Založenie 2. poschodia konárov
|
|
|
|
 |
 |
|
Faguso - (6) - 242.157 (?) 23.3.2022 18:07, zobrazeno: 1100x
Ahojte,
rád by som poprosil o radu skúsenejších ovocinárov. Mám stromčeky na vyšších podpníkoch ako napr. A2 alebo myroblán. Stromčeky majú 3 - 4 roky (700 m. n. m.). Rád by som sa opýtal, ako by malo vyzerať 1. poschodie kostrových konárov, aby som sa púšťal do zakladania 2. poschodia konárov. Zjednodušene povedané, kedy uvažovať o zakladaní 2. poschodia?
Keď ešte nemám poriadne založené 1. poschodie, mám počas prvých rokov vyššie konáre odstraňovať?
Podobnú otázku by som mal aj k menším stromčekom, napr. na M26 alebo dulách. Keď ešte nemám poriadné kostrové konáre, tak odstraňovať konáre nad nimi alebo čo robiť s novými letorastami, ktoré rastú nad kostrovými konármi?
Ďakujem za rady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 24.3.2022 6:13
Ve Vámi uvedeném věku se lze pustit do zapěstování dalšího patra-pater. Je takové prověřené pravidlo-spodní, starší větve držte-nechejte delší, horní, mladší zase kratší. Potom se budou patra různého věku vyvíjet-sílit současně a správným tempem. P.S.:Co myslíte slovy-poriadne založené? SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Faguso - (6) - 243.185 (?), 24.3.2022 15:56
Ďakujem za reakciu. "Poriadne založené" som myslel tak, že 1. poschodie by malo mať určité parametre, napr. kostrové konáre majú 1 m, určitú hrúbku alebo potrebné rozkonárenie.
Čiže napr. ak 1. poschodie nemá ani 1 meter, tak čo robiť s letorastami, ktoré vyrastajú z terminála nad kostrovými konármi. Napr. 20 - 30 cm nad kostrovými konármi. Majú sa tie letorasty odstráňovať alebo ponechať na nejaký účel?
Ak by sa mali odstráňovať tak ideálne hneď počas vegetácie, keď začnú vyrastať alebo až o rok počas zimného rezu?
A ešte by som mal jednu otázočku, čo odporúčate robiť s letorastami na kostrových konároch, ktoré rastú priamo nahor. Doteraz som ich odstráňoval hneď ako začali rásť smerom nahor. Robil som správne alebo by ste odporúčali ich ponechať a zbaviť sa ich až neskôr?
Ďakujem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.195 (?), 24.3.2022 21:26
Letorosty na terminálu, pokud jsou slabší, můžete nechat, nebo zastřihnout cca za třetím listem (je to listová plocha - čím víc jí stromek má, tím lépe roste), navíc na nich často bývají i plody. Pokud by rostly moc bujně, není problém je odstranit později.
Pokud rostou na větvích letorosty směrem nahoru, sestřihuji je při jarním řezu "na patku"(tj. mezi větevním kroužkem a prvním listovým pupenem na výhonu necháte na hlavní větvi špalíček asi 0,5cm), vytváří se z něj většinou plodonosný obrost.
O zakládání 2.patra se u běžných podnoží říká, že se zakládá, když 1.patro začne plodit. Ale předpokládám, že to asi neplatí u stromků na vzrůstných podnožích, které máte vy. Na nich, pokud vím, nastupují stromky do plodnosti později.
Snad se vám ozve někdo, kdo má s těmito podnožemi zkušenosti. V každém případě by v době založení dalšího patra mělo být to první dostatečně pevné a silné (ne jen slabé proutky). Ale on si většinou o to řekne stromek sám svým růstem. Hlavně je potřeba neustále udržovat větve spodního patra delší a horního kratší.
Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Faguso - (6) - 246.174 (?), 26.3.2022 7:52
Ďakujem za rady.
Spomínate, že pokiaľ rastú letorasty smerom nahor, tak ich pri jarnom reze striháte "na patku". To znamená, že tie letorasty, ktoré rastú smerom nahor nechávate rásť celú sezónu a následne ich zrežete "na patku" až na ďalší rok alebo už ich skrátiťe počas vegetačného obdobia?
Taktiež píšete, že "letorosty na terminálu, pokud jsou slabší, můžete nechat, nebo zastřihnout cca za třetím listem". Strihať to už počast daného vegetačného obdobia alebo až na o rok počas zimného/jarného rezu?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.195 (?), 26.3.2022 11:44
Když během roku vyrazí, nechávám růst, stříhám až zjara. Ono čím má stromek během sezóny více listů, o to lépe roste. I když asi částečné zkrácení, pokud jsou moc dlouhé, by nevadilo. Jestli to dělám správně, nevím, ale stromkům i mně to vyhovuje, ještě si nestěžovaly , rostou i plodí dobře. Jabloně mám většinou na M7 a MM106 - středně vzrůstné podnože.
V létě jsem jen na starších stromech vylamovala vlky, ale teď už tam staré stromy nemám (vlky to chce opravdu za zelena vylamovat. protože pokud se ustřihnou, jen vyrostou víc a ve větším množství).
Lída
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|