Pěstování černého kořene



host - 53.209 (?) 
22.1.2009 8:28, zobrazeno: 31079x

Dobrý den - má prosím někdo zkušenosti s pěstováním této zeleniny? Je prý zdravá:-))

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 8.2.2009 12:35

Jako zelenina se využívá od 16. století. V posledním období je vyhledáván zejména diabetiky pro vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Kromě toho obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. Je to velmi zdravá a chutná zelenina, která se doporučuje jako doplňkový léčebný prostředek pro revmatiky. Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.

   
host - 128.44 (?), 8.2.2009 15:17

tkz to odněkud opsal. Jsem diabetik a že bych vyhledával černý kořen nějak nevidím.

Jinak zkušenost mám poměrně dávnou, kdy jsem to zkoušel pěstovat. Vyžaduje hluboce zpracované půdy,  aby kořen mohl narůst. Jinak jsou kořeny slabé. Blbě to klíčí, i když semena jsou velká. Plít, zalévat hnojit. Při sklizni je nutná opatrnost, kořeny jsou křehké a hluboko, stejně se přelámou. Na chuť si už nepamatuju, ale nic moc. Dá se použít do směsí zelenin a podobně. Je takový neutrální.

   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 102.148 (?), 31.7.2009 10:13

Před dvěma roky jsem si balíček semínek černého kořene koupila a zasadila. Měla jsem zřejmě velikánské štěstí, že některá semínka vyklíčila. Z balíčku mi vyrostlo asi dvanáct rostlinek. Už na podzim jsem několik černých kořenů sklidila a výborně jsme si na nich pochutnali. Zbylé černé kořeny jsem nechala na sklizeň v druhém roce po jejich odkvětu. Letos na jaře jsem koupila balíček semínek znovu a nevzešla z něj ani jedna rostlinka. Koupila jsem semínka znovu a v jiném obchodě a od jiné firmy, zase nevzešla ani jedna rostlinka. Vzdala jsem proto pro letošní rok pokusy o výsev černého kořene z kupovaných semínek.  Ovšem můj před dvěma roky zasazený černý kořen začal počátkem července kvést a kvítky opravdu krásně voněly po čokoládě. Semínka jsem ihned z odkvetlé rostliny zasypala hlínou a během několika dní vyklíčila všechna, snad celé stovky černých kořenů.  Podle této mé zkušenosti, milí zájemci o pěstování černého kořene, tudy asi vede cesta k vypěstování si rostlin černého kořene, aniž by došlo ke ztrátě jarní agrotechnické lhůty z důvodu nevyklíčení kupovaných semínek.  Rostlinky jsou již pěkné a do zimy ještě zmohutní a protože výborně a bez problémů přezimují, těším se na jejich sklizeň už v příštím roce. 

   
host - 143.205 (?), 31.7.2009 10:22

Černý kořen je opravdu skvělá zelenina, něco mezi petrželí a mrkví, stane se obča, že jej prodávají na trhu na podzim jako kořenovou petržel. Těžko to laik pozná od nově vyšlechtěných druhů korenové prtržele,  Ale je dobrý do kuchyně.

      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 31.7.2009 11:19

Jak už nějaký předřečník podotkl, vyžaduje to hluboce humozní půdu. Já to pěstuji ale ne každý rok a problémy s klíčivostí jsem nezaznamenal. Je to výtečná zelenina u nás podceněna a prý je dobá kormě jiného na mozek, tedy k obnově nebo růstu nebo k uchování mozkových buněk, no že bych něco na sobě pozoroval, to ne ale dieteticky doporučuji. Dopkonce když pod sněhem nebyl zámraz, tak jsem ještě kořen vyrýval.

         
host - 94.238 (?), 11.8.2009 15:23

A kdy sázíte ten černý kořen? Na jaře nebo na podzim? Někde píšou na jaře a někde na podzim, ale s tím, že pak vybíhá do květu. Po výsevu sklízíte kdy? Díky za odpověď, Míša

      
host - 174.166 (?), 31.7.2009 12:44

Něco mezi mrkví a petrželí? To bych tipovala spíš na pastinák.

         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 81.111 (?), 31.7.2009 13:18

Ani mrkev, ani petržel, natož pastinák. Nám chuť černého kořene připomíná čerstvé lískové oříšky .  Dokonce i když už je gratinovaný.

            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.74 (?), 31.7.2009 14:41

Černý kořen má trochu chuť lískových oříšků. Když jsem ho pěstoval, rozčilovalo mě, že při jeho zpracování jsem si vždy strašně zaneřádil ruce od jeho mléčné šťávy, která tím připomíná pampelišku. Asi k ní trochu geneticky patří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika