno je špatně, to rozhodně ne, je spousta lidí kterým to funguje. Jen pro nás už to, stejně jako rukou není to jak to chceme dělat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 26.12.2014 18:13
Řekla bych, že to dělají kvůli vůni králičího masa a tomu, že je sladší, asi to tím trochu omezí (jako tím mlékem, i když asi ne tolik). Ale já mám králíka ráda takového, jaký je. Ten máčený pak musí být jako "křehčené" kuřecí řízky = hmota bez chuti... Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.125 (?), 19.2.2016 16:17
Přesně jak píšete, je to hračka. Pružina je dost slabá a tak se mi stalo, že minimálně dva ušáky z deseti jen mírně omráčila a ti hopsali dál, nebýt pískotu, jako by se nic nestalo. Poté jsem nějakou dobu zabíjel klasickým způsobem ranou za uši a až nedávno jsem dal pistoli ještě šanci. Dal jsem si záležet, abych ji držel opravdu pevně u hlavy, ale stalo se to samé. Králíka ten krám nezabil, jen ještě víc vystresoval.
Tenhle paskvil jsem koupil proto, že jsem jim chtěl ten odchod ze světa urychlit humáním způsobem, ale dost mě zklamal a nechci to už v životě vidět. Teď zabíjím opět klasicky a je pokoj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|