Jak zabít rychle a účinně králíka

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?)
25.12.2014 10:45

I když se ne ve všem bez rozdílu shodujeme jak co dělat, tak na základní princip... dobře se o zvířata starat... nahlížíme podobným způsobem,

Toho "dobráčka" jsem dala do uvozovvek právě protože jsem to slyšela z více stran, ale zkrátka u nás se to neosvedčilo. Sama zrovna v tomhle nejsem tak kovaná, abych březí samici poznala pohmatem. Samozřejmě je hladím, ale to nestačí a vysloveně prohmatávat je se bojím, protože to se musí umět, aby se samici neublížilo a i když bych tuhle dovednost i chtěla ovládat, není to pro mě zase tak důležité. Prostě když se připustí, tak jí přestanu tahat a přenášet. Jestli se to povedlo nebo ne, teď už poznám, byť mnohem později podle jejího chování. Když se nezadaří zhruba v půlce si začne stavět hnízdo - to je přesně ten čas, kdy je to nejlepší zkusit znovu a nebo se po zhruba třiceti dnech narodí králíčcismiley.

Ten jeden zbývající králík, který měl následovat své sourozence při naší králičí akci, se narodil letos 18tého dubna, tedy je mu už přes 8 měsíců a rozhodně už má a měl "svůj čas", váží něco přes 5,5 kila... aktuálně jsem ho nepřevažovala, poznám to podle toho jak je těžký. Teď zůstává ne kvůli růstu, ale jak jsem psala na začátku a vlastně to byl důvod založení tohoto tématu... neměli jsme už na to ho zabít. Teď je v plánu ta jateční pistole, takže asi po Novém roce přijde znovu jeho čas.

Ti ostatní od Aprilky, by už také mohli být na zabití. Narodili se 31.května a tak jim teď na konci roku bude sedm měsíců, ale jsou o dost menší, resp. lehčí. Mají něco kolem 4,5 kila. Ve srovnání s předchozími to, ale není ani tak kvůli tomu měsíčnímu rozdílu. Prostě jsou menší po April.

Nemáme vysloveně danou váhu, jen jsme si tak určili přibližný věk, aby to byli "pěkní" králíci,  podle toho jak rostou cca okolo 7mého měsíce a ve srovnání s chovateli kolem nás, kteří to také dělají cca mezi 6-7 měsícem.

Jaké máme rádi králičí? No doteď jsem si myslela, že libové, protože ani jiné být nemůže. Nejedla jsem nikdy tučného králíka, dokud jsme neměli ty naše a pokud tohle srovnám, tak tučnější je lepší. Je to úplně jiné maso, pořád je to výborný králík (mám králičí maso ráda), ale ještě výtečnější. Mimo podstatná většina tuku se ořeže. Na králících vysloveně zůstalo tučné maso pouze na bůčku, pro nás laple, kde je prorostlé jako třeba u prasátka, ale v menším. Pěkně masíčko, tuk, masíčko ve vrstvách. Akorát dříve mě nenapadlo, že i králík má bůček, protože ty laple byly vždy téměř průsvitné. A musím říct, že celý králík je skvělý, ale z toho bůčku byly nejlepší řízky jaké jsem kdy v životě jedla. Takže podle tohoto, vlastně máme rádi králíky tučnější, ale jak to vyjde tak to vyjde.

S tím zaváněním asi máte pravdu. No nevím od jakého stáří se tohoto bát. Tak mě vlastně napadá jedna věc kterou byste mi mohl objasnit. Všichni mi tvrdí, že se má po zabití králík nechat odležet ve vodě, prý by smrděl. Nicméně nám se rozhodně nezdáli smradlavý, ale naopak jejich maso velmi příjemně vonělo, prostě masem, žádným zápachem a tak jsme jej očištěné nechali před rozporcováním pouze den odpočinout v chladu, bez namáčení a bylo to v naprostém pořádku. Máchat tak skvělé maso ve vodě mi přišlo jako neskutečný zvěrstvo. U vepřového se to taky nedělá. Proč by se to mělo dělat u králíků? Napadl mě jediný důvod a to, že prý když králíci málo pijí, tak maso zapáchá, je cítit močí. Naši pijí dost, mají napáječky a maso nesmrdí. Tak nevím. V každém případě voňavé maso nebudu ani dál máčet, ale stejně by mě zajímalo proč se to má dělat.

Naše králíkárna je dvoupatrová. Jednak končí u střechy předvýběhu pro slepice a za druhé, kdyby mohla a byla by vyšší, už bych do ní neviděla, i tak si musím brát stoličku, když chci dosáhnout do zadních rohů horních kotců.

Protože původní králíkárna byla jen 4kotcová... plánovali jsme jen jednu samici, takže jsme udělali jeden kotec pro ni, další návštěvní pro Ferdu, když si ho půjčíme a dva kotce po odstavení pro mladé... museli jsme přistavět další kotce k ní a to podle toho jak se nám to do předvýběhu vešlo, aby to nebyly pidi kotce. Takže máme na levé straně v každém patře jeden největší kotec, pak jsou ty původní střední kotce a z prava jsou po dvou na patře menší kotce s vyjímatelnou přepážkou, kdy po jejím odstranění vznikne jeden veliký kotec na patro. Takže králíky umísťuji podle aktuální potřeby velikosti kotce. Aktuálně.. a tak mi to asi nějak nejvíc vyhovuje a je většinu času... mám většinu samic v horních kotcích.... zleva Andulku ve velkém, Amálku ve středním, April rovněž ve středním, a ve dvojitém bez přepážky Aprilčiny kluky. Pod nimi jsou rovněž bez přepážky Aprilčiny holky, pak je ve středním Dášenka.. to kvůli té kotící budce, kterou jsme jí tam instalovali, no a pak je ve středním jeden Andulky kluk a ve velkém druhý Andulky kluk, ten nás chovný samec.

Co se týká chladu, tak jsou na tom všichni plus mínus podobně, i když samozřejmě drobné rozdíly tam jsou. Relativně chladněji je ve velkých kotcích zleva, protože končí u dveří předvýběhu a relativně tepleji je v pravých dvojitých kotcích zprava, protože končí u kurníku. Nicméně záměrně píšu, že rozdílné teploty jsou relativní, protože odchylky jsou dost malé, neboť je zateplený jak celý předvýběh, z jedné strany naším domkem, z ostatních stran izolací, tak jsou zateplené i jednotlivé kotce, 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 23.12.2014 1:18

No jo, asi na tom taky něco budesmiley.

Jak už jsem psala výš, zatím mají kluci i holky "klídek" a v lednu se uvidí, v každém případě napíšu.

host - 157.239 (?), 23.12.2014 5:17

surprise ! Velký klídek-ten je zrádný, výsledek pak není žádný. Někde výše, snad už z kraje, jste psala čeho a kolik jste ze zab. králíků vytěžila-a sádla bylo poměrně hodně-což o to, já osobně mám nejradši řízek z bůčku, ale u chovných kusů je špek mor! Spousta chovatelů-zkušeňáků raději o předvánoční oblevě připustí a v lednu více nastele, zakryje dvířka a nechá suché bobky tam, kde je čekatelka položí. Ony totiž přijdou mrazy-světe div se!-a hárání se ztratí, nezhámo kam. Pak můžeme dělat třeba kotrmelce a NIC! Pěkné svátky Vám i vašim němým tvářím přeje Skalík Petr, Chropyně.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 23.12.2014 11:06

S tím špekatěním u chovných králíků máte jistě pravdu i proto jsem našim ušákům vyjednala větší kotce a mimo zimu bohužel, teď na to nejsou pomínky... plánujeme zvětšit výběh, abychom mohli králíky "pouštět na volno" nejen při čištění.

To připuštění jsme zhruba teď někdy plánovali, ale když jsme si nebyli jistí co dál, tak jsme od toho opět upustili. Nicméně manžel už po druhé (teď po měsíci a půl) dal jednu králínku připustit k samci "tajně", ale mám za to, že mu to opět nevyjdesurprisewink. Za prvé si myslím, že ti naši mlaďoši jsou ještě moc mladí a za druhé Dášenka prostě teď nechce. Nevím jestli někdy ještě bude chtít, ale uvidíme. Jednou říji naprosto bezpečně a prokazatelně měla, ale prošvihla jsem jí, protože jsem věřila nebo spíš nevěřila jejímu původnímu chovateli.

Při prvním vrhu - u svého prvního chovatele, porodila nádherná králíčata, ale udupala je, tak jsem se s ním domluvila, že si ji vezmu po dalším připuštění na "mateřskou dovolenou". Všechno bylo fajn a když začala stavět hnízdo, tak jsem očekávala, že budou prckové a on si jen špatně pamatoval kdy ji dal připustit, ale ne byl to falešný poplach a nejlepší říje. 

Ale to je jedno, králíci buď budou nebo nebudou, tedy myslím, že bude nebo nebude těhotná, mě to zase tolik netrápí. Dášenka už je moje a díky tomu falešnému poplachu jsem, ale měla možnost pozorovat jak se chová a s hnízdem nakládá a zjistila jsem, že ty svoje prcky vůbec neušlapa, tedy záměrně, ale chovala se jako by to byla nora a chtěla jí co nejvíc udusat, aby je ochránila. Samozřejmě, že v pevné králíkárně muselo být důsledkem ušplapání. Vyrobili jsme jí "kotící" budku v naději, že jí snad takhle bude stačit ucpat vlez do ní. Jestli je to dobrá kotící budka nevím, protože jsem to asi přehnala s její velikostí, ale Dášenka v ní a nebo na ní rozhodně moc ráda vegetí a kouká co se kde dějesmiley.

Také přeji pěkné a klidné svátky, ale i další dny.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 24.12.2014 10:31

Paní Veselko, zvětšením kotce nezabráníte králíkům v tloustnutí. Je třeba jim upravit krmné dávky, zejména vysokoenergetického krmiva (jádro, chleba).
   Králíci nemají hárání ani říji, jako zvěř nebo feny. Zdravá a pohlavně dospělá samice může zabřeznout v podstatě kdykoli. Ovulace je u ní spuštěna, tuším, samotným pohlavním aktem. Důvodů, proč samice samci "nechce dát" může být víc, stává se to i v sezóně, včetně nezkušenosti samce. Prošvihnutý termín hárání to ale nebývá.
    Co se týče příbuzenského křížení. U králíků v tom žádný problém není, třebaže je jistě dobré občas vnést do chovu čerstou krev. Na druhé straně, většina lidí pěstuje čisté linie - jeden druh králíka obvykle masného plemene. Mně se osvědčily Kalifornští nejlépe. Údajně mají nejlepší maso (kratší vlákna) a nejrychleji přibývají na váze. Obojí samozřejmě neumím posoudit. Co posoudit umím, je výhoda, že všichni mají stejnou barvu (bílou s černými tlapkami a ušima), tedy zimní kožky lze upotřebit líp, než kdyby byla každá jinak barevná. 

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 24.12.2014 13:25

Miloši, děkuji Vám za postřehy a radysmiley.

Nemyslela jsem to vysloveně tak, že když budou mít větší kotec budou si udržovat štíhlou linii, to jsem asi nejspíš špatně napsala. Myslela jsem to tak, že budou mít možnost většího pohybu ve větším kotci kde si můžou udělat pár skoků než v tom menším, kde udělají krátký hop hop a jsou u zdi. I když kdo ví, včera jsme vyčistili všechny kotce a u dvou reps. tedy čtyřech, vyndali přepážky, aby vznikly dva velké (dva byli po králíčí akci prázdné), jeden pro 3 holky a druhý pro 4 kluky, co jsou ještě pohromadě. U holek došlo ke zklidnění, ty byly spokojené, prozkoumaly nový kotec a veget, ovšem u kluků je větší prostor vyprovokoval rovnou k orgiím, i tři najednou na sobě, dobytkovélaugh.

S tím uplatněním kožek máte jistě pravdu, jenže ani v tom nejsem nejspíš ten "správný" chovatel, líbí se mi právě ta pestrost kterou máme... Všichni chovatelé co od nich máme králice, nám prostě dali "králíky", takže si jejich původ/rasu můžu tak akorát domýšlet podle toho co jak vypadají a co vím o jejich rodičích.

Andulka je asi "kaliforňanka", rozhodně na to podle mě vypadá, bílá s černošedými prvky na čumáčku, uši a částečně ocásku, mohutnější. Jeden z rodičů, podle mě táta, ale je to jen odhad, byl ale asi černo-zrzavej. To podle její sestry Amálky. Obě jsou z jednoho vrhu, ale Amálka je celá černá s rezavými prvky na krku a ocásku, taky mohutná, ale s trošku víc kulatějším čumáčkem. Obě jsou z jednoho vrhu, ale mám je tak zprostředkovaně, že o jejich rodičích nevím vůbec nic.

Naproti tomu Aprilka je od našich a tam tedy původ taky moc neřeší, ale vím kdo byli rodiče, taková "polozaječice" Hněděžíhaná s bílími prvky, "atletka" se "špičatým" čumáčkem. Samec, její táta je vybarvením jako zajíc (původ z divokého králíka?) a její králičí mamka byla tmavě šedá s bílými prvky.

No a o původu Dášenky nevím vůbec nic, kromě toho kde se narodila, čí potom byla, ale jaké měla rodiče, budu se na to muset pro zajímavost zeptat. Je celá šedostříbrná, poměrně mohutná, ale zároveň taky "atletka" se "špičatým" čumáčkem.

Takže máme takovou pestrou směs. Naši dva vybraní samci jsou spíš po tátovi Ferdovi, strakáči. Od Andulky je celej dost podobnej Ferdovi, bílý s černými fleky, akorát na čumáčku je víc tmavý po Andulce. A druhý je skoro totéž, ale s v černé s hnědými prvky po Aprilce. Jsem zvědavá jaké barevné mutace z toho nakonec budou, protože Andulčin je pro Dášenku a April a Aprilčin pro Andulku s Amálkou.

To, o křížení příbuzných je možné, že to u králíků tak nevadí, ale asi jde o mě, prostě mi to připadá divný a když je možnost mít nepříbuzné, tak proč to provokovat a křížit příbuzné, když nemusím.

O připouštění králíků jsem si už něco přečetla a tak vím, že stejně jako si králice vyvolává porod (samozřejmě po uplynutí vhodného času), tak, že i ovulaci je možné u ní vyvolat. Ale nechci to lámat přes koleno, až bude Dášenka chtít, tak bude chtít a když ne, svět se taky nezboří.

Nechci tím zlehčovat chov, ani se dotknout chovatelů, pro které je chov prostě plán s pevnými termíny. Já mám, pro mě, výhodu, že to tak plánovitě řešit nemusím. Užitek ve smyslu výtěžnosti vs. investic pro mě v tomhle není důležitý. Někdo třeba pro potěšení utrácí.. co já vím.. někdo třeba za kabelky, boty, auta, vylepšování domu, aj... zkrátka cokoliv co toho kterého konkrétního člověka uspokojuje a je mu zálibou.. mě uspokojuje chov králíkůsmiley.

Pochopitelně, když se nám povedou, dobře rostou aj. tak mě to nejen těší, ale jsem na to hrdálaugh, prostě jako u každého koníčku.

Přeji nejen Vám i všem dalším krásné a spokojené vánoce, ale i dny dalšísmiley.

host - 157.239 (?), 24.12.2014 15:47

surprise...když se nám povedou-za tu chvíli, co Vás z f. znám, je mi jasné, že jste Člověk s velkým srdcem, ale někdy se i v dobré víře vydláždí cesta do podsvětí. Nejvyšší čas jateční samečky porazit nebo dát každého zvlášť! Jinak si navzájem vykoušou oné!!! pohl. žlázy. Já mám taky radši králíky různých barev, to překvapení v pelíškuwink, když se projeví p. Mendel! Hnízdní budky mi přijdou nadbytečné.Ta mamka, co opakovaně zdupala mladé-má cecíky? Co myslíte tím, že si králice vyvolává porod? A že pro Vás není ekon. stránka chovu prvořadá Vám jen přeji, jen ve srovnání např. se slepičkami je chov králíků násobně náročnější-i proto to plánování má větší význam. Zdravím, S.P.,Ch.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 24.12.2014 17:29

S.P.CH. má pravdu. Králíci mají ale oproti slepicím několik výhod. Jsou prostorově mnohem méně nároční, zcela tišší a maso má univerzální využití (na paprice, řízky, klobásy, šunka,...). Nezanedbatelný není ani fakt, že umějí štěpit celulózu, tedy strávit trávu a seno a sami se postarají o svou reprodukci. Oproti slepičkám jsou citlivější k nemocem a nelze jim dát úplně všechen odpad z kuchyně. A taky nesnášejí vejce...
    Vyvolat porod , dle mého, králice neumějí. Mechanizmus jeho spuštění je v podstatě u všech placentálních savců stejný.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 24.12.2014 18:05

Děkuji za Váš příspěvek Pavle (pamatuji si správně?).

I když to někdy asi vypadá, že si z rad od Vás i dalších chovatelů až tolik nedělám, není to tak úplně pravda. Všech rad vás zkušenějších si velmi vážím, protože každou dobře míněnou radu vítám. Jen si to dělám po svém a věřím, že snad také dobře. I když je pravda, to ukáže čas. A souhlasím s tím, že to někdy nemusí být správná cesta. Nicméně musím si na to přijít sama. Ovšem o všem co tu kdo napíše přemýšlím. Jen s jedním mám problém a to podstrojování zvířatům. V tom se v nejbližší době těžko změním, protože věřím, že ani můj přístup není špatný. Pravda není zvíře jako zvíře a králíky zase tak dlouho nemám, abych to mohla posuzovat z dlouhodobějšího hlediska. Nicméně u zvířat se mi tenhle způsob... průběžný přísun kvalitní stravy takřka bez omezení osvědčil.

Je pravda, že už jsem přemýšlela nad tím, že by ti chovní měli mít poněkud odlišný způsob - složení stravy.. ne co do množství resp. přístupu, ale co do vydatnosti. Např. pro kočky se dělá tzv. dietní strava, aby zbytečně netloustly, ale co pro králíky? Jediné co jsem zatím našla bylo pro zakrslíky na mazlení, ale to by mě upřimně zruinovalo, protože ty jejich max. dvoukilové balíčky jsou strašně předražené. Tahle část je pro mě ještě úplně nevyřešená, protože logicky vím, že králík pro králíka na výkrm je jistě vhodnější vydatnější strava, kdežto králík na chov by měl mít stravu co se složení týká střídmější, ale upravovat krmnou množství krmné dávky nepovažuji za správné.

Zase na to koukám ze svého lidského hlediska, kdy jsem jednou byla na dietě pod lékařským dohledem.. naprosto nelogicky... jídlo nebylo vůbec dietní, právě naopak, ale bylo ho málo. A já si prostě myslím, že i když jsme odlišné druhy, tak tohle máme společné.

