Jak zabít rychle a účinně králíka

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?)
25.12.2014 22:31

No jo, ale proč tedy Lído dělají?

Pořád nevím, já nedělám a dělat nebudu, ale třeba někdo to dělá a řekne mi proč. Já pro to nějak nenacházím důvod a to maso je prostě tak dobrý.. guláš asi taky fajn věcsmiley.

Jen, aby to nebylo s tou vodou jako s tím vtipem o štrůdlu...

Manželka peče štrúdl a před tím, než ho vloží na pekáč do trouby, odřízne oba konce. Manžel se na to dívá a ptá se, proč je odřezává.
"Takhle jsem se to naučila od maminky,” odpoví mu žena.
Za měsíc jedou navštívit manželčiny rodiče, a tam manžel vidí, jak tchyně odřezává konce štrúdlu. Zeptá se tedy proč. Tchyně mu odpoví: "Protože mám malej plech!”

Jediné co namáčím a to do mléka jsou občas ryby, kapry vždy. Spolehlivě odstraní silný rybí pach.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 248.131 (?), 25.12.2014 18:24

Králičí maso se ve vodě rozhodně nemáčí. Spíš by možná šlo (pokud někdo nemá rád chuť králičího masa) naložit do kyselého mléka jako zvěřina nebo opláchnout vodou s octem.

ps - my jsme laplíky a králičí předek používali na guláš  cheeky.          Lída

host - 157.239 (?), 25.12.2014 22:26

Jednou jsem známému řemeslníkovi výměnou za jeho výkon porazil 8ks desetiměsíčních samečků, držel je stále spolu -všichni vykousaní! Prý si ničeho nevšiml! Nejen, že neměli kulkysurprise -rány v tříslech, ale i jinde po těle, no příšerné, lepnutí pro ně bylo vysvobozením. Dva z těchto chudáků se vůbec nedali využít v kuchyni, ostatní se ztrátou nejhorších částí. Při porážení používám vodu teplou na oplachování rukou a vodu studenou na opláchnutí a zchlazení masa-doba pobytu zab. králíka ve vodě se pohybuje v řádu jednotek až několika málo desítek minut. Doba je odvislá od velikosti zvířete, teploty vody, teploty okolního vzduchu, objemu nádoby-žádný teploměr, na kvalitu nějak minuta valný vliv nemá. Potom maso vyndám a dále se postupuje dle libosti-požadavku kuchyně.S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 26.12.2014 4:57

To je strašný!!! Vůbec mi není jasné.. nebo to spíš nechápu a nehci ani chápat... jak je možné, aby si člověk něčeho takového nevšiml! Je mi jasné, že při větším osazenstvu si člověk nemusí nezbytně všimnout ihned nějaké drobnější změny, ale tohle prostě muselo na těch chudácích být vidět.

No, já jsem po Vašem varování.. zatím tak napůl neurčitě... nadnesla plán rozšíření předvýběhu a tedy i přístavby králíkárny, abychom získali možnost dalších kotců. V každém případě jsem rozhodně sdělila možné následky, akorát muž to nějak nepochopil.. nebo spíš nechtěl... Protože prý předělíme zase zpět ty dvojkotce a bude to. Věta, že za prvé jsou tak pro jednoho a za další by pořád museli být kluci po dvou, nějak nepadla úplně na úrodnou půdu. Ale nevadí, zítra se měním v lstivou bestii a budu útočit na jeho mužné ego... buď to udělá s pomocí rodinného přítele a nebo se bude muset vyrovnat se svou uraženou ješitností, protože na přístavbě už jsme s přítelem domluveni. A i když nechci předbíhat, tak ješitnost zatím zabírá. Co nás může dočasně zabrzdit je nedostatek materiálu, ale uvidíme.

Zatím předběžně soudím a doufám, že snad jsou ještě naši kluci na nějakou chvíli v bezpečí, oproti těm dvěma starším jim ještě kulky volně nečouhají..., ale to taky nebude trvat věčně.

Aha.. tak děkuji za Vaše vysvětlení s vodou.

host - 176.91 (?), 26.12.2014 8:23

Hezký sváteční den.

Tak stát se může všechno.Něco člověk zaviní nerad a něco by dělat neměl.Těžko se v jednom vrhu narodí 8 samců, takže si myslím, že spojil cizí.Když se vám otevřou dvířka u dvou kotcu kde jsou v obou měsíční králíci a vy ho po vypadnutí místo doprava dáte doleva, tak můžete čekat že jste ho popravili.Samice ho nechce.To je ta výhoda, když jsou všechny bílí a mají černé čumáčky.A jestli ještě můžu, tak my při zabíjení podřezáváme ,netoužíme po střílecí pistoli, protože ani rodiče netoužili.Kdyby se dalo prase udržet jako ovce, tak kdo ví jestli by se střílelo.A možná jste zažili neúspěšné střílení prasete(to vám nepřeju)Možná vám někdo vyprávěl že když si uřne někdo prst např. na pile tak si ho zvedne a doveze se sám autem do nemocnice.Bolestí kvičí až po čase.Tak z toho bych soudil že to ani králíka nebolí a ani už k sobě to nikdy nepřijde.Že?Ostrý nůž a neřezat chlupy, aby jste nebyli jak ten řezník-pitomec.Špatná střílečka, vlhké patrony a pak si ještě řekne o sekeru a stojí ve vleku s plachtou těsně nad hlavou.Rozumíte?Prostě ani ránu milosti nemohl dát. 

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 26.12.2014 12:55

Tohle asi těžko posoudím, samozřejmě stát se může vše a každopádně při větším počtu zvířat si člověk nemusí opravdu všimnout hned nějaké drobnosti, ovšem to co jste tu popsal mi zkrátka jako drobnost nepřipadá a kritizuji ten fakt.. že si nevšiml.

Rozhodně to opravdu nemusel zaregistrovat ihned, protože kdo z nás tráví 24 hodin u králíků či jiných zvířat. Ale jsem přesvědčená o tom, že všimnout si měl a mohl. Máte nejspíš pravdu s tím jak se to mohlo stát, ale opět... vy nepoznáte svoje králíky mezi sebou? Těžko mu vypadli všichni, aby je v tom chumlu poznal do jediného. Ale jasně stát se může vše.

Taky mi Andulka spadla chudinka z ramene na zem, protože chtěla skákat a já jsem ji nestihla zachytit. Měla na boku ohromný abces od prcků, který jsem přes chlupy neviděla a všimla jsem si ho až při zkoumání cecíků až za několik dnů. Umřela mi slepička podchlazením, když se jen jednou nevrátila s otatními do kurníku včas a já usnula - nerozsvítila jsem jim, ani je nešla zkontrolovat, zrovna ten jeden den, kdy bylo velmi chladno. Atd. Myslím, že chyby se stávají každému bohužel. Každou z těchto svým chyb si vyčítám a snažím se jim do budoucna zabránit. Nicméně věřím tomu, že tohle je tak zásadní, že si toho chovatel ve výhledu několika dnů všimnou měl.

Těch osm samců v jednom vrhu by bylo asi opravdu moc, u nás by to znamenalo asi tak 15-17 králíčkůsurprise. Zatím jsme to měli 3:3 a 4:3, u Amálky nevím, tam zůstala jen jedna samička.

Bohužel jsem špatně střelené prase zažila.. už jsem to tu psala... i když jen z doslechu po té, protože vylézám až když je čuník v neckách. Naštěstí co vím, tak děda reagoval hned.

To je právě to čeho se bojím a proto to neustále tolik rozebírám..., aby něco neselhalo, ať už jde o lidský faktor nebo stroj a selhat může obojí.  Proto tolik zkoukám jak moc jsou jateční pistole spolehlivé a co se pak se zvířetem děje. Ne protože bych mi to dělalo dobře, to nedělá, ale potřebuji si být jistá, že je to pro zvíře rychlé a bezpečné.

Nakonec i z toho důvodu jsem pátrala po nábojkových pistolích se slabšími náboji... což mimochodem nevyrábí.. protože to mi přišlo jako jistota, samozřejmě se suchými náboji atd., to je jasné, že tyhle věci musí být zkontrolovány. Akorát bychom takhle prý nenašli stůl natož králíka.

host - 157.239 (?), 26.12.2014 14:20

Tak jako neexistuje absolutní jistota je občas možné, že se ve vrhu vyskytnou mláďata jen jednoho pohlaví-opět malá odbočka k lidem-tři Krokovi dcery. tři Svatoplukovi synové, paní v našem městě má 5 synů a sama přiznává, že každý má jiného otce! Když se dají vajíčka pod kvočnu -i různá a Vy chcete mít z kuřátek slepičky, jako na potvoru-zákon schválnosti-bude víc kohoutků, ne-li ze všech... Ale ve výše uvedeném tragickém případě vykous. králíků-byli od dvou samic a v telecím věku, před pohl.dospíváním byli bezkonfliktní. Proti možnosti vypadení malých kr. mám v přední straně kotců předsádky-asi18cm vysoké, nahoře proti zničení okusem oplechované desky. Při úklidu jdou lidskou silou snadno vyndat. Zároveň umožní větší výšku podestýlky-pro případ silných mrazů, při předpokládaném kocení poslouží sláma čekatelce na stavbu pořádného hnízda, Při otevření dvířek nepadá pod nohy nepořádek. Pěkná sláma taky králíkům náramně chutná.S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 26.12.2014 14:48

Také máme rantlíky u kotců, i když nižší, ale fungují a přesně jak píšete, snese se i větší/vyšší podestýlka.  Těm našim rošťákům chutná sláma skoro víc než seno, což mi trochu vadí... seno jsme dělali sami, ručně sekali, sušili, obraceli, balíkovali, slámu jsme prostě koupili a tak si to beru asi osobnělaugh.

Vaše provedení rantlíků bude jistě praktičtější než to naše, protože naše jsou napevno, součást dveřního rámu a tak se mi kotec vybírá trochu hůř, ale není to zase nic vysloveně tragického. Jen je to dobrá inspirace pro případ ev. někdy nové králíkárny.

Moc se mi líbí jak jí muž udělal, vážně se mu povedla, ale z hlediska dlouhodobosti vidím během času určité... řekněme nedostatky... nebo spíš díky zkušenostem možnost jak to udělat ještě lépesmiley. Ale to prostě přichází časem.

Někdy v budoucnu bych ráda vyřešila odtok moči z kotců, zkrátka zajištění většího sucha. Celkem jsem pátrala po tom jak to ostatní lidé dělají a žádná z možností mě osobně příliš neoslovila. V podstatě technicky už jsem to... až na pár detialů... i vyřešila, jen jsem ještě nevyřešila tu finanční stránkulaugh.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 25.12.2014 22:31

No jo, ale proč tedy Lído dělají?

Pořád nevím, já nedělám a dělat nebudu, ale třeba někdo to dělá a řekne mi proč. Já pro to nějak nenacházím důvod a to maso je prostě tak dobrý.. guláš asi taky fajn věcsmiley.

Jen, aby to nebylo s tou vodou jako s tím vtipem o štrůdlu...

Manželka peče štrúdl a před tím, než ho vloží na pekáč do trouby, odřízne oba konce. Manžel se na to dívá a ptá se, proč je odřezává.
"Takhle jsem se to naučila od maminky,” odpoví mu žena.
Za měsíc jedou navštívit manželčiny rodiče, a tam manžel vidí, jak tchyně odřezává konce štrúdlu. Zeptá se tedy proč. Tchyně mu odpoví: "Protože mám malej plech!”

Jediné co namáčím a to do mléka jsou občas ryby, kapry vždy. Spolehlivě odstraní silný rybí pach.

host - 157.239 (?), 26.12.2014 12:40

Debata má výbornou informační- naštěstí ne konfrontační úrověň, což se i na tomto f. občas stane. Ten člověk, co dal po odstavu, v době, kdy méně zkušený spíš krmič než chovatel pozná pohlaví samičky a samečky zvlášť, netušil, co se může stát, když zůstanou dorostenci PŘÍLIŠ DLOUHO pohromadě. On naopak dal na dobrou radu, že pokud nechá obě pohlaví spolu, může dojít k nechtěnému obskočení. Nechci se jej přehnaně zastávat, králíci se ale jinak projevují za přítomnosti člověka-Velkého Bratra, Velké Sestry, asi jako školáci, kteří šikanují... Už jsem zmiňoval důvody pro brzké zabití ml.jatečních samečků-jejich maso je lahodné pro všechny věkové kategorie, mají všestranné kuch. využití-snad jen do klobás ne. Mladé samice se tolik nekoušou-a když, tak to nemá a ani nemůže mít takovou ošklivou dohru jako u samců. A pokud nelze rychle zbudovat nové ubikace-nouzově, na pár dnů můžou posloužit větší papundeklové krabice apod. S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 26.12.2014 14:35

No jo no, to je fakt, koukám na to ze svého úhlu pohledu a to co zase považuji za normální já, může někoho vyvádět z rovnováhy:). Je pravda, že já se sice obecně obávám napadání mezi více králíky, ale to, že si mohou a směřují k tomu... ukousávat genitálie, jsem se také dozvěděla až od vás.

Myslím si, že je jen dobře, že si můžeme sdělovat názory a zkušenosti a i když jsou někdy nesouhlasné, nemusí to být hned napadání ve formě útoku. A různé pohledy "na věc" jsou prospěšné. Stejně se nakonec každý zařídí po svém, ale má možnost si vybírat a zvažovat různé možnosti.

Což o to kartonové krabice bych měla, ale nejsem si jistá, že by v nich den či dva v pohodě vydrželi. Už jsem se zabývala tím jak to rychle nouzově vyřešit, kdybych viděla nějaké podstatné změny v jejich vzájemném chování a nic moc. Pořád mi jedna ubikace chybí.

Kluci jsou čtyři. Dva mohu rozdělit vrácením přepážky, když ji rozpůlím... ty moje šikovné mužské napadlo, že by přepážky měli být dvě a ne jedna pro všechny čtyři kotce zároveň až když to udělali a že to předělají časem... Jednoho můžu dát do klece, která mi zůstala po křečcích..  má víc než metr, vadí mi když jsou zvířata v malých prostorech..., 

Jenže co ten čtvrtý samec? Na vteřinu mě napadlo, že bych dočasně umístila potkaní slečnu z její velké klece do menší a velkou zapůjčila králíkovi, ale Torinka by asi nevydejchala, že ztratila svůj domek na který je tak fixovaná (má za sebou strašnou minulost a domek je pro ní absolutně vším). A činčiláka s potkaním klukem taky nemám kam dát, abych mu zapůjčila jejich domek. Což o to, na hodinku, dvě bych ho mohla přemístit do zvířecího kočárku, ale jsou to hrozní kousálisti a stejně to moc času na zajištění bydlení není.

No nic, jdu se podívat co tu vlastně máme za materiál... a je to, už jsem na to přišla, jak to dočasně v nouzi vyřešit... omlouvám se za ty rozbory, co tu vedu, ale pomáhá mi to přemýšlet o možný variantách..., když udělám víko na Ježčí domek... ježkům stačí vyšší stěny a momentálně jsou všichni zazimovaní a nikdo jej neobývá... můžu dát čtvrtého tam. Je velký a prostorný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz