Výchovný rez - pomoc začiatočníkom
|
|
|
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 167.218 (?) 11.1.2018 7:29
Ahojte,
dakujem za rady.
Aky ma Jana habitus? Prve rozkonarenie sa mi zda nejak nizko...
vyviazanie o konar - samozrejme docasne riesenie, ten konar som planoval dat prec
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 167.218 (?), 11.1.2018 7:29
Ahojte,
dakujem za rady.
Aky ma Jana habitus? Prve rozkonarenie sa mi zda nejak nizko...
vyviazanie o konar - samozrejme docasne riesenie, ten konar som planoval dat prec
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.5 (?), 30.3.2018 20:59
Nielen výchovný, ale aj UDRŽIAVACÍ REZ v období plnej rodivosti stromov má svoj význam. Hrušky na semenáčových podpníkoch dosahujú nielen veľké rozmery, ale majú aj tendenciu vytvárať zahusťujúce nové výhonky najmä v hornej časti koruny. Ich ponechanie bez zásahu redukuje prístup svetla a prevzdušnenie korún, dôsledkom čoho je postupná tvorba čoraz brakovitejších plodov a tiež väčšia šanca pre hubové choroby. Na fotkách sú stromy hrušiek Williamsova, Clappova a Lucasova pred rezom a po reze, všetky na semenáčovom podpníku. Výška stromov je od 4,5 do 5,5 metra. Takýto rez je už časovo (a niekedy aj fyzicky) náročnejší, občas aj trochu nebezpečný, ale jeho benefit pre kvalitu úrody je nepopierateľný. IH
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.19 (?), 15.1.2018 9:09
dobrý den,
žádám o radu jak zkrotit jablon pidi. Letos na podzim jsem vysadil malou stenu sloupovitych jabloni (moonlight, redspring..) celkem 4ks, jedna se o proutky 50-70cm, u nich se budu snazit pri pestovani drzet bocni obrost na 20cm max.
Ale jedna jablon odruda Pidi je znacne rozvetvena a neudrzovana, vypada to jako kdyby zivorila ve skolce ci prodejce 2-3 roky, viz foto, podnož neznama.
Tedy co s ni? Moje reseni je vsechen obrost uriznout na vetevni krouzek a nechat terminal az znacne krivy rust dal, mozna se pokusit o vyvazani a castecne narovnani terminalu.
Pak mne napadlo udelat z toho obrostu par patek (5-10cm) a nechat na tom neco zivorit, ale jelikoz mam nulovou zkusenost s temito sloupy, tak prosim o pomoc jak tuto jablunku zkrotit.
|
|
|
|
|
|
|
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 9.4.2018 19:36
Prosím o posouzení, zda je POVÝSADBOVÝ (teď na jaře) řez této Rubinoly v pořádku, případně, co a jak opravit. Podnož MM106, polokmen. Děkuji za rady. Štěpán
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.174 (?), 21.1.2018 7:37
Mate pravdu, oproti ostatním sloupům má jiný charakter rustu. Mám se tedy pokusit o kotlovitou korunku? Tedy seříznu ty kosterní větve a budu se snažit roztáhnout korunku do stran.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.80 (?), 3.2.2018 12:11
Zdravím,
chtěl bych využít tohoto tématu a připojit dotaz. Mám druhým rokem vysazné tři jaderničky na A2, chci zapěstovat na vysokokmeny.
Vůbec nevím co jsem loni dělal, ale mám z nich takové smetáčky. Nedokážu říct jestli to bylo střihem, ale prostě se mi zdá, že měly malé přírůstky. V literatuře jsem četl, že u stromy s malými přírůstky by se střih nemusel provádět vůbec, je tomu tak? Nebo je mám na jaro zkusit zakrátit a doufat, že vyrazí?
Boční větve mají něco mezi 10-20cm.
Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|