Řez ovocných stromů
|
|
|
|
 |
 |
|
Alenka2 - (7) - 228.139 (?) 2.3.2019 14:28
Dobrý den, uděláme tedy nízkou korunu podle Foto1. Můžete mi tedy poradit jak stromek ostříhat? A mám ho nějak srovnat pomocí další opěry na druhou stranu? Srovná se trochu? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Alenka2 - (7) - 228.139 (?), 2.3.2019 16:02
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mirek P - (12) - 88.231 (?), 10.1.2019 8:30
Je to cesta. Ale je dost pracná. Při velkém množství stromů časově náročná. Já uplatňuji jinou metódu. Po období výchovného řezu u odrůd, plodících na dlouhém dřevě / Rubinola, Rubín a jeho mutace.../ zásadně nezakracuji jednoleté výhony. Koncový pupen je květní, ve druhém roce na konci zaplodí. Pod tíhou plodu se ohne. Z konce výhonu narostou dva kratší letorosty, opět s květními pupeny na konci. Vlivem ohybu výhonů během několika let vyholená část zpětně obroste plodonosným obrostem. Je pravda, že v prvních létech strom není moc fotogenicky, má spostu svěšených větví. Ale po prorostení plodonosných výhonků na vyholeném dřevě vezmu nůžky a při předjarním řezu celou převisající větev zakrátím za vhodný výhon. Opět na něm zásadně nezakracuji koncový květní pupen. Plodnost je velice slušná, se spoustou krátkých plodonošů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.238 (?), 10.1.2019 10:34
Pokusil jste se, Marku, aplikovart na jabloni něco jako Šittův řez meruněk. Nevím, jestli byl neúspěch zaviněn špatným načasováním řezu. Spíš si myslím, že tento řez není pro jabloně úplně ideální, hlavně proto, že jabloně povětšinou nekvetou na jednoletém dřevě, takže takový řez nevede k větší násadě květů (u meruněk postupně nakvétajících). Navíc je to dost pracné a i kdybyste řez načasoval lépe, stromek jen zahustíte předčasným obrostem.
Na jabloních s rubínovým růstem používám řez, který přesně popsal Mirek P. On je totiž velmi jednoduchý. U zapěstovaného stromku se v podstatě jedná o pouhý každoroční jemný průklest, který zabere jen několik minut. Lze říci, že když na jaře řežu dospělý strom Bohemie, ani jednou nepřestřihnu jednoletý letorost. Buď jej celý odstraním nebo řežu starší (většinou svěšené či zahušťující) dřevo, vždy v místě rozvětvení, aby nezůstávaly pahýly. Tak, jak mi v minulostim připadal Rubín náročný na řez, dnes mohu říci, že je s ním nejmíň práce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mirek P - (12) - 88.231 (?), 10.1.2019 11:17
MUDr. Miloš Vysloužil mi mluví z duše. Stručně vystihl podstatu. Já osobně se Marku domnívám, že polovina června na zakracování letorostu u Rubinoly či Rubínu je brzy. Z probuzeného očka stačí do konce vegetace narůst ještě silný výhon nebo dva. pokud nutně chcete v létě zakracovat výhony, posuňte termín řezu o měsíc později. Přírustky nebudou takové. Je otázka, jestli budou zakončeny květním pupenem. nemám s tím zkušenosti.Něco jiného je u jiných odrůd. Tam časný termín řezu je nutný pro diferenciaci květných pupenů. Zkuste to, co radí Miloš Vysloužil. Samozřejmně výsledek se neprojeví již následující rok. Musíte být tak tři roky trpělivý. Přikládám foto výsadby většinou odrůdy Bohemia v květu, kde není prováděn letní řez. Rozhodně se nedá říct, že by tam nebylo dostatek generativních orgánů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |