korejská jedle - zrezla a opadala
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 11.105 (?) 4.8.2007 16:40, zobrazeno: 31393x
V březnu tohoto roku jsme si koupili asi 40cm velkou jedličku v kontejneru a ihned ji přesadili do většího keramického kontejneru do substrátu pro jehličnany, včetně spodní drenáže z keramzitu a jednou jeho vrstvou na vrchu na zemině. Umístili jsme ji na balkóně na jižní stranu, slunce cca 7.30 do 15.30 (léto). Plně se rozvinuly pupeny a měla asi 5cm přírůstky. Do května jsme ji zalévali asi obden. A ve vedrech jsme zalévali denně a navíc rosili (vždy jen brzo ráno a večer, když na ni nešlo světlo). Přesto se nejdříve trochu ohnuly některé koncové větvičky. Pak začala reznout v místech odkud vyrostly letošní přírůstky a začaly opadávat i zelené jehličky. Po přihnojování hořkou solí se situace nijak nezlepšila a jedle usychala stále dál. Při vyjmutí zbědované rostlinky z kontejneru jsme nenašli nijak uschlé kořeny a substrát byl přiměřeně provlhlý. Poraďte, prosím, kde se stala chyba.
Předem díky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.97 (?), 5.8.2007 7:25
Stalo se mi to samé jako Vám. Jen jsem jí měla zasazenou v záhoně, na sluníčku byla také skoro celý den. Zalévaná byla obden. Škůdce jsem žádného neobjevila. Jen mi napadlo, jestli jí nevadilo zalévaní na větve a nechytla nějakou houbobou chorobu. Zatím se mi jí podařilo zachránit, ale má jen 2 zdravé větvičky tak nevím jestli dál přežije.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.196 (?), 15.8.2007 8:08
Co to způsobuje vám neporadím, ale co vím určitě, je to, že když postiženou část odstřihnete/odřežete až po zdravé zelené větve, tak nejpozději příští rok se objeví nové pupeny a chybějící terminál časem doroste. Já jsem musel před 3 lety odstřihnout horní 1/2 z 70-ti cm stromku a nyní se už stromek dostal na původní výšku a zdá se být v pořádku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.182 (?), 5.8.2007 9:21
Těžko takto posoudit. Zdá se, že jste udělali vše dobře. Jaké měla jedle kořeny při sázení? Je pravda, že letos byla abnormální vedra a že i takové dřeviny jako akát, který snáší sucho, stáčel listy. Může to být vedrem, přestože měla dostatek vláhy, možná jste ji měli přistínit stínovkou. Darask
|
|
 |
|
 |
 |
|
maxantovaj - (4), 15.8.2007 0:38
Dvě ze tří korejských jedlí, mi po po pěti letech začaly rezavět a opadávat. Třetí je netknutá, všechny tři na podobném místě. Neumím si to vysvětlit, může mi někdo poradit?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.182 (?), 16.8.2007 17:34
Korejské jedle jsou citlivější na sucho. Měly všechny stejně dost závlahy? Není ta jedna přistíněnější? Nebyly kropeny za veder a nedošlo k zapaření? Napadení škůdci - mšice, puklice? Z praxe vím letos o zcela zlikvidovaném stříbrném smrku mšicemi. Může tam být mnoho faktorů. Zkusit se píď po pídi dopídit čím asi... Darask
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.152 (?), 18.8.2007 10:07
Díky, za odpověď, je pravda, že ta zdravá není celý den vystavená sluníčku, je v polostínu za altánem a na ty dvě pere slunce celý den. Přeji hezký den.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.150 (?), 16.9.2007 9:49
Máme taky jedličku korejskou picolo. Byla krásně zelená, v červnu nasadila krásné přírůstky. Zřejmě se sluníčkem přírůstky spálily, na polovinu zhnědly a opadaly. Tak jsem je ostřihala a dala jedličku do stínu, mezi thuje, máme ji v květináči. Nyní začala rezavět odspodu, vrchní větvičky jsou zelené, ale prakticky celý spodek je rezavý. Žádného škůdce jsem na ní nenašla. Půdu má vlhkou, pravidelně zaléváme. Vůbec si nevím rady co s tím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.249 (?), 8.11.2007 15:19
Přátelé, mně v letošním horku odešly i rostliny pod zálivkou, co byly na slunci a to jsem z oboru, země byla popukaná, že by jeden ztratil na zahradě malou lopatku ... Dalibor
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.161 (?), 19.10.2009 20:24
I já mám jedli korejskou, dostala jsem ji maličkou, dnes má výšku asi 3 metry, je krásná. Má raní slunce, jinak stín a zalévám ji párkrát do roka.
Lidka.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|