Pěstování černého kořene
|
|
|
|
|
|
|
host - 53.209 (?) 22.1.2009 8:28, zobrazeno: 31079x
Dobrý den - má prosím někdo zkušenosti s pěstováním této zeleniny? Je prý zdravá:-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tktz - Stříbrný Zahrádkář (126) - 169.122 (?), 8.2.2009 12:35
Jako zelenina se využívá od 16. století. V posledním období je vyhledáván zejména diabetiky pro vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Kromě toho obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. Je to velmi zdravá a chutná zelenina, která se doporučuje jako doplňkový léčebný prostředek pro revmatiky. Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.44 (?), 8.2.2009 15:17
tkz to odněkud opsal. Jsem diabetik a že bych vyhledával černý kořen nějak nevidím.
Jinak zkušenost mám poměrně dávnou, kdy jsem to zkoušel pěstovat. Vyžaduje hluboce zpracované půdy, aby kořen mohl narůst. Jinak jsou kořeny slabé. Blbě to klíčí, i když semena jsou velká. Plít, zalévat hnojit. Při sklizni je nutná opatrnost, kořeny jsou křehké a hluboko, stejně se přelámou. Na chuť si už nepamatuju, ale nic moc. Dá se použít do směsí zelenin a podobně. Je takový neutrální.
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 102.148 (?), 31.7.2009 10:13
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.205 (?), 31.7.2009 10:22
Černý kořen je opravdu skvělá zelenina, něco mezi petrželí a mrkví, stane se obča, že jej prodávají na trhu na podzim jako kořenovou petržel. Těžko to laik pozná od nově vyšlechtěných druhů korenové prtržele, Ale je dobrý do kuchyně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.238 (?), 11.8.2009 15:23
A kdy sázíte ten černý kořen? Na jaře nebo na podzim? Někde píšou na jaře a někde na podzim, ale s tím, že pak vybíhá do květu. Po výsevu sklízíte kdy? Díky za odpověď, Míša
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 31.7.2009 12:44
Něco mezi mrkví a petrželí? To bych tipovala spíš na pastinák.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|