Jak zachránit kaktus

Husi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 26.51 (?) 
16.10.2015 23:11

Lído, dík za propagáciu mojej fotky a mojej kaktusárskej roboty wink,

K tej teplej vode... pokiaľ udržíte v tej vode ruku vy, tak kaktus to vydrží tiež. Čiže voda môže byť pomerne horúca (okolo 52- 53 st.C)

K prvému príspevku: Ja by som kaktus najprv vybral z kvetináča, očistil od substrátu korene, potom by bolo jasné, či sú zdravé (jasnej žltej farby) alebo odhnité. Ak odhnité, tak nasleduje to rezanie. Rezať ale treba dovtedy, kým rezná plocha nie je čistá zelená, čiže úplne zdravá. Inak hniloba bude pokračovať. Ešte čerstvú reznú ranu je možné namočiť do práškového zakoreňovača, ale nie je to podmienkou. Kaktus by som nechal vo vodorovnej polohe zaschnúť, dĺžka zasychania je podľa veľkosti reznej plochy, pri takto hrubom kaktuse, aj niekoľko týždňov, mesiac. Po zaschnutí reznej plochy treba ale kaktus postaviť zvislo buď do niečoho, aby rezná rana bola vo vzduchu, alebo postaviť na sucho do perlitu, alebo suchej rašeliny. Perlit je lepší. Tam môže stáť do tej jari. Na jar by som do toho perlitu cvrkol vody, dva - tri krát, podľa preschnutia. Po tomto čase, by už mal mať vyvynuté korienky a zasadil by som ho do suchého substrátu. Až po ďalšom týždni by som ho začal opatrne polievať.

Na obrázku je zrejme Oreocerus celsianus alebo niektorý podobný. Ten by mal zakoreniť. Treba si totiž uvedomiť, že nie každý kaktus takto zakorení, resp. nie u každého to ide ľahko.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz