Sezóna 2018 a zimní odrůdy



Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 227.153 (?)
19.10.2018 22:19

Kupoval som Idared, červený je z vetší části, nekteré co byli ve stínu ostali zelené, nekterý rok mel málo šťávy ale tvrdý moc nebyl, ted jsem ho zaléval vodou.Že by to nebyl Idared, doufám že jo. Loni nebylo nic byl mráz, hodne vyrostl a ješte loni v červenci jsem zakrátil všechny výhonky nad 30cm o 10-15cm ,.ted taky i když mel hodne plodu tak vyrostl 40-50cm ale už jsem ho v lete nezakracoval a nevím jestli na jar budu, stromek bude mít asi 15let.

Má takovou vyrovnanú chuť, ani tak, ani tak, jen je dobrý. Zelené jsou taky dobré ale odležené ješte lepší-sladší, už ted se dají jíst, už asi tri týdny deláme taky štrúdlu z poškozených jablek a pouštejí dost vody ale surové jsou dobré taky, zatým nejlepší jablko co jsme meli na zahrade.Rubín nic moc, Denár taky, Ontárie též, jedine James Griwe se snímu mohl porovnávat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 7.80 (?), 19.10.2018 20:58

Práve že ta chuť mi vyhovuje, má taky hodne šťávy. Ani Rubín nebyl tak dobrý ani Denár a Ontário už vubec ne. Idared domácí mám na mysli ne ten z Tesca. Je to dost mekké jabko na zakousnutí a vubec nehnije.

Jak vy konzumujete jabka, hrušky,loupete je, já jo, kdysi jsme jedli se šupou ale ted je šoupeme.

            
host - 168.103 (?), 19.10.2018 21:18

starý dobrý Jonathan se letos nádherně vybarvil. Walter


            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 19.10.2018 21:37

Práve že ta chuť mi vyhovuje, má taky hodne šťávy.... Je to dost mekké jabko na zakousnutí...

Jste si, pane Janst, jistý, že pěstujete Idared? Já mu m.j. vyčítám, že je tvrdý a má málo šťávy.

               
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 227.153 (?), 19.10.2018 22:19

Kupoval som Idared, červený je z vetší části, nekteré co byli ve stínu ostali zelené, nekterý rok mel málo šťávy ale tvrdý moc nebyl, ted jsem ho zaléval vodou.Že by to nebyl Idared, doufám že jo. Loni nebylo nic byl mráz, hodne vyrostl a ješte loni v červenci jsem zakrátil všechny výhonky nad 30cm o 10-15cm ,.ted taky i když mel hodne plodu tak vyrostl 40-50cm ale už jsem ho v lete nezakracoval a nevím jestli na jar budu, stromek bude mít asi 15let.

Má takovou vyrovnanú chuť, ani tak, ani tak, jen je dobrý. Zelené jsou taky dobré ale odležené ješte lepší-sladší, už ted se dají jíst, už asi tri týdny deláme taky štrúdlu z poškozených jablek a pouštejí dost vody ale surové jsou dobré taky, zatým nejlepší jablko co jsme meli na zahrade.Rubín nic moc, Denár taky, Ontárie též, jedine James Griwe se snímu mohl porovnávat.

                  
host - 199.250 (?), 19.10.2018 23:38

Moc se mne nezdá, že by se jednalo o Idared. Ten by se ještě neměl být dobře poživatelný. Kdyby bylo foto.

                     
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (146) - 167.66 (?), 20.10.2018 8:44

Také se mi to na idared nezdá. Já míval sad s cca 50 stromy, hodně mi tam úřadovali lupiči, přijížděli s dodávkou a brali to ve velkém, ale idared vždycky zůstal netknutý. Rozhodně bych neřekl, že je sladký a šťavnatý...

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 20.10.2018 12:09

Já taky nedám na Idared dopustit. Musí pořádně vyzrát. Na rezistentech mně někdy vadí prapodivné příchutě nebo ostré kyseliny. Zvláštní ovocnou chuť má třeba Luna, z Ariwy cítím hořké mandle, ostře kyselý je Shalimar nebo Topaz. Karmína je taky navoněná. Ale tím neříkám, že jsou špatné. Prostě mají vocas. Podobně to bylo i s révou. První odolnější odrůdy takyměly vocas.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 20.10.2018 14:48

První rezistenty skutečně měly vocas - Jolana, Prima, Karmen, Jonalord, říkal jsem tomu "pachuť po planém jablku" (jehož geny doslaly).  Ty dnešní rezistenty mají spíš charakter, či buket. Podobně jako u révy třeba Hibernal, jehož aroma už není vocasem chorvata.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 20.10.2018 19:47

Proti Idaredu nic nemám. Zatím nejlepší chuť této odrůdy jsem objevil před pár lety u plodů z neudržovaného sadu v Nových Mlýnech. Výborné.

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 20.10.2018 20:45
Idaredy mám dva, byly vysazeny nezávisle a každý je trochu jiný. Jeden má větší a vybarvenější plody, možná i chutnější. Už jsem ho i narouboval jinam. Pak mám mutaci Idaredu Najdared. Stromek je vysazený v suché navážce (byl tam někdy složený písek a stavební bordel), takže moc neprosperuje a letos jsem mu žádné plody proto nenechal. Měl trochu vloni, ale žádné překvapení to nebylo. A pak mám mutaci Idaredest. Zítra ho za denního světla vyfotím. Má tmavěčervenou, sytou barvu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika