Prebierka plodov
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.1 (?), 20.6.2017 20:25, zobrazeno: 29474x
Prebierka - činnosť veľmi potrebná (nielen pri jabloniach), ale aj veľmi otravná a neatraktívna. Je to asi jediná činnosť v záhrade, kedy tak trochu ľutujem že som sa na to záhradkárčenie dal 😃. Skrátka spôsob ako "príjemne" stráviť víkend...(foto 1,2 - a to ešte zďaleka nie je všetko). Na druhej strane - sú aj také záhrady kde nie je čo preberať, tak sa nerúhajme. Tento rok do fúrika najviac prispeli Coxova reneta, Jonathan, Prima, Fuji a Admiral. Na foto 3,4 je Coxovka pred prebierkou, na foto 5 po nej. Našťastie jú aj "rozumné" odrody ako napr. Bohemia či Jonagored s výraznou autoreguláciou násady, ktoré prebierku v podstate nepotrebujú (foto 6,7). IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.1 (?), 20.6.2017 23:03
Pavel: Na ten výsledok sa pozerám rád, to áno, pekne zarodený strom už po prebierke je pohladenie duše. Ale tú samotnú prebierku naozaj nemusím, je to činnosť ktorá trvá dosť dlho, často Ste v nie najpríjemnejšej polohe, musíte sa sústrediť aby Ste vybrali na "odstrel" tie správne plody a ponechali tie lepšie, nepolámali konáre a tiež treba dávať pozor aby Ste si nezastrihli nožnicami do prsta druhej ruky (čo sa mi cez víkend podarilo). Ozajstným utrpením ale musí byť prebierka pre ľudí ktorí sú "hesitated", teda nerozhodní a nad každou ružicou plodov musia meditovať, kým horko-ťažko jeden plod odstrihnú. Mám známeho ktorý sa nevie rozlúčiť ani s jedným plodom, ten keby videl tú fotku s fúrikom tak dostane hysák. A potom sa vždy čuduje, prečo sú jablká z mojej záhrady 2x väčšie než jeho. Následne sa zaprisahá že o rok tú prebierku už spraví, ale napokon sa všetko zopakuje a má kopu druhotriedneho drobizgu. Pri preplodení prebierka jednoducho byť musí, ak chcete mať pekné jablká. Druhou možnosťou je nepostrekovať a kvetovky, piliarky a obaľovače Vám s prebierkou pomôžu (len tam už jej rozsah neriadite Vy, a teda aj výsledok je tak trochu lotériou). IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.121 (?), 21.6.2017 22:10
Kuky: Fuji to nebude, Rubinola to môže byť (v tejto fáze vývoja plodov sa to stopercentne tvrdiť nedá, ale ten náznak hrdze v stopkovej jamke na tej Vašej detailnejšej fotke je pre Rubinolu typický). Pridám teraz zopár fotiek (1,2-Fuji teraz, 3,4-Rubinola teraz, 5,6-Fuji v zrelosti, 7,8-Rubinola krátko pred a v plnej zrelosti). Rubinola je plocho guľovitá (teda širšia než vyššia), tmavočerveno žíhaná a má veľmi typickú plôšku hrdze v stopkovej jamke hviezdicovitého tvaru. Chuť je harmonická, nie fádne sladká a farba dužiny je jemne do oranžova. Fuji má elipsovitý tvar (teda plod je vyšší než širší), farba v zrelosti je typicky ružovo-fialová, pomerne nevýrazná, chuť je sladká, dužina dosť tuhá a sfarbená jemne do zelenkava. Pripomínam že hovorím o klasickom Fuji, jeho početné červenšie mutácie sú sfarbené pestrejšie. U mňa Rubinolu oberám cca v polovici sept., Fuji až v októbri. Takže zrejme máte namiesto Fuji Rubinolu, ale ľutovať nemusíte, je to jedna z najkvalitnejších odrôd. Ak pridáte neskôr aj foto zrelých plodov, identifikácia bude istejšia. IH
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|