Borovice Pinie

host - 165.35 (?) 
4.8.2008 19:00, zobrazeno: 50308x

Má někdo zkušenosti s pěstováním u nás? Mám semenáčky, lze je dát ven, či jen doma? Pokud nikdo neporadí, tak to risknu půl na půl a děj se vůle boží. Díky všem.

host - 5.16 (?), 4.8.2008 20:14

Teď je ven klidně dejte, ale než přijde mráz, musí dovnitř, pinie není mrazuvzdorná. Pěstujte je v nádobě a na zimu je schovávejte.

host - 158.118 (?), 7.8.2008 15:19

Ano, borovice pinie - Pinus pinea - na naše zimy opravdu není stavěná. S největší pravděpodobností spíše dříve, než později, zmrzne. Možná někde na extrémně chráněném stanovišti by mírnější zimy přežila, ale moc šancí jí nedávám. Josef.

host - 178.175 (?), 7.8.2008 20:17

příběh o pinii - koupil jsem před 6 lety asi 6 letý semenáč v Praze v botanické zahradě Na slupi s tím, že mi samozřejmě říkali o její mizerné zimovzdornosti a pokud příjde větší mráz je s ní konec.

Odjela tedy se mnou do Ostravy a zde byla pěl let odložená v polozapuštěném květináči celé sezóny v zemi - nutno říct v dosti zastíněném místě spolu s torejemi, tsugami apod. (zde čekají rostliny na budoucí konečné zasazení do mé zahrady). Musím se přiznat, že jsem ani nevěřil, že přežije první zimu - po první zimě 50% omrznutí další zimy, už ale v absolutní pohodě včetně u nás kruté zimy 2006   naměřil jsem          až -28C.  Letos na jaře šla na přesazení na konečné místo - v součastnosti má okolo 2,5 m -  přejme ji ať co nejdéle vydrží - v současné době ji ze západní strany chrání dřevěný plot a časem z boku cedrus libani a picea glehnii.  Je to zatím borovice z nejteplejší oblasti, kterou mám nepočítám-li pinus pinaster a v budoucnosti taiwanské borovice.

host - 76.122 (?), 7.8.2008 21:29
pinus pinaster je pinie.

host - 158.118 (?), 8.8.2008 13:27

Pinie není Pinus pinaster, ale Pinus pinea. Pokud se nepletu - Pinus pinaster má české jméno borovice hvězdovitá (a snad je odolnější, ale to bych tvrdil něco, co jsem neověřil a ani si nyní nemohu vyhledat). Josef. 

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 8.8.2008 9:14

Ten můj semenáč je pouze 3-letý a je tu mraz.kotlina. Také experimentuji, jako asi většina, ale třeba sekvoj mi zmrzla a obráží asi 5 výhonky odspodu, takže je to křovíčko. Nerada bych, aby takto dopadla i pinie. Dávám letos i araucarii, ta je též 3-letá, asi 28cm, zkusím to vše nějak super zazimovat a uvidím. V Praze ve dvoře mají také pinii volně, ale tam je to teplejší a dost chráněné. Děkuji.

host - 65.67 (?), 15.8.2008 12:52

S příspěvkem o borovici pinii jsem dlouho váhal, neboť můj příspěvek se obsahově dosti shoduje s příspěvkem uvedeným výše. Tedy: Znám na okraji Ostravy zahradu, kde třetím rokem roste pinie z Řecka, je "vysoká" cca 50 cm. Poslední dvě zimy nebyly tady zrovna moc kruté, mrzlo jen tak do - 10°C a to krátce. Nicméně zima 2005/2006, krutá byla a borovice přežila. Co jí pomohlo přežít nevím. Snad sněhová pokrývka, která byla cca a 60cm. Mohu potvrdit, že tady panovaly mrazy až zmíněných - 28°C a to v několika vícedenních cyklech.     Tato borovice se dá nahradit v našich zeměpisných výškách borovicí pinus umbraculifera, která bude ale o poznání nižší.

Rena - (16) - 208.18 (?), 3.6.2009 8:06

Pane Martine, já jsem Pinii na jaře 2008 koupila u pana Havlise ve Chumci u Krumlova, měla cca 1m. Zimu přezimovala v kontajneru, ve kterém jsem ji koupila, pod střechou, ovšem venku, spolu s Araukárií (cca 0,5 bm).  Nejnišší naměřená teplota v lednu 2009 - 20,5 °C, ale pouze jednu noc. Jinak v lednu noční teploty klesaly k -17°C. Kontajnery jsem před příchodem mrazů obalila silnou netkanou textílií a oba stromky přežily pouze s lehce omrznutými jehličkami a dnes už jsou sazené do zahrady na plné slunce a krásně přirůstají. Ti Pinii už pan Havlis na svých stránkách letos už nanabízí, ale třeba Vám ji po tel. domluvě obstará.  Renata 

host - 165.35 (?), 3.6.2009 18:40

Zdravím, já mám pinie ze semínek, celkem dobře klíčí, už je mám 2 roky, přezimuji tedy za oknem. Za rok narostou 20cm semenáčky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz