Pořízení kozy
|
|
|
|
host - 165.174 (?) 21.2.2014 13:28
Jednoduše, nejlépe kdyby jste měli Auto combíka, za zadní opěradlo na hlavu přivážete nejaké krátké vodítko, pak kozu strčíte do kufru, přicvaknete ji k tomu vodítku, aby po kufru necestovala, ale mohla si i lehnout a můžete vyrazit. Jízda by měla být opatrná, neřezat zatáčky a prudce nebrzdit, aby se ji něco nestalo. Pokud cestujete hodně daleko, tak občas zastavte, napojte ji a nechte ji trošku projít a zas frčte dál. Přeju štastnou cestu :) M
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.194 (?), 26.4.2011 9:27
No vidím, že tazatelka to celkem schytala. Je pravdou, že ani já nemusím lidi, jenž si hrají na farmáře nebo jak to teď v TV a jinde nazývají, nicméně zase bych nešířil fámy typu- koza nežere seno, nevypase zahradu atd.
My jsme si pořídili tři kozy loni, máme již i mladé, chováme je spolu s ovcemi a již jsme vyhnali na pastvu. V zimě jsme se skrmováním sena neměli problém, je pravdou, že lepší luční seno jim chutná více a nevytahají ho tolik pod sebe, ale u ovcí to není o moc lepší, že by koza nežrala seno byť i průměrné kvality je lež. Co se spásání louky týče- ovce nežerou některé druhy rostlin a ty vám naopak koza spase- nám vypasájí dobře, nevím jakou skladbu rostlin mají ostatní, ale že koza nespase louku je tvrzení zavádějící. S okusem stromků máte pravdu, ale ještě jsem neviděl stromek, který by se nedal proti kozám ohradit. Já jsem kolem mladých stromků udělal ohrádku vysokou 1,5 metru a nemám problém, do starších, velkých stromů se nepouštějí.
Osobně bych doporučil také ovce , nejsou tak náchylné, nemusíte je dojit (pokud je tedy nechcete na mléčnou užitkovost)jen je potřeba je narozdíl od koz ostříhat. Můžete si koupit třeba jen několik beránků na pastevní sezonu a přes zimu nechovat..
Nemám trochu jasno v tom, že když máte opravdu velkou zahradu, proč uvažujete o 1-2 kozách, jestli je ta zahrada skutečně obrovská jak tvrdíte, tak tak obrovské 1-2 kozy neseženete...
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.208 (?), 11.7.2011 10:12
Dobrý den, máme jednu kozu. Spásá nám louku, v budoucnu chceme mléko, tak jáí necháme připustit. S nahlášením problém není, hlášenou jí nemáme, ani odčervenou. Celou zimu byla venku, jen pod přístřeškem a bylo jí dobře. Chce to hodně podestýlky. A s tím senem-pokud má hlad, seno žere a žrát bude. Takže za mě-jděte do toho
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.210 (?), 3.6.2011 13:01
Prozadím Vám to. Když jsem měl podmínky a choval kozy, tak měly seno, které jsem získal kosením cizích zahrad v nájmu.To seno měly i v létě ad libitum-podle chuti, strouhanou řepu, posypanou šrotem-nejlépe směsí obilovin a podával nápoj, ve kterém byly pšeničné a režné otruby, dvě či tři polévkové lžíce medu a jedno až dvě syrová vejce. Vím, že řada čitatelů bude mít nejapné poznámky, ale mně obrovskou radost dělala Betyna. Kbelík s nápojem nemusla ani vidět a byla jako u vytržení. Vnořila mulec do nápoje až po oči a její ssací schopnosti se mohly srovnávat s pořádným čerpadlem, kbelík bylo nutné držet, nebo velmi rychle umístit do stojanu aby nedošlo k vylití obsahu. Řepu měly rády polocukrovku, je podstatně menší než bučanský válec, ale zřejmě chutnější.
Jiří
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.91 (?), 11.7.2011 23:07
ja osobne mam kozy od brezna a znovu bych je neporidil..nevim jak mate obydli daleko od zahrady, ale kdykoliv se nekdo mihne v jejih zornem poli, zacne nehorazny kraval. co se spasani tyce, jsou vybirave a anglicky travnik jako ovce proste neudela. semtam neco ukousne, ale radsi krovi nebo thuje, smrky, jablone, akaty..
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.55 (?), 2.10.2013 23:57
Potřebujeme přepravit kozu autem na naši chalupu, ale nevíme jak ji máme převézt. Prosím poraďte.
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.11 (?), 3.10.2013 20:11
ten kdo ji ma jako mazlika tak si sni sedne na zadni sedacky a tam ji drzi samozrejmne da na sedacky nejakou plachtu sedlak, ktery se stim nepare tak ji svaze do kozelce a da ji do kufru auta takze je to na vas co si zvolite my jsme prvnim zpusobem prevazely i odstavene telatko 200 km
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.174 (?), 21.2.2014 13:28
Jednoduše, nejlépe kdyby jste měli Auto combíka, za zadní opěradlo na hlavu přivážete nejaké krátké vodítko, pak kozu strčíte do kufru, přicvaknete ji k tomu vodítku, aby po kufru necestovala, ale mohla si i lehnout a můžete vyrazit. Jízda by měla být opatrná, neřezat zatáčky a prudce nebrzdit, aby se ji něco nestalo. Pokud cestujete hodně daleko, tak občas zastavte, napojte ji a nechte ji trošku projít a zas frčte dál. Přeju štastnou cestu :) M
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|