No právě, to překvapení v pelíšku, jací se vyvedoulaugh. Je to takový malý/velký zázrak. Při třetím vrhu už jsem nebyla tak vyjukaná a vystrašená, že je králice odmítnout, už jen když se přiblížím k hnízdu a tak jsem si mohla zkontrolovat už jednodenní prcky... jen pro úplnost podotýkám pro ev. začátečníky, aby to automaticky nedělali, mě to vychází, moje samice mě důkladně znají, jsou chované, mazlené a při prckách nosím jeden župan, žádný parfém a důkladně dbám na to, aby byl cítit pach samice a pro jistotu, aby mě samice neviděla, když jí sahám do hnízda..., může to dopadnout velmi špatně! Ale zkrátka, když jsem ty drobečky držela v ruce, je to zázraksmiley.

Dášenka má cecíky a co jsem se ptala předchozího majitele, tak se o své králíčky starala... bohužel ne moc dlouho. U žádné z králic jsem kotící budku nepotřebovala a dokud jsem neměla Dášenku, tak jsem o ní ani neuvažovala, ale když jsem viděla jak se chová, jsem si jistá, že šlo o potřebu je důkladně schovat, ukrýt v noře. Je taky pravda, že oproti mým ostatním králicím, je celkově plachá a bojácná. Už se dost otrkala, ale pořád to není úplně ono. Tak si myslím, že i proto měla tu velkou potřebu svoje prcky důkladně schovat.

Tím vyvoláním porodu jsem myslela to, že si to prostě králice v tom daném čase "plánují". Píšu záměrně uvozovky, protože to nejspíš nebude úplně vědomé.  Co jsem o tom četla se shoduje s tím, co jsem vypozorovala. Andulka porodila v osm večer 32 den, Amálka současně s Andulkou na chlup stejně 30 den i když byla obskočená o dva dny později... Aprilka porodila v jedenáct 31 den. Tak si myslím, že když se tvrdí, že rodí okolo 30 dne a večer, že v tom bude nějaké plánování. Zvlášť u Andulky s Amálkou si myslím, že se to shoduje. Navíc u Amálky jsme ani netušili, že je těhotná. Nějaký "dobrák" nám poradil, že se má za zhruba dva týdny dát k samci znovu a když ho nebude chtít, tak je těhotná.. no a ona ho vysloveně chtěla. A v půl osmé ještě ani nevypadala, že se k něčemu schyluje. Přišli jsme na to vlastně "náhodou", když jsme okukovali jestli je u Andulky všechno v pořádku, všimla jsem si, že má Amálka dvě mrtvá králíčata u dvířek a protože jsme tam průběžně celý den i večer opruzovali, tak bych si toho dřív všimla. Čili musela porodit ve stejném čase a prcky vytáhnout, když jsme to kontrolovali u Andulky. hnízdo si musela připravit nějak navečer po Andulce, protože jsem ho přes den neviděla.

Nepotěšil jste mě s tou informací o napadání kluků a možném vykousání kuliček. Toho se bojím, že se právě začnou napadat. Akorát zatím v tomhle bojuju dost neúspěšně s manželem... do přístavby králíkárny se moc nehrne. Slíbeno je, ale... No budu se asi muset změnit na útočnou zmijismiley a použít trochu lsti na jeho mužské ego, abych dosáhla svého..ale pšššt, neříkat nahlassmiley.

O té náročnosti mi chvíli povídejtesmiley. Holkám dosypu šrot a obilí, dám tvarůžek, vývar a podobně, počochním je, sesbírám vejce, ale ani ve stravě ani v péči nejsou tak náročné jako králíci.

Ne, já ty svoje potvůrky miluju, jen tak bych je nedala, ale občas si tak zavzpomínám, když manžel chtěl králíky a já ne. Jak je bude krmit, bude jim čistit kotce a tak dále. Pochopitelně, že z jeho králíků jsou spíš moji králíci, ale můžu si za to taky sama.. protože on to bere spíš pragmaticky a tak jsem nakonec snad i radši, že už se mi do toho moc nepletesmiley.

Jdu ty naše ušáky zkontrolovat a zavřít slípky. Krásné svátky.

Prckové Aprilky
Prckové Aprilky
Sedm v sedmi:)
Sedm v sedmi:)
S maminkou April
S maminkou April

host - 157.239 (?), 25.12.2014 9:11

...slepice nesou vejce téměř každý den, jatečný králík se nám dá celý jednorázově, chovná samice nárazově-porod a kojení, chovný samec občas předá své buňky... To je naťuknutí k ůvaze ohledně rozdílných krmných nároků. Srovnání zvířecí a lidské říše je i z mého pohledu správné, lépe se pak rozumí dějům v běhu času. Když jsem měl 15-20 roků, nebyl pro mě problém poobědvat gulášek či omáčku s18 knedlíky, teď na prahu padesátky dám s chutí 3 a povolu pásek. Taky netvrdím, že by složení krmiva muselo být u různých králičích kategorií extrémně rozdílné, zásadní rozdíl je v množství! A březost samice se opravdu zkouší kontrolní návštěvou partnera, občas se samozřejmě najde taková, která dovolí i když už je v jináči. Moje maminka má výborný cit v konečcích prstů, pozná po 14 dnech pohmatem břicha jestli se zadařilo-na 99,9! Jak jsou staří ti Vaši mladí jatečníci? Do jaké velikosti, váhy je chcete vykrmovat, potrpíte si na libové či tučné? Každé plemeno i kříženci mají svůj strop, někomu maso z dospělých samců vysloveně zavání! Při zimním množení se mi osvědčuje umístění samic v horním patře králíkárny, uprostřed výkrm a dole chov. samci-mladí v hnízdě nemrznou, samci naopak chlad prospívá, má pak lepší semínkowink. Skalík Petr, Cropyně.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 25.12.2014 10:45

I když se ne ve všem bez rozdílu shodujeme jak co dělat, tak na základní princip... dobře se o zvířata starat... nahlížíme podobným způsobem,

Toho "dobráčka" jsem dala do uvozovvek právě protože jsem to slyšela z více stran, ale zkrátka u nás se to neosvedčilo. Sama zrovna v tomhle nejsem tak kovaná, abych březí samici poznala pohmatem. Samozřejmě je hladím, ale to nestačí a vysloveně prohmatávat je se bojím, protože to se musí umět, aby se samici neublížilo a i když bych tuhle dovednost i chtěla ovládat, není to pro mě zase tak důležité. Prostě když se připustí, tak jí přestanu tahat a přenášet. Jestli se to povedlo nebo ne, teď už poznám, byť mnohem později podle jejího chování. Když se nezadaří zhruba v půlce si začne stavět hnízdo - to je přesně ten čas, kdy je to nejlepší zkusit znovu a nebo se po zhruba třiceti dnech narodí králíčcismiley.

Ten jeden zbývající králík, který měl následovat své sourozence při naší králičí akci, se narodil letos 18tého dubna, tedy je mu už přes 8 měsíců a rozhodně už má a měl "svůj čas", váží něco přes 5,5 kila... aktuálně jsem ho nepřevažovala, poznám to podle toho jak je těžký. Teď zůstává ne kvůli růstu, ale jak jsem psala na začátku a vlastně to byl důvod založení tohoto tématu... neměli jsme už na to ho zabít. Teď je v plánu ta jateční pistole, takže asi po Novém roce přijde znovu jeho čas.

Ti ostatní od Aprilky, by už také mohli být na zabití. Narodili se 31.května a tak jim teď na konci roku bude sedm měsíců, ale jsou o dost menší, resp. lehčí. Mají něco kolem 4,5 kila. Ve srovnání s předchozími to, ale není ani tak kvůli tomu měsíčnímu rozdílu. Prostě jsou menší po April.

Nemáme vysloveně danou váhu, jen jsme si tak určili přibližný věk, aby to byli "pěkní" králíci,  podle toho jak rostou cca okolo 7mého měsíce a ve srovnání s chovateli kolem nás, kteří to také dělají cca mezi 6-7 měsícem.

Jaké máme rádi králičí? No doteď jsem si myslela, že libové, protože ani jiné být nemůže. Nejedla jsem nikdy tučného králíka, dokud jsme neměli ty naše a pokud tohle srovnám, tak tučnější je lepší. Je to úplně jiné maso, pořád je to výborný králík (mám králičí maso ráda), ale ještě výtečnější. Mimo podstatná většina tuku se ořeže. Na králících vysloveně zůstalo tučné maso pouze na bůčku, pro nás laple, kde je prorostlé jako třeba u prasátka, ale v menším. Pěkně masíčko, tuk, masíčko ve vrstvách. Akorát dříve mě nenapadlo, že i králík má bůček, protože ty laple byly vždy téměř průsvitné. A musím říct, že celý králík je skvělý, ale z toho bůčku byly nejlepší řízky jaké jsem kdy v životě jedla. Takže podle tohoto, vlastně máme rádi králíky tučnější, ale jak to vyjde tak to vyjde.

S tím zaváněním asi máte pravdu. No nevím od jakého stáří se tohoto bát. Tak mě vlastně napadá jedna věc kterou byste mi mohl objasnit. Všichni mi tvrdí, že se má po zabití králík nechat odležet ve vodě, prý by smrděl. Nicméně nám se rozhodně nezdáli smradlavý, ale naopak jejich maso velmi příjemně vonělo, prostě masem, žádným zápachem a tak jsme jej očištěné nechali před rozporcováním pouze den odpočinout v chladu, bez namáčení a bylo to v naprostém pořádku. Máchat tak skvělé maso ve vodě mi přišlo jako neskutečný zvěrstvo. U vepřového se to taky nedělá. Proč by se to mělo dělat u králíků? Napadl mě jediný důvod a to, že prý když králíci málo pijí, tak maso zapáchá, je cítit močí. Naši pijí dost, mají napáječky a maso nesmrdí. Tak nevím. V každém případě voňavé maso nebudu ani dál máčet, ale stejně by mě zajímalo proč se to má dělat.

Naše králíkárna je dvoupatrová. Jednak končí u střechy předvýběhu pro slepice a za druhé, kdyby mohla a byla by vyšší, už bych do ní neviděla, i tak si musím brát stoličku, když chci dosáhnout do zadních rohů horních kotců.

Protože původní králíkárna byla jen 4kotcová... plánovali jsme jen jednu samici, takže jsme udělali jeden kotec pro ni, další návštěvní pro Ferdu, když si ho půjčíme a dva kotce po odstavení pro mladé... museli jsme přistavět další kotce k ní a to podle toho jak se nám to do předvýběhu vešlo, aby to nebyly pidi kotce. Takže máme na levé straně v každém patře jeden největší kotec, pak jsou ty původní střední kotce a z prava jsou po dvou na patře menší kotce s vyjímatelnou přepážkou, kdy po jejím odstranění vznikne jeden veliký kotec na patro. Takže králíky umísťuji podle aktuální potřeby velikosti kotce. Aktuálně.. a tak mi to asi nějak nejvíc vyhovuje a je většinu času... mám většinu samic v horních kotcích.... zleva Andulku ve velkém, Amálku ve středním, April rovněž ve středním, a ve dvojitém bez přepážky Aprilčiny kluky. Pod nimi jsou rovněž bez přepážky Aprilčiny holky, pak je ve středním Dášenka.. to kvůli té kotící budce, kterou jsme jí tam instalovali, no a pak je ve středním jeden Andulky kluk a ve velkém druhý Andulky kluk, ten nás chovný samec.

Co se týká chladu, tak jsou na tom všichni plus mínus podobně, i když samozřejmě drobné rozdíly tam jsou. Relativně chladněji je ve velkých kotcích zleva, protože končí u dveří předvýběhu a relativně tepleji je v pravých dvojitých kotcích zprava, protože končí u kurníku. Nicméně záměrně píšu, že rozdílné teploty jsou relativní, protože odchylky jsou dost malé, neboť je zateplený jak celý předvýběh, z jedné strany naším domkem, z ostatních stran izolací, tak jsou zateplené i jednotlivé kotce, 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz