Vážení přátelé, podíval bych se na problematiku rozmnožování buxusů z jiného úhlu. Rozmnožování řízky i hřížením jak je popsali předešlí přispěvatelé je vcelku nenáročné ale je třeba si položit několik otázek.:
1) Mám dostatek matečního materiálu na to abych jej mohl hřížit nebo řízkovat ? Dělám si tak trošku problém a mateční rostlina ztrácí , a to nejméně dočasně, na kráse.
2) Mám dost času na to zdržovat se pěstováním vlastních rostlin? Nechci například ten živý plot co nejdříve? Počítejte ztrátu dva roky.
3)Kolik těch rostlin vlastně potřebuji a mám na to dostatek místa ? Nebylo by veselejší pěstovat tam něco jiného ?
V dobách svého ranného mládí jsem si také rád všechno vyzkoušel a dokazoval si, že to dokáži "zadarmo" . Získal jsem tím jistě řadu zkušeností . Ta nejcennější zkušenost je ale ta, že je třeba zvážit priority. Na zahrádce není nikdy hotovo, nikdy není nic definitivní a vždy je třeba něco předělat. Snažím se množit především to co je jinak obtížně k získání nebo mi to přináší nové informace a poznatky. Buxus je jen o trpělivosti (je z počátku značně "váhavý" ) Z pěstitelského hlediska je to rostlina nezajímavá, to jí sice neubírá na kráse a možnostech např. při tvarování ale rozmnožování bych nechal zahradníkům. Rostlinky okolo 12cm se dají koupit za 20,- Kč a mám dva roky náskok , zachované původní(mateční) rostliny a volné místo na zahradě. Zdraví JP..