Milá Magdo, asi Vás nepotěším tím, co Vám teď sdělím, ale patrně jste (jako mnoho ostatních) naletěla na neserióznost obchodníků. Také jsem před vánocemi stál v Baumaxu před nádhernými kanadskými jedlemi v květináči. Těsně než jsem si dal tu vybranou do vozíku, podařilo se nějaké paní jeden ze stromků převrhnout tak, že se obsah květináče vysypal a stromek vypadl. Málem jsem oněměl úžasem. Jedlička dole končila čtyřmi, asi 5 cm dlouhými pahýly (kořeny - ha ha ha), bez jediného vlasového kořínku, což si myslím, že je pro zhruba metrový, stálezelený strom, žalostně málo. Takto ošetřený by měl problém s ujmutím i ovocný stromek. Okamžitě jsem popotáhl za můj vybraný stromek a hádejte. Némlich to samé. Udělal jsem ještě několik sond se stejným výsledkem. Kdyby byly ty stromky uřezané těsně nad zemí a zapíchnuté do květináče, vyšlo by to, myslím, úplně nastejno. Odešel jsem s prázdnou a v duchu litoval ty krásné jedličky bez šance na přežití a i ty oklamané zákazníky.
Jinak - kanadská jedle je velmi vhodná jako živý vánoční stromek za předpokladu dodržení režimu přesumu ze zimy do tepla a pak zpět, ale o tom je všude dostatek informací.
Stoprocentně souhlasím i s příspěvkem pisatele JP. níže.
Letos si hodlám pořídit zmiňovaný stromek, ale orátím se na nějaké, nejlépe lesnické, zahradniství. Navíc ve vegetační době lze jasně rozeznat prospereitu rostliny. F.H..