Přesazování jabloní
|
|
|
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?) 9.9.2018 10:09
P: Vec názoru. To že ide o stromčeky pôvodne sadené na jar tohto roku považujem práve za rizikový faktor, zhoršujúci prognózu. Mladý stromček utrpí v krátkom slede dva šoky za sebou, a čaká ho prvá zima v živote. Od jari sa už nejaké jemné korienky vytvorili, prísť o ne resp.ich poškodiť by som považoval za zbytočný luxus. Práve v takomto prípade by som ten ochranný bal zeminy riešil ešte dôkladnejšie, než napríklad u 2-3 ročného stromku. K tomu odlisteniu: pri malom stromčeku jeho odlistenie nie je problém, za absolútne nevyhnutné by som to ale nepovažoval (niektoré stromy sa zbavia listov až v januári, ale to neznamená že by už neboli v dormancii). IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
karelka - Bronzový Zahrádkář (72) - 215.110 (?), 26.2.2019 18:40
Ivan Hlavatý, tak já si přesně rok zasazení nepamatuji, jen odhaduji, ale o moc to rozdílné nebude, u nás je totiž skoro vrchovina(Zruč nad Sázavou)a to co vyroste jinde za rok, u nás trvá dva.Z tohoto důvodu také opouštím tyto podnože MM-106, dříve jsem zkoušel i M-9 ale to byl úplný propadák.Zkrátka se vracím k podnožím jako míval můj otec, A-2, M-1a stříhat... Ten stromek včera přesazený jistě zakrátím, to vyfocené je jen loňské zakrácení, tělo má v 0,5m výšce 9 cm průměr a v mládí prodělal dost silný okus od zajíce...
děkuji za reakci, Karel.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|