Wagenerovo - neplodí

jirkakuta - (13) - 132.67 (?) 
19.1.2022 10:23, zobrazeno: 1181x

Na podzim 2013 jsem zasadil jabloň Wagenerovo na podnoži A2 z obchodu prodejstromku.cz. Strom roste a většinou i kvete hezky, ale za celou dobu měl pouze asi 4 plody (po dvou v roce 2018 a v roce 2019). Je takový stav normální a mám být pouze trpělivý? Doporučili byste případně alespoň část stroumu přeroubovat? Jakou zimní odrůdu byste případně doporučili? Zatím mám předvybraný TOPAZ, ale nemohu sehnat rouby.

Předem děkuji za jakékoli reakce.

J. Kutílek

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 43.60 (?), 19.1.2022 11:15

Hezky kvete a má 2 plody. Nepoškozuje květy škůdce květopas jablečný? 

jirkakuta - (13) - 132.67 (?), 19.1.2022 11:32

Ostatních 7 jabloní v zahradě problém nemá. Nejdříve jsem si myslel, že počátenční nepolození je problém vysokokmenné podnože, ale 9 let už je mi podezřelé.

JK

host - 91.196 (?), 19.1.2022 12:14

Kolik plodů má průběžně-tj.od květu do úplného konce růstuplodů? Kdy a proč nastává propad-či snad děláte probírku, trpí na obaleče, půda pod tou konkr.jabloní je v jakém stavu, hnojíte čím a v jakých dávkách, časech, stříkáte-li, tak čím, proti čemu, kvete současně s vhodnými odrůdami v blízkosti, zavčelenost je dostatečná...cool? SPCH

jirkakuta - (13) - 132.67 (?), 19.1.2022 12:46

Plody se právě buď vůbec nevytvoří, nebo jich je třeba jen 5 a ty obratem opadají. Strom je vitální a kromě mravenců a mšic jsem si žádných škůdců nevšiml. Na jaře stříkám nějakým standardním potřikem proti savým škůdcům s trochou wuxalu. Hnojím lehce cereritem. Aktivitu včel jsem nějak zvlášť nezkoumal. Z ostatních odrůd na zahradě kvete nejpozději.

JK

host - 60.91 (?), 19.1.2022 15:25

Za tím opadem může být pilatka jablečná. Kontroloval jste ty opadané plůdky? 

host - 81.144 (?), 19.1.2022 13:26
Podobnou záhadu jsem řešil u části švestek Toptaste. Všechny květly jako o život, ale některé pak zůstaly téměř prázdné. Stejná poloha, stejná péče, stejná podnož... čím to bylo nevím. Před lety jsem vysadil cca. 10 jabloní zakopených ve školce na A2 a oddálení plodnosti jsem zaznamenal v porovnání s ostatními odrůdami u Biogolden. A jedna odrůda na ní nechtěla vůbec vytvářet větší korunku, i když plodila jako o život, ale název si bohužel nepamatuju. Na ostatních stromech byly ale sklizně pěkné. Jak je to nyní nevím, už to ovoce tam nesklízím.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika