Výběr odrůd

host - 163.1 (?) 
29.9.2024 16:06, zobrazeno: 1393x

Dobrý den,

prosím o pomoc a rady ohledně výběru odrůd různého ovoce.  Znalosti mám minimální až téměř žádné.

Chtěl bych si vysadit jabloně, švestku, třešeň, hrušeň i k uskladnění, broskvoň a meruňku.

U zimních jabloní přemýšlím o 2 různých kusech z: Topaz, Fuji, Admirál a Rajka, Red Chief. Opál se prý neprodává.    Dále o 1 ks ČK nebo 2 sloupcovitých, ale hodně ranných -tam nevím vůbec.   Důležité pro mě je, aby se nemuselo chemicky ošetřovat a také snadný řez či celková starost o stromy, neboť bych nerad svými neznalostmi stromkům škodil.  U broskvoní možná Redhaven?? A u ostatních nevím vůbec co by bylo vhodné do sucha  (Mělnicko).  Všechny stromky asi ideálně jako čtvrtkmeny, případně zákrsky.  Moc děkuji za odpověď. J. Skočdopole

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 248.148 (?), 29.9.2024 20:37

Bylo by dobré napsat, jakou máte půdu, jestli jsou poblíž v okolí i jiné zahrádky (kvůli opylování - třešně a hrušně většinou nejsou samosprašné = potřebují v okolí jinou odrůdu).

Sloupovité stromky bych moc nedoporučovala, pokud to není nutné - úroda malá (fotky v katalozích jsou fotomontáže) a problematický řez. Jinak pod čtvrtkmeny podjedete sekačkou, pod zákrsky ne. Osobně mám podle pěšiny v řadě zákrsky a v trávníku čtvrtkmeny.                                                                      Lída           

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 248.148 (?), 30.9.2024 21:01

Chtělo by to upřesnit - jakou máte půdu, jestli jsou ov.stromy i v okolí (třešně a hrušně jsou většinou cizosprašné = potřebují opylovače. Sloupovité bych nevolila - malá úroda, fotky v katalozích jsou fotomontáže. U topazu je snad už rezistence prolomená (tady o tom psali), takže už doporučují postřiky. Jinak osobně mám čtvrtkmeny tam, kde potřebuji pod nimi projet sekačkou, u pěšiny zákrsky.

Rajka je dobrá a dlouho vydrží, stejně tak žlutý Goldstar. Pokud chcete hrušeň, budete ji muset stříkat proti rzi hrušňové, je tím promořená celá republika, ale stříká se na počátku květu a při dokvétání, takže na plody ne. Jinak zajde. Stejně tak broskvoně - kadeřavost, někde i meruňky na monilii - ale ani u těch se nestříká na plody, takže sice chráníte strom, ale chemii nejíte...           Lída

host - 163.1 (?), 5.10.2024 16:10

Půda cca 50cm hlína pak písek. V okolí je jedna či dvě třešně, broskvoň, jabloně, hrušně nikoliv.  Dobrá, děkuji za zájem a rady. Sloupovité vynechám. Ještě jednou děkuji. Skočdopole

host - 91.196 (?), 5.10.2024 17:52

No, pokud je to hlínacool, tak to máte blbé. A jestli je v blízkém okolí ov.stromů poskrovnu, pokuste se své sestavit z odrůd, které vzájemně stran opylení štymují, SPCH.

host - 248.134 (?), 5.10.2024 19:16

Zdravím - no myslím si, že pán nemyslel vysloveně "hlínu", když má dole písek...

Ale k věci - ta Redhaven je má oblíbená - klasická odrůda, je samosprašná, hodí se na všechno. wink.

Třešeň - jelikož asi nevíte, které odrůdy jsou v okolí, tak by to chtělo také nějakou samosprašnou - teď už jich je v nabídkách školek víc, než kdysi.

Jabloně - pokud jich tam budete mít víc, lze předpokládat, že se mezi nimi nějaký opylovač najde. Ohledně výběru odrůd je možnost buď ochutnat (třeba u sousedů) a volit podle toho, nebo vybírat podle popisu. Každému chutná něco jiného. Sama mám z letních Mio (předtím jsem měla Průsvitné ="skleňák"), z podzimních Matčino, Hornokrajský malináč a zimní Rajku, Ligol, Goldstar a Wagenerovo.

Ale co mi tam ve stromcích chybí, je švestka cheeky - taková Hanita není vůbec špatná...

ps - z uvedených stromků používám postřiky jen na tu broskev - proti kadeřavosti.

host - 248.134 (?), 5.10.2024 19:17

ps - zapomněla jsem se podepsat - - - Lída

host - 91.196 (?), 6.10.2024 7:33

S hlínou v zájmu edukace-trošku jako provokace, zvedám pro to hlascheeky! Používám rád správné termity, pro dobrou věc nehledím na holínky, dávám tomu časwink. Pan Skočdopole přišel s námi na led, snad se naučí překládat, už zvládá první obloučky, sadu zdar,  SPCH.

host - 88.134 (?), 6.10.2024 8:15

Místo napadání a zesměšňování člověka, který si přišel pro radu, zkuste se raději zamyslet, jestli tím nezesměšníte sami sebe. Hlína je totiž přesně to, v čem pěstujete ovoce a zeleninu. Příště si tu trapnou komedii můžete odpustit.

"Hlína je z geologického hlediska soudržná zemina (nezpevněná hornina), která se skládá z částic různé velikosti, vždy však menších než 2 milimetry.
Složení hlíny

Hlína obsahuje všechny tři složky rozlišované při popisu sedimentárních hornin:

písek – nezpevněný sediment o velikosti zrna mezi 0,05 – 2 mm
    prach – nezpevněný sediment o velikosti zrn mezi 0,006(2) – 0,05 mm (používá se také termín silt)
    jíl – zrna velikosti pod 0,006 mm
    humus - Odumřelé zbytky těl malých živočichů (brouků), a rostlin (převážně kořínky)
    voda

Podle převahy některé z těchto složek rozlišujeme hlíny písčité, prachovité a jílovité."

host - 91.196 (?), 6.10.2024 8:39

Sto lidí, sto chutí, já rád humus, ale ten půdní, kafe z porcelánu-zpracované hlíny... SPCH.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika